Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP SVE DALJE

Stojko: Hezonja niti jednom nije odgovorio na izbornikove pozive

Hrvatska - Litva
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
16.09.2018.
u 11:05

Premda ne volimo zvučati defetistički, izgledi Hrvatske da se plasira na SP, među 32 završne reprezentacije, zapravo su svedeni na sportsko čudo.

Osječani su im pružili podršku kakvu će rijetko gdje imati u Hrvatskoj. Bodrili su pojedince kad im nije išlo (Bogdanović), pjevali su im hrvatske budnice, a i vrištali su nakon svakog važnog koša. Nažalost, ni to nije bilo dovoljno da Hrvatska sa četiri NBA igrača pobijedi Litvu bez iti jednog NBA igrača (83:84).

No, ni NBA igrači više nisu jamstvo, posebice ako nisu na maksimumu i ako nema momčadske igre, što je ustvrdio, i jedan od njih, kapetan Bojan Bogdanović:

- Što nam vrijede NBA igrači ako svi zajedno ne igramo kako treba.

A ne može se puno toga napraviti sa statičnom košarkom koju Hrvatska igra i u kojoj Bogdanović (22 koša) i Šarić (19), u nedostatku kvalitetnih lopti, puno toga rješavaju iz igre jedan na jednoga. Jesu li oni na to bili prinuđeni, pitali smo izbornika Dražena Anzulovića?

- Nisu oni prinuđeni, no mi nismo imali protok. Igrali smo statično i svatko je carinio loptu. Sada je najvažnije da kroz razgovor i video prezentaciju shvatimo gdje su bili problemi i da na zatvaramo oči nad pogreškama.

A energičniji Litavci su vrtili svoju ideju cijelu utakmicu. Čak i kada se činilo da neće izdržati nalet domaćina. Pokušali su naši nešto na ho-ruk, pa su tako došli u završnici i do 73:73, no kada je bilo najvažnije jasne ideje nije bilo. Štoviše, imali su dvaput minutu odmora nakon kojih nisu odigrali ono što je od njih tražio izbornik.

U svojih 15 dana priprema naši se nisu uspjeli dovoljno uigrati pa će Anzulović prije ili kasnije morati reći da li se dovoljno dobro treniralo. I zašto se premalo igralo na naše potentne mlade centre Zubca i Žižića, zašto Simon i Žižić (koji se jako dobro odvrti u reket) nisu igrali "pick and roll"...? Uostalom, premda su na okupu bili samo sedam dana (a naši 16), Litavci su izgledali uigranije. No, tome je tako i zato što oni imaju sustav koji stalno vrte i na kojem insistiraju na svim uzrasnim razinama. Oni, u višoj brzini od naših trenera, treniraju svoje klince pa su nam zato i održali lekciju iz moderne košarke.

Nažalost, i ova je utakmica razgolila naš problem bekovima koji stvaraju višak. I zato je na toj poziciji nužno nešto učiniti, posebice u svjetlu četiriju kvalifikacijskih utakmica koje nas čekaju u studenom i veljači, kada neće biti Bogdanovića, Šarića, Zubca, Žižića i Simona. Da li su to "molbe" na adresu umirovljenih reprezentativaca (Ukić, Popović) ili je to kroatiziranje nekog hitronogog Amerikanca, to je HKS-u da odluči.

- Mi smo u prošlosti imali dva stranca (op.p. Draper i Lafayette) pa se nismo usrećili i ja bih tu priču završio. To bi bilo trošenje vremena i novaca - ustvrdio je predsjednik HKS-a Stojko Vranković kojem smo kazali da bivši izbornik Velimir Perasović nije protiv Amerikanca.

- Dosta mi je tih savjeta sa strane. Uostalom, Peras je imao priliku postati izbornik, ali nije prihvatio. Njemu smo se obratili među prvima.

U temu "treba li nam stranac ili ne" uključio se i Mario Hezonja i to iz New Yorka naglasivši da je Bogdanoviću, Šariću i društvu i dalje veliki navijač. Na svom facebook postu, Hezonja je napisao da nama ne treba Amerikanac nego nam treba glasa i reda, na što je Vranković ovako reagirao:

- Hvala mu na podršci kao navijaču, ali on bi nam više značio da je s nama kao igrač. Njegov menadžer nam je kazao da će on biti dostupan kada potpiše za novi klub, a kada se to dogodilo on niti jednom nije izborniku odgovorio na poziv i na kraju je preko mame poručio da neće doći.

A da je došao vjerojatno bismo sada pisali o pobjedi nad Litvom, a ne o tome kako su nam već sada izgledi za odlazak na SP prilično skromni. Da bismo izborili vizu za Kinu, trebat će po dvaput pobijediti Mađarsku i Poljsku, jače reprezentacije od Nizozemske i Rumunjske s kojima smo, u tim zimskim prozorima, imali velikih problema i izlazni skor 1-1.

Premda ne volimo zvučati defetistički, izgledi Hrvatske da se plasira na SP, među 32 završne reprezentacije, zapravo su svedeni na sportsko čudo. A njega se mora potaknuti u ponedjeljak protiv Poljske u Gdanjsku.

- Ne bih ulazio u neke detaljnje analize jer nas čeka iznimno važna utakmica u kojoj nas pobjeda još uvijek održava na životu. No, onda nam dolazi duga i teška zima - svjestan je Vranković.

Komentara 3

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
15:38 16.09.2018.

mozda treba radj da ode na titin grob da se pomoli

TO
Tomisl
13:32 16.09.2018.

Ko je taj , jos samo fali da se pred njim treba kleknut !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije