Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspad Britanije pred vratima?

London miti Škote da ostanu u kraljevstvu

Members of the group 'English Scots for YES' hold a tea-party near Berwick-upon-Tweed on the border between England and Scotland September 7, 2014. Members of the group, which comprises of English people living in Scotland who can vote in the forthcoming
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
09.09.2014.
u 10:30


Cameron će tek objaviti olakšice za Škotsku, kad usuglase stavove

Posljednje ankete objavljene samo desetak dana prije referenduma u Škotskoj, koje prvi put govore da će separatisti odnijeti tijesnu pobjedu, u najmanju su ruku izazvale paniku u Londonu.

Zatečeni rezultatima javnog mijenja koji prvi put govore da će se Škotska odlučiti za samostalnost, unionisti su se odlučili na gotovo očajnički korak. Škotskoj, ako odbaci ideju samostalnosti i na referendumu se odluči za ostanak u Velikoj Britaniji, nude posebne pogodnosti i veću autonomiju nego li ju je dosad imala, više novca iz proračuna, manje poreze...

Nedefinirane beneficije

Simpatizeri separatista predvođeni Alexom Salmondom tvrde da je ovo pokušaj "podmićivanja u posljednji tren", ali i znak panike koja je zavladala na razini središnje vlasti. Očito je da nisu daleko od istine jer ove "posebne pogodnosti i statusi" zaista još nisu definirani, nego su očito reakcija na anketu koja govori da bi Škotska uskoro mogla izaći iz Ujedinjenog Kraljevstva. U samo mjesec dana podrška neovisnosti skočila je sa 39 na 51 posto.

Vlada u Londonu najavila je da će s detaljima ponude izaći u javnost za nekoliko dana pa je jasno da traju pregovori sa strankama u britanskom parlamentu kako bi se usuglasili stavovi o sjevernoj britanskoj pokrajini. A stavovi u ovome trenutku baš i nisu pretjerano bliski. Svim parlamentarnim strankama jasno je da ovo "mito" treba biti dovoljno primamljivo kako bi barem jedan dio birača nagnalo da glasa protiv osamostaljenja, no kakva oblika trebaju biti povlastice, nisu još potpuno suglasni. Tako laburisti smatraju da Škotskoj treba dopustiti oporezivanje i raspolaganje prikupljenim sredstvima, kao i da Škotskoj treba dopustiti da sama upravlja novcem namijenjenom razvoju stanogradnje.

Konzervativci pak drže da Škotskoj treba odobriti slobodno raspolaganje sa 40 posto proračuna koji je na državnoj razini donesen za razvoj tog dijela zemlje, kao i slobodno raspolaganje istim postotkom PDV-a prikupljenim u Škotskoj. Liberalni demokrati s treće strane predlažu da se Škotskoj da što je moguće veća autonomija u raspolaganju novcem i porezima prikupljenima na njezinu tlu.

Sad ili nikad

Kakav god dogovor bude i što se god Škotima predloži, veliko je pitanje kakav će biti učinak ovog očajničkog poteza. S jedne strane obećane beneficije mogu prevagnuti glasove na stranu unionista, no s druge strane mogu i dodatno ojačati ideju o škotskoj neovisnosti. Naime, ovo je treći po redu škotski referendum za neovisnost, a reakcija vlade u Londonu mogla bi pokazati Škotima da je ovo "sad ili nikad" jer središnja vlast nikad na referendumima nije pokazivala znakove slabosti kao danas.

Uz beneficije izvlače se i svi mogući argumenti, kako za ostanak unutar Velike Britanije tako i za samostalnost Škotske, a jasno je da sljedećih desetak dana političari ni u Edinburghu ni u Londonu neće baš mirno spavati. Očito je da bi prevagu mogla donijeti razlika od samo nekoliko tisuća glasova pa se za te birače sada svi bore.

>> Referendum o sudbini Škotske odlučit će i o njegovoj: Hoće li završiti kao junak ili kao mučenik

Komentara 11

Avatar bok
bok
10:58 09.09.2014.

...Nece im pomoci ni Mi5, Skotska ce biti konacno suverena. Solidarnost nas Hrvata imaju, jer smo i samo tek nedugo izborili suverenost.

SA
samoborka
11:42 09.09.2014.

Skoti, ne dajte se zavarati! Nitko od egoisticne Velike Britanije nista dobrog dobio nije. Oni se vjecno drze podcjenjivacki prema svima ostalima, teoretski su u Europi ali kad treba davati u nju, onda se izdvajaju i ne zele sudjelovati ni na koji nacin. Provode svoju smutljivu politiku i prema nama i prema svima. Mrze Njemacku jer je uspjesnija od njih, a ostatak Europe smatraju nedostojnom sebe, cuvene Velike Britanije. Zato Skoti, nemojte dvoumiti ni sekunde! Za Samostalnost!

Avatar kapital3 org
kapital3 org
11:22 09.09.2014.

be mogu da shvatim da pisete separatist , skotska je bila nekad drzava I sada je pod okupacijom engleske ... neka se osamostale...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije