Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARIO ŠARIĆ

Za reprezentaciju mi je najljepše i najteže igrati! Te me emocije potroše

Dario Šarić i Bojan Bogdanović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.09.2018.
u 16:00

– U nekim situacijama mi smo u toj utakmici pokazali i neku neodgovornost, a to nam se zna dogoditi. Stalno smo nešto čekali, a nikako da napravimo iskorak, da spojimo dobru obranu s dobrim napadom.

Uoči večerašnje utakmice s Poljacima u Gdanjsku (21 sat), popričali smo sa, statistički gledano, najkorisnijim našim košarkašem u osječkoj utakmici s Litavcima.

Nažalost, ni 19 koševa i pet asistencija Darija Šarića nije bilo dovoljno za mirno današnje gostovanja na sjeveru Europe, pa naš NBA-jevac ističe:

Dario Šarić i Bojan Bogdanović
1/6

– Bilo bi nam puno lakše da smo pobijedili Litvu jer bi sada bili u nekom pozitivnijem raspoloženju. A ovako smo svi nekako smrknuti. Taj poraz nam se dogodio neočekivano.

Neugodni Poljaci

Zašto Hrvatska u tom dvoboju s oslabljenom košarkaškom velesilom nije slavila?

– U nekim situacijama mi smo u toj utakmici pokazali i neku neodgovornost, a to nam se zna dogoditi. Stalno smo nešto čekali, a nikako da napravimo iskorak, da spojimo dobru obranu s dobrim napadom. Litavci su pak imali ekstra dodavanje za slobodnog čovjeka, a kod nas je uvijek bio dribling, dva viška. Igrali su moderno, iz “pick and rolla” su tražili rješenja, a nama razigravač ne igra toliko “pick” pa igramo na stariji način, više jedan na jednoga.

Šarić žali što on i njegovi NBA kolege, zajedno sa Simonom, kojeg također neće biti u studenom i veljači, nisu onima koji će igrati posljednje četiri kvalifikacijske utakmice ostavili veći kapital.

– Strašno mi je zbog toga žao, što tim momcima nismo omogućili da bez pritiska odigraju ostale utakmice. S oni će sada opet biti u situaciji kao zimus u Zadru protiv Rumunjske i Nizozemske. Bit će to veliki pritisak za njih.

A za Darija je igranje za Hrvatsku uvijek poseban pritisak.

– Za reprezentaciju mi je uvijek najteže igrati. Ne zbog toga što moram biti tu, nego me te utakmice prilično emotivno troše. To su vrlo često neke sudbinske utakmice, uvijek su na nož. Ne znam otkuda se taj pritisak stvori, ali je on uvijek ovdje i teško mi ga je objasniti. Zato se nadam da ćemo pobijediti Poljsku i da će nas momci koji će igrati u studenom i veljači izvući, kao što nas je Bojan spasio protiv Italije u Trstu.

>> Pogledajte kako su mladi košarkaši nakon osvojenog zlata zapjevali Lijepu našu u Novom Sadu

Takvo obilježje ima i ova večerašnja utakmica u Ergo Areni u Gdanjsku gdje se očekuje najmanje šest tisuća domaćih navijača i agresivna Poljska s Amerikancem Slaughterom (Asvel), ali i odličnim igračima kao što su Ponitka (Lokomotiv Kubanj), Waczyniski (Unicaja), Lampe (igra u Kini)...

Bogdanović i Šarić doista vrlo često moraju zabijati teške koševe jer naša lopta sporo kruži, a kada je tako, onda se obrane lakše usredotoče na naše asove.

Sanjam All star utakmicu

– Malo je tu lakih koševa iz timske igre, a previše se toga svodi na individualnu kvalitetu. To govorim zato što bih volio motivirati suigrače da više gledaju koš pa se mi nećemo morati toliko satrati.

Može li Dario Šarić uopće zamisliti da ga neće biti na Svjetskom prvenstvu?

– Bilo bi to čudno i ružno. Ako nam bude nedostajala upravo ta pobjeda nad Litvom, bit će to velika šteta jer će nam prvo sljedeće veliko natjecanje biti tek Eurobasket 2021. godine. Volio bih da odemo na to SP i zbog Bojana i Simona. Neću reći da je s 29 godina Bojan star, no činjenica je da on ispred sebe nema još 10 godina košarke.

Bila bi šteta da zemlja koja nakon Francuske i Španjolske ima najviše NBA igrača (šest) ne bude među 32 reprezentacije SP-a.

– Može se reći da je ovaj sustav kvalifikacija nepravedan jer ne možemo ih igrati u najjačem sastavu, no opet ne mogu reći da nismo imali priliku.

>> Pogledajte Hrgovićev ulazak u ring uz Thompsona koji je pjevao Geni, geni kameni

Nedavno je ugledni tjednik Sports Illustrated Darija Šarića stavio na 54. mjesto najboljih NBA igrača. Dva mjesta iza Letonca Porzingisa (56.), ali ispred Španjolaca Rubija (57.) i Mirotića (60.).

– Ne opterećujem se time, no ipak je to neki motiv za dalje. Volio bih jednog dana biti izabran za All-Star utakmicu, no ako se i ne dogodi najvažnije je da ja izvučem najbolje od sebe.

A to će morati učiniti i ovu sezonu, ovaj put i zbog financijskih konzekvenci. Naime, nakon treće NBA sezone Dario će biti u prilici potpisati svoj prvi veliki ugovor, onaj koji osigurava budućnost obitelji za dva koljena iza.

– I ja bih volio potpisati ugovor za što više novaca, no tu se ipak više radi o igračkom statusu koji ti daje takav ugovor nego o novcima. Volio bih ostati u Sixersima jer sam tamo odlično primljen.

Komentara 2

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
16:16 17.09.2018.

Bilo bi za Darija lakše da igra za reprezentanciju Jugoslavije. Največi hrvatski igrači Krešimir Čosić, Dražen Petrovič, Dino Rađa i Toni Kukoć su to pokazali i dokazali.

RO
roland
17:37 17.09.2018.

D.Šarić je zahvalan klupski igrač. Kao i Bogdanović. Ali oni nisu kalibri da će s reprezentacijom osvojiti medalju. Dapače, neće ni ići na Svjetsko prvenstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije