Naslovnica Tech/Sci Znanost

Miroslav Radman izabran za člana američke Nacionalne akademije znanosti

Radman je rekao kako je on prvi Hrvat koji živi u Hrvatskoj, a izabran je u američku Nacionalnu akademiju znanosti
13. rujna 2018. u 19:12 3 komentara 310 prikaza
Miroslav Radman
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Hrvatski biolog i osnivač Sredozemnog instituta za znanost o životu (MEDILS) Miroslav Radman (74) izabran je za član američke Nacionalne akademije znanosti, a svečana ceremonija prijema održat će se u Washingtonu u travnju iduće godine.

Tolić i Pavin - diobeno vreteno DIOBENO VRETENO Otkriće hrvatskih znanstvenika u uglednom časopisu: 'To će promijeniti svjetske udžbenike'

"Izabran sam za člana američke Nacionalne akademije znanosti i to mi je priznaje drago," kratko je izvijestio Radman u četvrtak obraćajući se sudionicima Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana koji se održavaju u prostorijama MEDILS-a u Splitu.

U izjavi za Hinu Radman je objasnio kako je za člana američke Nacionalne akademije znanosti izabran krajem travnja ove godine, ali da o tomu do sada nije javno govorio.

"Ceremonija prijema u američku nacionalnu akademiju znanosti bit će organizirana u travnju iduće godine, a za mene je ovo veliko priznanje koje pokazuje da me američke kolege znanstvenici cijene," rekao je Radman. Dodao je kako su ove godine u američku Nacionalnu akademiju znanosti, osim njega, zabrana još tri biologa Europljanina među kojima je i švedski biokemičar Tomas Robert Lindahl, koji je 2015. dobio Nobelovu nagradu za kemiju.

Gordan Lauc Domaći laboratorij Znanstvenici iz Genosa otkrili da glikani mogu biti odlični prediktori kardiovaskularnih bolesti

Radman je rekao kako je on prvi Hrvat koji živi u Hrvatskoj, a izabran je u američku Nacionalnu akademiju znanosti te podsjetio kako je član te akademije još jedn Hrvat, Paško Rakić ali, dodao je, "on dugo živi u Americi i američki je građanin."

Napomenuo je kako je i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a za dopisnoga člana izabran je jer ima i francusko državljanstvo.

"Jedini sam Hrvat redoviti član Francuske akademije znanosti pošto je Ruđer Bošković bio dopisni član te akademije," istaknuo je Radman. Dodao je kako je član i još nekoliko akademija - Svjetske akademije znanosti, Europske akademije za mikrobiologiju te američke Akademije za umjetnost i znanost.

Osvrćući se na djelovanje MEDILS-a u Splitu, Radman je kazao kako je taj institut "totalno neovisan." "MEDILS-a se ne tiču promjene vlada ni na državnoj ni na lokalnoj razini jer mi smo totalno neovisni i u cijelosti se financiramo sredstvima iz inozemstva na temelju naših projekta," rekao je Radman.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar maxist
  maxist:

  Mali je probem što znanstvenici od svjetskog formata nisu članovi HAZU.......Zanimljivo u istom danu naslovnica i sa Đikićem..

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Nitko nije prorok u svom selu

 • stjepko17:

  Od srca cestitke, napokon nesto dobro i veliko da se dogodi u Hrvatskoj,