Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deset najvećih

Zvijezde Paraolimpijskih igara: Od Blade Runnera do Quadfathera

Oscar Pistorius
AFP
27.08.2012.
u 10:55

Oscar Pistorius prva je osoba s invaliditetom, koja je osvojila medalju na atletskim natjecanjima, koja nisu za osobe s invaliditetom.

Nakon Olimpijskih igara, u Londonu će u srijedu početi i Paraolimpijske igre. Evo koje su najveće zvijezde ovih igara po izboru britanskog The Guardiana:

1. Pierre Mainville (Kanada, mačevanje u kolicima)

Ovaj Kanađanin 2001. godine stradao je u sudaru vozeći se Montrealom te je ostao paraliziran od struka nadolje. Kako bi održao kondiciju, počeo se baviti mačevanjem u kolicima.

2. Tatyana McFadden (SAD, utrkivanje u kolicima)

Ona je prvakinja u sprintu na 100 metara i u maratonu (42 km). Rođena je u Rusiji s rupom u kralježnici, a prvih šest godina provela je u sirotištu, prije nego što ju je usvojio dužnosnik SAD-a. Uz rekorde, 23-godišnjakinja se ističe u kampanjama za mlade sportaše s invaliditetom.

3. Oscar Pistorius (JAR, sprint)

Rođen je s urođenom manom. Prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena pa trči s protezama. Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008., Blade runner, kako ga zovu, osvojio je zlatne medalje u atletici na 100, 200 i 400 metara. Postavio je svjetski rekord na 400 m za osobe s invaliditetom (47,49 s). Na Svjetskom prvenstvu u Daeguu 2011. bio je dio južnoafričke štafete 4×400 m, koja je osvojila srebrnu medalju. Nastupio je u polufinalu, ali ne i u finalu. Postao je prva osoba s invaliditetom koja je osvojila medalju na atletskim natjecanjima koja nisu za osobe s invaliditetom.

4. Natalie du Toit (JAR, plivanje)

Prije 11 godina kad joj je bilo 17, Du Toit je nakon plivačkog treninga udario automobil. Amputirana joj je lijeva noga, no ona se nastavila baviti plivanjem te je dosad osvojila deset paraolimpijskih medalja. Natjecala se i na Olimpijskim igrama u Pekingu gdje je bila 16. na utrci dugoj 10 kilometara.

5. Tom Aggar, (Velika Britanija, veslanje)

Bio je talentirani igrač ragbija, no sve se promijenilo nakon što se tijekom noćnog izlaska 2005. godine poskliznuo te pao s visine od 8 metara na leđa. Noge su mu ostale paralizirane pa se počeo baviti veslanjem. Nije izgubio utrku posljednjih pet godina.

6. Martine Wright, (Velika Britanija, sjedeća odbojka)

Wright je izgubila noge tijekom eksplozije bombe u Londonu 2005. godine. No to joj ne predstavlja problem za bavljenje sjedećom odbojkom.

7. Peter Norfolk, (Velika Britanija, tenis u kolicima)

Poznat kao Quadfather, kvadriplegičar Norfolk dvostruki je osvajač zlata na Paraolimpijskim igrama unatoč tome što ne može koristiti svoje noge i jednu ruku. Norfolk (51) bi se prema najavama u finalu trebao suočiti s dugogodišnjim rivalom, Amerikancem Davidom Wagnerom.

8. Nigel Murray, (Velika Britanija, boćanju)

Murray je najbolji svjetski igrač u boćanju kojim se, kad je riječ o Paraolimpijskim igrama, najčešće bave sportaši s cerebralnom paralizom ili motoričkim teškoćama.

 9. Chen Liangliang (Kina, goalball)

On je junak kineske pobjedničke momčadi iz Pekinga. Predviđen za slijepe sportaše, goalball je igra s tri igrača na svakoj strani slična rukometu, u kojoj natjecatelji pokušavaju baciti loptu ispunjenu zvonima u suparnički gol.

10. Lee Pearson, (Velika Britanija, konjički sport)

Pearson je rođen s deformiranim mišićima u udovima, ali od malena se bavio dresurom konja. Uživa u jet-skiju kao i konjima, a kao dijete očarao je Margaret Thatcher koja ga je tijekom dobrotvornog događaja nosila uza stube Downing Streetom.

>>Na ceremoniji otvaranja Igara 3000 volontera, a u selu 16.000 kreveta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije