Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS PETOLIGAŠ

Trešnjevka je prije pola stoljeća nokautirala europskog doprvaka

Trešnjevka
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
06.03.2016.
u 14:30

– Kunem vam se da mi igrači Trešnjevke o tome nismo imali pojma. Najbolje da mi među sobom to ne bismo bili komentirali, ali zaista to nitko nije ni spomenuo. Mi smo se na Grbavicu išli muški potući – kaže Antun Bradač.

Ne bi bilo fer prema zelenima iz zagrebačke Grabe, u godini kada NK Trešnjevka slavi 90. rođendan, titulirati ih pionirima namještanja u prvoj ligi bivše Jugoslavije, premda je njihovo ispadanje iz lige 1966. godine vezano upravo za jedan nečasno osvojen bod.

Međutim, ako je Trešnjevka tada, prije 52 godine, imala ruke u pekmezu, imao je ih je i Hajduk, jer su oba kluba te godine bila privremeno izbačena iz prve lige. Kasnije im je kazna bila preinačena, pa su im bili oduzeti bodovi, što je za zagrebačke zelene bilo kobno, dok su Splićani ipak isplivali.

Hoffman izbačen iz nogometa

Dakle, radilo se o famoznom priznanju tadašnjega vratara Željezničara, danas pokojnoga Ranka Planinića, kako su Sarajlije u proljeće 1964. godine namjerno izgubili utakmicu od Hajduka u Splitu (0:4) te pustili bod Trešnjevci na Grbavici (3:3).

Posrednik u namještaljci s Trešnjevkom bio je tadašnji Dinamov čelnik Otto Hoffman, koji je zbog toga bio izbačen iz nogometa. Bod je bio kupljen za pet milijuna tadašnjih dinara.

A kako je jedna od najpoznatijih utakmica u povijesti Trešnjevke izgledala iz perspektive njezinih igrača? Pitali smo to kapetana, danas 79-godišnjega Antuna Bradača.

– Kunem vam se da mi igrači Trešnjevke o tome nismo imali pojma. Najbolje da mi među sobom to ne bismo bili komentirali, ali zaista to nitko nije ni spomenuo. Mi smo se na Grbavicu išli muški potući, jer smo znali kako je Željo neugodan, negostoljubiv domaćin. Ni u jednom trenutku na terenu nije izgledalo da nam domaćin ili njegov vratar Planinić lažiraju. ‘Cigan’ Mušković zabio mu je spektakularan gol, za antologiju, neobranjiv – kaže legendarni Bradač, igrač s desetogodišnjim stažem u zelenom dresu.

Pronašli smo i spomenutoga strijelca Tomislava Muškovića, također 79-godišnjaka.

– Da, respektirali smo Želju, bili smo pripremljeni da nas tamo čekaju batine. Ali, odgovorili smo hrabro i zasluženo osvojili bod. Moj gol? Jovičić mi je nabacio, a ja sam zakucao u mrežu udarcem glavom tak’ da to ne bi obranio ni najbolji vratar svijeta Beara! Ja ne vjerujem da su nam pustili, to je Planinić izvalio tek godinu kasnije, kada je imao problema u svojemu klubu – kaže Mušković.

Trešnjevka je u prvoj ligi igrala tri sezone, zauzimala 11., 14. i 16. mjesto. Prvoligaške utakmice igrala je na stadionu Zagreba, te ponešto i u svojoj Grabi, na zagrebačkoj Remizi. Iz tog kluba, danas člana 1. zagrebačke lige, lansiran je legendarni Branko Gračanin, dečko s Trešnjevke rođen u Bosiljevskoj ulici. U Dinamo su iz Trešnjevke prešli još dvojica iz generacije ‘67., Marijan Brnčić i Hrvoje Jukić. Zamislite, čak je i veliki Bayern ‘šopingirao’ u Grabi: 1965. godine u München je s Remize prešao centarfor Ante Vučkov.

U dresu Trešnjevke na sebe je pozornost skrenuo i jedan od Hajdukovih heroja s početka 70-ih, Ivan Pavlica.

Ljevonogi bombarder

Taj je ljevonogi bombarder bio režiser jedne od najvećih Trešnjevkinih pobjeda. U proljeće 1966. u Kranjčevićevoj je pao Partizan, tada jedna od najmoćnijih europskih družina (Šoškić, Jusufi, Vasović, Galić, Kovačević...). Beograđani su toga proljeća na putu prema finalu Kupa prvaka s Real Madridom nokautirali i Manchester United, a od Trešnjevke su primili – tricu!

– Na toj sam utakmici namjestio sva tri pogotka. Kolumnist Vjesnika Boris Kolomičuk napisao je: ‘Perolaki Pavlica nokautirao prvake!’ Nakon što je Trešnjevka ispala, kada sam već bio igrač Zagreba, Stjepan Bobek počeo me vrbovati za Partizan, ali nije mi se išlo u Beograd. Imao sam sve dogovoreno s Dinamom, no nitko mi se iz njegove uprave nije javio da završimo posao, pa sam na poziv Bajde Vukasa otišao u Hajduk – kazao nam je Pavlica.

Trešnjevka je 1963. godine nastupala i u Kupu sajamskih gradova. Ispala je od portugalskog Belenensesa (0:2, 1:2), a jedini europski pogodak za zelene postigao je Međimurac Ivan Pintarić.

>> 'Novac od otkazane Snježne kraljice usmjerite u sportske terene.' Evo prijedloga gdje!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije