Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internetski novitet

Starlink Elona Muska raspoloživ u Hrvatskoj. I nije nimalo jeftin

Foto: Reuters staff/PIXSELL/Starlink screenshot
1/2
05.11.2021.
u 21:04

Satelitski internet Elona Muska od danas je raspoloživ u Hrvatskoj. Oni koji su se ranije predbilježili danas su dobili obavijest kako mogu uplatiti uređaj i uslugu koja im treba doći sljedeće godine

Tko je Elon Musk znamo svi, frontman Tesla, SpaceX-a, Boring Companyja i još toga razvija i vlastiti satelitski internet za koji reklamira kako mu je cilj da internet bude dostupan svima u svijetu.

Najava da će biti dostupan i za Hrvatsku ostvarila se danas kada je na adrese onih koji su se prijavili za uslugu stigao potvrdan mail s linkom za registraciju i kupnju uređaja i usluge. Što je Starlink, također znamo. Musk putem SpaceX-a periodično lansira određen broj svojih satelita u orbitu Zemlje a ti sateliti čine okosnicu njegova svima dostupnog interneta.

Riječ je zapravo o cijeloj satelitskoj konstelaciji koja će nakon zadnje 'šarže' brojati više tisuća satelita koji će kružiti oko Zemlje.

Zbog toga se pobunila i astornomska zajednica žaleći se kako im Muskovi sateliti blokiraju pogled u nebo. Što je i dosta kontroverno, našalio bi se netko, jer konzola za prijem signala također mora imati čisti pogled prema nebu.

Odnosno, konzola za prijem slična je kakvoj satelitskoj anteni koja se pričvršćuje negdje gdje postoji izravan pogled prema nebu, potrebno je i instalirati aplikaciju na svoj Android ili iOS sustav i možete krenuti. Problem je što cijela stvar nije nimalo jeftina. Najprije morate uplatiti predujam od 799 kuna, da biste onda cijelu instalaciju platili 4.029 kuna uz mjesečnu pretplatu od 799 kuna.

Ne treba zaboraviti niti troškove dopreme od 649 kuna. Barem su to cijene za zagrebačku adresu za koju je ovaj autor zatražio Starlink. Za taj novac imate doista iznimno brzi internet tokom cijele godine kod nekog od domaćih operatera. Po dosadašnjim recenzijama ne radi se o osobito savršenoj usluzi, ne osobito brzoj niti pouzdanoj, ali u svakom slučaju originalnoj i sa solidnim brojem fanova koji su uglavnom i vjerni pratitelji novotarija Elona Muska.

Što je njegov pravi cilj sa Starlinkom pokazat će se vremenom, jer uz ovu cijenu cilj dostupnosti interneta svakome u svijetu pomalo gubi smisao.

>> VIDEO Videoigre na Netflixu danas kreću i na mobilnim uređajima u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Juki
Juki
05:02 06.11.2021.

"Kontroverno" je da i konzola mora imati pogled prema nebu??? Zorane, okani se znanstvenih tema! Gdje kruže sateliti...maleni ispod zvijezda?

MY
mycropht
10:26 06.11.2021.

Mislim da je autor članka malo zalutao u ovu temu. Neka skokne do neke vikendice u brdima gdje ni mobitel pošteno ne radi, pa neka tamo traži fiksni internet. Preko optike, naravno, jer tako je najbrže. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije