Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alex Salmond

Referendum o sudbini Škotske odlučit će i o njegovoj: Hoće li završiti kao junak ili kao mučenik

First Minister Alex Salmond during the official opening of The Scottish Dark Sky Observatory in Ayrshire, Scotland
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
15.08.2014.
u 23:27

Četrdeset dana uoči odluke o odcjepljenju od Londona škotski premijer muči se s podrškom neovisnosti

Riječ je o najvažnijem političkom pitanju u našoj povijesti, škotski narod želi odgovore. No, Alex Salmond gubi vrijeme raspredajući o novinskim tračevima, pandama i kojom stranom ulice bismo trebali voziti. Činjenica je da on jednostavno više ne mari. Sramotno! Uvredljivo! Zaokružite "ne" i pokažite mu vrata... Ovim riječima neki se Škot ovih dana obrušio na premijera, a svoj komentar ostavio na zidu Facebook inicijative pod nazivom "Alex Salmond je zabludjeli glupan", koja je u kratko vrijeme okupila tisuće sljedbenika. Četrdeset dana do povijesnog referenduma na kojem će Škoti odlučivati hoće li ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva ili nakon 300 godina izaći iz saveza s Engleskom, tamošnja je javnost podijeljena. Škotska s pet milijuna stanovnika ima vlastiti parlament i pravni sustav, no o proračunu, poreznoj i vanjskoj politici odlučuje se u Londonu. Premijer nastupa s nedvosmislenim stavovima: jedini put je put samostalnosti. Štoviše, sedam stoljeća nakon smaknuća Williama Wallacea, nacionalnog junaka i borca za škotsku nezavisnost kojeg je u holivudskom hitu "Hrabro srce" sjajno utjelovio Mel Gibson, odmetnuo se u vodećeg borca za škotsku neovisnost. U svojim govorima često spominje Wallacea kao nedostižni uzor, mediji često vuku paralele između ove dvije važne škotske figure. Britanski Independent u ljeto 2008. otišao je i korak dalje kada ga je proglasio "novim kraljem Škotske", a Observer ga naziva "novim škotskim superherojem". Mnogi se s takvim ocjenama nisu složili, no čega se god dohvati Alex Salmond (59), podiže prašinu, to ga prati cijelu njegovu političku karijeru. Ali voljeli ga ili mrzili, malo tko može mu osporiti njegove vještine i postignuća kao političara.

Politički počeci premijera Salmonda, tijekom kojih se nametnuo kao drzak, ali strastveni autsajder, nikada nisu nestali – čak ni onda kada je preuzeo svoju voljenu Škotska nacionalnu stranku (SNP), pa ni škotsku vladu. Štoviše, imidž buntovnika osigurao si je puno prije nego što je postao prvi među ministrima Škotske...

Rođen je na Staru godinu 1954. u obitelji državnih službenika Roberta i Mary Salmond, kao drugi od četvero njihove djece. Bilo mu je samo 19 godina kad se učlanio u stranku na čije će čelo stati godinama poslije. U međuvremenu je diplomirao ekonomiju i povijest, a prvi posao našao je u Royal Bank of Scotland gdje ostaje sedam godina. Ubrzo se inficirao politikom, a karijeru je gradio munjevito. Stranku je preuzeo 1990., a 2007. postao škotskim premijerom. Već koncem iste godine, britanski Guardian izvještava da Salmond vjeruje da će Škotska biti neovisna "unutar dekade" i s te putanje, mora mu se priznati, nikada nije odstupio. Kao jedan od najtalentiranijih političara iz svoje generacije, svoju je stranku i zemlju doveo na korak bliže snu o samostalnosti nego što je Škotska ikada bila, nakon uvjerljive izborne pobjede i dogovora o održavanju referenduma u rujnu 2014. godine.
Lider SNP-a danas bilježi još jedan značajni uspjeh, postao je premijer s najduljim stažem u Škotskoj: rekord je dosad držao njegov prethodnik Jack McConnell...

Zanimljiva debata vođena je nedavno između škotskog premijera i Baracka Obame. Debata, dakako, nije klasične prirode, medijska je i poslužila je za odmjeravanje snaga. Američkom predsjedniku također je postavljeno pitanje o referendumu o neovisnosti Škotske, predviđenom za rujan. "Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo izvanredan partner za nas. U interesu nam je da jedan od naših najbližih saveznika ostaje jak, čvrst, ujedinjen i učinkovit partner. Siguran sam da će britanski narod donijeti dobru odluku", odaslao je strelicu predsjednik Obama.

"Radimo na potvrdnom odgovoru u korist neovisnosti na referendumu o samoodređenju u rujnu i tako ćemo Škotsku pretvori

ti u zemlju mogućnosti. Naša poruka Škotima je 'Yes, we can'", nije mu ostao dužan škotski premijer, pa poentirao: "Kao što je američki predsjednik točno primijetio, odluku o budućnosti Škotske trebaju donijeti Škoti. Neovisna Škotska znači da će Sjedinjene Države imati dva velika prijatelja i saveznika umjesto jednog."

Manjak samopouzdanja

Alex Salmond uistinu ne bira sredstva da postigne cilj. Trenutačno, cilj je samo jedan, neovisnost. "Škotska je 'nacija pijanaca' i mora stati na kraj svom sramotnom odnosu prema alkoholu", šokirao je izjavom u intervjuu časopisu GQ, implicirajući vezu između problema Škota s alkoholizmom i činjenice što Škotska nije neovisna država. "Postoji nešto duboko u Škotima što utječe na njihov odnos prema alkoholu, a ima veze sa samopouzdanjem. Radi se o manjku samopouzdanja, moguće i kod čitave nacije. Moramo učiniti nešto u vezi s tim", rekao je Salmond, pa istaknuo da, kad je u inozemstvu, promovira škotski viski. "Ja tvrdim da, ako već promoviramo viski kao autentičan i vrijedan proizvod, ne možete ga promovirati iz nacije pijanaca", dodao je. Iz opozicije ove su tvrdnje Salmonda dočekali na nož, nazvali ih uvredljivima i neoprostivim napadom na škotski narod.

A uoči povijesnog referenduma o neovisnosti Škotske, na državnoj je televiziji u utorak prikazano prvo televizijsko sučeljavanje zagovornika nezavisnosti Alexa Salmonda i jednog od njegovih najžešćih oponenata, protivnika odcjepljenja Alistaira Darlinga, bivšeg britanskog ministra financija.

– Nitko, apsolutno nitko ne može bolje upravljati Škotskom od ljudi koji žive i rade ondje. Imamo priliku koja se događa jednom u životu. Uhvatimo ju objema rukama – kazao je i pozvao glasače da raskinu 307 godina dug savez s Engleskom. Ustvrdio je da će nezavisna Škotska biti bogata poput Norveške zbog zaliha nafte u Sjevernom moru i da u zajednički proračun uplaćuje više od ostatka Kraljevstva.

Strast prema konjima

Protivnik odcjepljenja Darling, i sam Škot, odgovorio je da će u tom slučaju Škotska ostati bez britanske funte, što će ugroziti radna mjesta, i biti izvan Europske unije, što može dovesti do nestabilnosti. – Zato sam ja za uzimanje najboljeg od oba svijeta – napomenuo je. Salmond je uzvratio žestoko pa njegovu kampanju nazvao tvornicom straha kojom pokušava nametnuti stav da male zemlje ne mogu upravljati samostalno. Što Alex Salmond radi kad ne uvjerava naciju da je put samostalnosti jedini dobar put? Svoju strast prema konjskim trkama uspio je i materijalizirati pa se redovito pojavljuje kao stručni komentator u jutarnjem programu u Kanalu Četiri, no ni to mu nije dovoljno pa piše i kolumnu na stranicama Racing Posta, stručnog časopisa za ljubitelje konja i konjičkog sporta. Poznata je i njegova ljubav prema pjevanju pa je u duetu s umjetnicom Anne Lorne Gillies snimio domoljubni CD kako bi inspirirao glasače za škotsku neovisnost. I to je uglavnom to.

Usprkos njegovu osebujnom stilu vladanja, Alex Salmond privatno ostaje prilična enigma. On i njegova supruga Moira brižljivo čuvaju svoju privatnost pa je poznato tek da su bračne zavjete izmijenili 1981. godine u Edinburghu u vrijeme kad je njemu bilo tek 26 godina, a njoj 43. Javni pogovor kaže da su rođeni jedno za drugo i da se toliko silno zaljubio u nju da je svjesno ušao u brak sa ženom koja mu, znao je to dobro, vrlo vjerojatno neće produljiti lozu.

U javnost je procurilo tek ponešto detalja iz njezine biografije, poput onog da je u vrijeme sudbonosnog susreta radila kao državni službenik i da je od prvog dana braka oslonac svome suprugu kojeg je učila životu, pa i upravljanju automobilom u prvim godinama braka. Kada su ga novinari pitali za razliku u godinama, pitanje je odbacio kao neumjesno i suvišno, odbijajući svaki daljnji razgovor o toj temi. No, upućeni tvrde da se iza njegova uspjeha krije upravo 17 godina starija škotska prva dama, opisujući je kao "stijenu" oko koje se vrti karijera i privatni život Alexa Salmonda, no nitko osim uskog kruga prijatelja u to se osobno nije mogao uvjeriti. Šuška se da od nje traži savjet za svaki korak, pa i one koji odlučuju o sudbini škotskog naroda. Nema sumnje da njegovo duboko uvjerenje o ispravnosti puta škotske neovisnosti valja uvelike pripisati i Moiri Salmond.

Što god o tome mislili njegovi sljedbenici i oponenti, idejni arhitekt paralele s Williamom Wallaceom zacijelo je gospođa Salmond. Za one koji ne znaju, škotski nacionalni junak mučen je i optužen za izdaju 23. kolovoza 1305. Obješen je, a tijelo mu je raščetvoreno. Glava mu je nabijena na kolac i postavljena na Londonski most, a udovi poslani u četiri engleska grada. Alex Salmond nada se boljem scenariju: okončati svoju političku karijeru kao nacionalni junak u neovisnoj Škotskoj, nipošto mučenik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije