Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završila ovogodišnja krizma

Pismo s uputama za krizmanike, roditelje i kumove postiglo svoj puni smisao

Krizma
25.06.2014.
u 19:18

Nadam se da ćemo iduće godine imati još temeljitije, bolje, ljepše, sustavnije priprave i da se nećemo žaliti da nam nakon krizme djeca odu iz crkve-kazao je msgr. Huzjak

Priprava nije bila teška. Naime, župnik ima puno razumijevanja istovremeno inzistirajući da djeca budu redovita u crkvi. Mateo je vrlo rado odlazio svakoga dana i nikada se nije požalio što ide, što nam je jako drago. Trudit ćemo se da i nakon krizme bude redovit u crkvi-kazala je Ana Marija Štruml Tuček, majka krizmanika Matea iz župe Presvetoga Srca Isusova u Ivanovu Selu nedaleko Grubišnoga Polja.

On je jedan od 27 mladih koji su posljednji u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji primili taj sakrament. Nakon što je ovogodišnja krizma privedena kraju zadovoljan je poglavar biskupije msgr. Vjekoslav Huzjak. Naime, izrazito je zadovoljan pripravom koja je, kazao je, u svim župama uz sudjelovanje svih od mladih, preko roditelja i kumova do župne zajednice je na zavidnoj visini. Vjerojatno je tomu zaslužno i pismo roditeljima krizmanika koje je s razine Zagrebačke crkvene pokrajine odaslano ove godine, kao svojevrsna uputa oko svih aktivnosti vezanih uz krizmu. U okviru pisma našle su se upute koje se tiču kako sakramentalne stvarnosti podjele krizme, tako i svega čega se valja držati: od pitanja odgovornosti roditelja i kateheta u pripravi, redovitoga pohađanja vjeronauka u školi, odabira kumova, odijevanja, proslava, pa čak i darivanja koje je nerijetko u današnje vrijeme u proturječju sa sakramentom svete potvrde, pa je u pismu posebno istaknuta skromnost.

-Upute su već ove godine pokazale puni svoj smisao, a vjerujem da će u godinama koje slijede pokazati još i više. Jer, uzimajući upute ljudi postaju svjesni onoga što može, a što ne može, pa se izbjegavaju mnoge nedoumice kojih je bilo-kazao je msgr. Huzjak. Kako već sada počinje priprava buduću generaciju krizmanika pozvao je roditelje i mlade kandidate da ozbiljno pristupe pripravi.-Nadam se da ćemo iduće godine imati još temeljitije, bolje, ljepše, sustavnije priprave i da se nećemo žaliti da nam nakon krizme djeca odu iz crkve-zaključio je biskup.

>> Krizmanici sve teže do kumova: Nemaju sakramente ni novca

Komentara 1

DA
Dankoo
20:07 25.06.2014.

Kako me sjećanje služi od kada sam bio krizmenik Krizma ili Potvrda je kronološki drugi sveti sakrament kojim se potvrđuje prvi - Krštenje. Krizma se čini jednom posebnom mašću a Krštenje vodom. Krštenje je čin oslobađanja male bebe ili odraslog čovjeka od ljaga istočnoga grijeha - grijeha koji je prvi čovjek načinio tako što je činio suprotno od onoga što mu je Bog rekao. Meni je bilo iskreno žao što su ostali koji nisu Kršteni još pod utjecajem tog grijeha, ali sam istodobno mislio da će se nekako po svojoj vjeri od toga spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije