Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Roboti donose 133 milijuna novih radnih uloga

Svijet prolazi kroz revoluciju koja se događa na polju radne snage i mijenja u potpunosti način sadašnjeg promišljanja a za sve je kriva tehnologija
29. rujna 2018. u 09:03 1 komentara 227 prikaza
Roboti/Ilustracija
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Roboti će do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, za razliku od 29 posto koje obavljaju danas. Upravo napredak tehnologije, točnije strojnog učenja i algoritama omogućit će da roboti rade više od polovice poslova, što će snažno utjecati na ljudsku radnu snagu i donijeti tektonske promjene u načina rada i zarade, govore to podaci istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) objavljeni sredinom rujna – Budućnost radnih mjesta 2018.

Ilustracija Što donosi automatizacija Tvornice i uredi u mraku: hoće li nam roboti uzeti poslove?

Istovremeno ljudi bi mogli dobiti “nove radne uloge i zadatke”, što će zahtijevati prekvalifikaciju ne bi li opstali u suživotu sa strojevima i kompjutorskim programima, procjenjuju u WEF-u. Procjene govore da će prekvalifikaciju i dodatne vještine trebati čak 50 posto radne snage današnjice.

Brze promjene tehnologija u radnim procesima usmjerenima na rješavanje problema, mogle bi stvoriti 133 milijuna novih zadataka dok će 75 milijuna biti zamijenjeno i promijenjeno, i to u razdoblju od danas do 2022. godine, procjene su na temelju istraživanja WEF-a.

U četiri godine nestat će gotovo milijun poslova, točnije 984.000, no istovremeno će nastati 1,74 milijuna poslova.

Roboti objavljeno istraživanje Kako će izgledati budućnost? Ako radite ovaj posao uskoro bi vas mogao zamijeniti robot!

Autori izvješća predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima te u industrijskom, poštanskom i tajničkom sektoru. Istovremeno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine”, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima te elektroničke trgovine i društvenih medija. Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području “kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja”, pokazalo je istraživanje. Do 2022. posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u zrakoplovstvu, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opći trend kontinuiranog učenja i prilagodbe.

Ako govorimo o radnim satima, danas 71 posto ukupnih sati obavljaju ljudi, a 29 posto obavljaju strojevi. Do 2022. taj će prosjek, očekuje se, biti 58 posto sati rada koje obavljaju ljudi, 42 posto strojeva.

Robot Nedostaju učitelji Japancima će roboti pomoći u učenju engleskog

Vladama pak savjetuju da pripreme programe skrbi za radnike i zajednice, koji će biti ugroženi “značajnim promjenama” u kvaliteti i trajnosti novih poslova.

Iako autori očekuju neto pozitivan rast zaposlenosti, dogodit će se značajan pomak u kvaliteti, lokaciji, formatu i trajnosti novih uloga. Tvrtke se spremaju proširiti krug “vanjskih suradnika” koji obavljaju specijalizirane poslove i imaju vještine za specifične zadatke te angažirati radnike u fleksibilnijim aranžmanima, koristiti rad na daljinu te da mijenjaju mjesta na kojima njihova organizacija djeluje kako bi osigurala pristup talentiranima.

Nedavno se i veliki Google odrekao bogatog ugovora s američkim ministarstvom obrane. Ne žele im više pomagati u boljem iskorištavanju vojnih dronova Stop robotima rata Stručnjaci prešli na djela: potpisali deklaraciju da neće razvijati umjetnu inteligenciju u vojne svrhe

U svim industrijama nedostajat će vještina – prosječna nestabilnost vještina iznosit će 42 posto, a porast će izazovi u pripremi današnjih radnika na promjene u njihovim trenutačnim ulogama i novim poslovima budućnosti. Tehnička znanja, kao što su dizajn tehnologije i programiranje te, jasno, ljudske vještine poput kreativnosti, kritičkog razmišljanja i uvjeravanja, među kompetencijama dobit će na većem značenju.

Istraživanje se temelji na anketi u kojoj su sudjelovali direktori niza svjetskih tvrtki u globalnom BDP-u od 70 posto.

Pogledajte i video: Stroj za obranu od poplava

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
  • midea:

    robotizacija dovodi do još većeg riromaštva za siromašne i bogatstva za bogate ..... do kada ?.... do novoga rata !