Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRTICA IZ POVIJESTI

Superkup? Više kao 'Neželjeni kup' Odbijali su ga i Dinamo i Hajduk, odigran je tek 12 puta u povijesti

Foto: Igor Kralj/Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
09.07.2022.
u 08:00

Dinamo je sa šest trofeja rekorder Superkupa, Hajduk ih ima pet, a jednom je trofej Superkupa osvojila Rijeka

Prvak Hrvatske Dinamo i osvajač Kupa Hajduk otvorit će sezonu današnjom utakmicom Superkupa u 20 sati u Maksimiru. Sve je spremno za spektakl, Torcida u velikom broju stiže Bilim vlakom, a Dinamovi navijači užurbano su posljednjih dana kupovali godišnje i pojedinačne ulaznice te će derbi biti odigran pred lijepo popunjenim tribinama.

19.07.2006., Zagreb - Dinamo s uvjerljivih 4:1 svladao Rijeku te osvojio Superkup. Luka Modric, Dusan Kerkez."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Plavi i bijeli bore se za trofej koji u prošlosti nikome nije previše značio, pa ni čelnicima HNL-a. Naime, od mogućih 30 puta, Superkup je dosad igran samo 12 puta! Nakon što je uvodna tri Superkupa (1992.-1994.) osvojio Hajduk, ta utakmica nije odigrana idućih osam godina, a i u godinama koje su uslijedile često je otkazivana.

15.07.2005., Split - Hajduk nakon dva produzetka svladao Rijeku s 1:0 te osvojio Superkup."nMiroslav Ciro Blazevic, Zlatko Matesa."nPhoto: Ivo Cagalj/IXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dinamu i Hajduku Superkup se često nije uklapao u naporni početka sezone, a dvaput su ga, 2000. i 2001. godine, zajedničkim snagama odgađali baš Dinamo i Hajduk.

15.07.2005., Split - Hajduk nakon dva produzetka svladao Rijeku s 1:0 te osvojio Superkup."nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dinamo je sa šest trofeja rekorder Superkupa, Hajduk ih ima pet, a jednom je trofej Superkupa osvojila Rijeka. Finalisti su još bili zaprešički Inter (u prvom izdanju 1992. izgubio od Hajduka), te Zagreb (2002. izgubio od Dinama). Najbolji strijelac Superkupa, s tri pogotka, je napadač Hajduka Ivica Mornar. Zadnji put Dinamo i Hajduk Superkup su igrali 2013. godine, a junak plavih obranama 11-eraca bio je argentinski "luđak" Pablo Migliore.

19.07.2006., Zagreb - Dinamo s uvjerljivih 4:1 svladao Rijeku te osvojio Superkup."nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

A 20 godina ranije, jedan drugi vratar Dinama bio je tragičar. Naime, te 1993. u raspucavanju 11-eraca s bijele točke je promašio Ladić, a za pobjedu u Maksimiru zabio Igor Štimac. Vidjet ćemo tko će večeras biti heroj, a tko tragičar...

Ključne riječi

Komentara 1

UG
ugota
10:32 09.07.2022.

HDZ Bozinovic je sigurno rekao policajcima da budu molo meksi sa torcidom jer u Splitskim izborima HDZ i Plenkovic ce du da izgube mundante Plenkovicu na izborima u Split slabo se pise mozda da ostavku u ponedeljak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije