Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

U Zagrebu se održava najvažnija svjetska znanstvena konferencija o ekstremnim vrijednostima

Vodeći svjetski stručnjaci u Zagrebu će izlagati i diskutirati o aktualnim svjetskim rizicima – od klimatoloških promjena do ekstremnih financijskih gubitaka.
04. srpnja 2019. u 12:43 1 komentara 345 prikaza
Extreme value analysis
Foto: PMF
Pogledajte galeriju 1/3

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1. do 5. srpnja  održava se najvažnija svjetska znanstvena konferencija na području analize ekstremnih vrijednosti - Extreme value analysis (EVA conference).

Mich Holland, 'Lica s Rižinica' kostur iz rižinica Senzacionalna rekonstrukcija: Tajni život Hrvatice stare tisuću godina

Konferencija već dvadeset godina okuplja najuglednije svjetske stručnjake, znanstvenike i praktičare iz područja primijenjenih znanosti, kako bi razmijenili znanja i iskustva s područja analize ekstremnih vrijednosti te unaprijedili međusobnu suradnju.

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje EVA konferencije okupilo je gotovo 300 sudionika iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o temama iz područja vjerojatnosti i statistike te njihovoj primjeni na ekstremne rizike.

Vodeći svjetski stručnjaci održat će brojna zanimljiva predavanja i edukacije o najaktualnijim temama u modernoj znanosti, poput modeliranja klimatoloških i hidroloških ekstrema, potresa te ekstremnih gubitaka u financijama i osiguranju.

Važnost ove konferencije prepoznata je i u širim krugovima, a zanimljivo je da teorijske osnove cijelog ovog područja znanosti u značajnoj mjeri počivaju na doprinosima William Fellera i Jovana Karamate koji su rođeni u Zagrebu.

Extreme value analysis | Autor : PMF Foto: PMF

- Osiguranje pruža financijsku sigurnost i ublažava gubitke, ali isto tako omogućava adekvatnu procjenu rizika i širenje informacija o njima. Funkcija osiguranja je iznimno odgovorna, jer uz pomoć naprednih rješenja koja kreiramo stvaramo temelje za sigurnu budućnost pojedinca i zajednice. U svakodnevnom radu svakako je potrebno konstantno unapređivanje stohastičkih alata i metoda koje se koriste pri izračunima, dok širok spektar vrsta osiguranja na kojima ih primjenjujemo te mogućnost razvijanja novih modela čini naš posao vrlo zanimljivim. Ovogodišnja EVA obiluje aktualnim temama i primjenjivim rješenjima upravo u ovom području- rekao je Vedran Horvatić, direktor Ureda za upravljanje rizicima Croatia osiguranja koja je potpora ovoj konferenciji i djelovanju Prirodoslovno-matematičkog fakultetu.

Stručnjacima iz područja matematike i statistike Croatia osiguranje nudi brojne mogućnosti osobnog i profesionalnog razvoja te ih potiče da poput svojih kolega iz drugih sektora rade na novim i inovativnim rješenjima te sudjeluju u razvoju projekata i poslovnih procesa.

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • vjaceslav:

    ako je suditi po slici došli su bezveznjakovići koji su ipak dovoljno pametni da iskoriste velikodušni poziv ministrice divjak.