Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Hrvatski znanstvenici otkrili novi mehanizam u obrani od virusa i raka

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
17.09.2018.
u 20:52

Rezultati bi mogli uvelike pridonijeti poboljšanju postojećih eksperimenata na iznimno obećavajućim imunološkim terapijama protiv karcinoma

Riječki znanstvenici sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci otkrili su dosad nepoznati mehanizam u podlozi imunološke obrane organizma protiv raznih patogena poput virusa i tumora, piše Novi list. Grupa prof. Bojana Polića otkrila je i razjasnila specifičan, dosad neutvrđen način na koji vrsta limfocita poznata kao NK stanice postaje reaktivna prema tumorima i virusima tijekom svog razvoja, a rezultate njihovog istraživanja objavio je danas prestižni Nature Immunology.

Vodeća autorica rada je Vedrana Jelinčić, a rad je plod gotovo šest godina istraživanja. Rezultati bi mogli uvelike pridonijeti poboljšanju postojećih eksperimenata na iznimno obećavajućim imunološkim terapijama protiv karcinoma.

Tzv. stanice NK prilikom razvoja prolaze kroz proces »učenja« tijekom kojega se određuje njihova rekativnost preko aktivacijskih receptora. Rezultati dosadašnjih istraživanja su pokazali da spomenuti proces »učenja« ovisi o inhibicijskim receptorima, no Polić i njegovi suradnici uočili su još prije desetak godina da to nije jedini mehanizam »edukacije« stanice. Nakon višegodišnjih eksperimenata dokazali su da aktivacijski receptor NKG2D sudjeluje u »učenju« aktivnosti drugih aktivacijskih receptora (NCR1 i CD16). 

– Kako su stanice NK vrlo moćne u svom anti-tumorskom i anti-virusnom djelovanju, postoji veliki potencijal njihove uporabe u terapeutske svrhe. Stanice NK mogle bi odigrati važnu ulogu u razvoju imunoloških terapija jer, za razliku od limfocita T i B, nisu do sada identificirane kao glavni pokretači autoimunih procesa kojima se oštećuju i zdrave stanice i tkiva. Poznavanje molekularnih mehanizama u procesu razvoja stanica NK pruža nam mogućnosti da njima manipuliramo kako bi pojačali njihovu reaktivnost u borbi protiv tumora ili virusnih infekcija - rekao je Polić.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 6

NA
narcis660
21:32 17.09.2018.

Znanstvenici otkrivaju a ljudi sve više umiru od raka ....tužno.Tko je tu lud????

NI
NikoCro
21:50 17.09.2018.

Sada kada farmaceuti skoce na njih i demantiraju sve da bi mogli koristiti skupe ali neefikasne terapije

MA
Matrix5
21:15 27.01.2019.

Nadam se da budu nekaj iskemijali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije