Naslovnica Sport Vaterpolo

Zašto vaterpoliste zovemo barakude? Nekima su dupini bili previše hrvatski

Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice
30. srpnja 2018. u 18:06 21 komentara 1088 prikaza
Hrvatska - Srbija, vaterpolo
Foto: Gtres/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Gledam prije neki dan u televizijskoj reportaži dupine u Jadranskom moru, kako elegantno plivaju, igraju se i iskaču iz vode, i ne mogu se čudom načuditi zbog čega se hrvatskim vaterpolistima sve agresivnije nameće nadimak barakude, umjesto da ostanu ono što su oduvijek bili - dupini. Tako smo zvali vaterpoliste iz reprezentacija bivše Jugoslavije u kojima su preovladavali Hrvati, najčešće s mora, i logično je da se sportaše koji se nadmeću u vodi uspoređivalo s tim lijepim i pametnim životinjama.

vaterpolo ZASLUŽILI SU Ovako slave Hrvati! Pjevali 'Moja domovina' i sve ostavili u čudu

I kad su Hrvati samostalno počeli osvajati svjetske bazene, oni su još neko vrijeme bili dupini. Ali nekima se to nije svidjelo. Nije bio problem u životinji, tom prelijepom morskom sisavcu, nego u imenu. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski jer se ranije, prije hrvatskoga osamostaljenja, češće upotrebljavao naziv – delfin. Zbog toga mi još uvijek imamo puno klubova, tvrtki i drugih organizacija koje se zovu Delfin, Delfinček i kako već. Pa, se taj dupin, jer zvuči previše hrvatski, na jednoj strani sve više izbjegavao, a na drugoj strani koristio se i dalje izraz delfin. Pa, tako na Hrvatskoj televiziji nikad niste mogli čuti za plivanje dupinovim načinom. A kad više nije bilo najuputnije upotrebljavati delfinovim načinom, otišlo se na neutralno – leptirovim načinom, iako kao što znamo leptiri ne plivaju.

Hrvatska - Srbija, vaterpolo HRVATSKI IZBORNIK Tucak: Opet ćemo svladati Srbiju, tu nema dileme

I tako smo mi bježeći od hrvatske riječi dupin stigli do Karipskog mora i izmislili neke barakude. Za koje ni ne znamo kako izgledaju, osim da su ribe. I navodno zastrašujuće, ali gle čuda – dupini jedu barakude.

Nakon bronce Velik je ovo rezultat, Srbe ćemo dobiti negdje drugdje

Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. I zato bi HVS, s čije se internetske stranice sve agresivnije forsira novi nadimak (barakude ovo, barakude ono...), trebao poduzeti energičnu i korisnu akciju: proglasiti dupina službenom maskotom hrvatskih vaterpolista. Stilizirani dupini potom bi mogli biti zgodni suveniri koji bi se dobro prodavali.

>>Pogledajte kako vaterpolisti pjevaju "Moja domovina"

[video: 26118 / ]
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • gurani:

  Zato što nepismeni novinari garniraju svoje tekstove tim glupostima "dupini", "barakude", 'vatreni", "gospari", "modri", "krojači", "majstori s mora"...kako bi sakrili svoje neznanje i prikazali svoje uratke zanimljivijima nego jesu.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  glede naziva barakuda..za hrvatske vaterpoliste,držim kako je to loš odabir..od sveg hrvatskog nazivlja,od svih jadranskih 400 riba ...odabrano je nejadransko ime....

 • Avatar Klodi
  Klodi:

  Kaj se mene tiče može ju bit i šarani.