Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11 IZDANJE

U Zagrebu se održava najvažnija svjetska znanstvena konferencija o ekstremnim vrijednostima

Extreme value analysis
Foto: PMF
1/3
04.07.2019.
u 12:43

Vodeći svjetski stručnjaci u Zagrebu će izlagati i diskutirati o aktualnim svjetskim rizicima – od klimatoloških promjena do ekstremnih financijskih gubitaka.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1. do 5. srpnja  održava se najvažnija svjetska znanstvena konferencija na području analize ekstremnih vrijednosti - Extreme value analysis (EVA conference).

Konferencija već dvadeset godina okuplja najuglednije svjetske stručnjake, znanstvenike i praktičare iz područja primijenjenih znanosti, kako bi razmijenili znanja i iskustva s područja analize ekstremnih vrijednosti te unaprijedili međusobnu suradnju.

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje EVA konferencije okupilo je gotovo 300 sudionika iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o temama iz područja vjerojatnosti i statistike te njihovoj primjeni na ekstremne rizike.

Vodeći svjetski stručnjaci održat će brojna zanimljiva predavanja i edukacije o najaktualnijim temama u modernoj znanosti, poput modeliranja klimatoloških i hidroloških ekstrema, potresa te ekstremnih gubitaka u financijama i osiguranju.

Važnost ove konferencije prepoznata je i u širim krugovima, a zanimljivo je da teorijske osnove cijelog ovog područja znanosti u značajnoj mjeri počivaju na doprinosima William Fellera i Jovana Karamate koji su rođeni u Zagrebu.

Foto: PMF

- Osiguranje pruža financijsku sigurnost i ublažava gubitke, ali isto tako omogućava adekvatnu procjenu rizika i širenje informacija o njima. Funkcija osiguranja je iznimno odgovorna, jer uz pomoć naprednih rješenja koja kreiramo stvaramo temelje za sigurnu budućnost pojedinca i zajednice. U svakodnevnom radu svakako je potrebno konstantno unapređivanje stohastičkih alata i metoda koje se koriste pri izračunima, dok širok spektar vrsta osiguranja na kojima ih primjenjujemo te mogućnost razvijanja novih modela čini naš posao vrlo zanimljivim. Ovogodišnja EVA obiluje aktualnim temama i primjenjivim rješenjima upravo u ovom području- rekao je Vedran Horvatić, direktor Ureda za upravljanje rizicima Croatia osiguranja koja je potpora ovoj konferenciji i djelovanju Prirodoslovno-matematičkog fakultetu.

Stručnjacima iz područja matematike i statistike Croatia osiguranje nudi brojne mogućnosti osobnog i profesionalnog razvoja te ih potiče da poput svojih kolega iz drugih sektora rade na novim i inovativnim rješenjima te sudjeluju u razvoju projekata i poslovnih procesa.

Komentara 1

VJ
vjaceslav
18:02 07.07.2019.

ako je suditi po slici došli su bezveznjakovići koji su ipak dovoljno pametni da iskoriste velikodušni poziv ministrice divjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije