Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE 9. KOLA

Strahonja: Hajduku je ispravno poništen pogodak, a Mudražija se sam sapleo

Zagreb: Rudeš i Dinamo susreli se u 9. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
24.09.2023.
u 22:58

"Sve čisto. Pomoćni sudac je dobro pustio situaciju, radi se o graničnoj situaciji, odnosno samoj liniji. Znamo da se daje prednost napadaču ako je u liniji, odnosno nije pozicija zaleđa. Treba spomenuti trenutak upućivanja lopte", rekao je Marijo Strahonja o spornoj situaciji prilikom prvoga gola Dinama protiv Rudeša

Golijada Dinama u utakmici protiv Rudeša zaključila je 9. kolo HNL-a. U ovom, poljednjem kolu prvoga kvaratala sezone doista je bilo zanimljivih trenutaka, a poslužilo je i kao uvertira u velike okršaje koji slijede. Gorica je pobjedom nad Istrom 1961 nakratko zasjela na drugo mjesto ljestvice. Hajduk je nakon dva gorka poraza uspio okrenuti lošu sreću i slaviti protiv Lokomotive 1:0.

Dinamo i Rijeka drže korak za trenutno vodećom Splitskom momčadi. Dinamo je dobio priliku odigrati nešto laganiju utakmicu protiv Rudeša, a u sljedećem kolu putuju na Poljud gdje će pokušati uzvratiti Hajduku nakon poraza na Maksimiru i probiti se na čelo ljestvice. Bodovno je s njima izjednačena i Rijeka, dok Osijek poslije remija s Varaždinom zaostaje za vodećim društvom.

GALERIJA Dinamo zabio pet golova Rudešu i osvojio tri boda uoči derbija na Poljudu

Zagreb: Rudeš i Dinamo susreli se u 9. kolu SuperSport HNL-a
1/13

U HRT-ovoj emisiji Stadion sudački ekspert Marijo Strahonja komentirao je suđenje i analizirao je nekoliko spornih situacija iz tek odigranog kola. Najprije se dotaknuo sitaucije s utakmice Osijeka i Varaždina kada je sudac Igor Pajač u 35. minuti poništio pogodak Elezija zbog zaleđa.

"Dobro je sudio, nije imao izazovnih situacija. Treba pohvaliti pomoćne suce koji su sjajno reagirali kod postignutog pogotka, gdje je lopta bila izvan linije, nakon toga zaleđe. Vrlo hrabro su donijeli odluke i simpatično objasnili igraču. I drugi pomoćni sudac je vrlo dobro procijenio situaciju kasnije. Jedini mali detalj je da nije držao koncentraciju do kraja, pred kraj je podignuo zastavicu kada nije bilo ničega. No, situacija je bila čista", rekao je Strahonja.

VEZANI ČLANCI:

Potom je uslijedila utakmica Istre i Gorice koju je sudio Fran Jović. Osvrnuo se na prekršaje Hujbera na samome počeku utakmice. "Najvažnije, incidentna situacije je bila dobro procijenjena. Prvi start Hujbera je jasno čišćenje, trebao ga je sankcionirati jer nema mjesta usmenom upozorenju. Prvi je za žuti, drugi za ne. Kada već upravlja, mora ostaviti upečatljiviji dojam da igraču sve ne prođe kroz uši. Jer ostale situacije su bile granične. Da je prvi karton sankcionirao, do ovoga ne bi bilo ni došlo. Pa kasnije ne bi morao razmišljati o drugom žutom kartonu", rekao je pa nastavio o startu u 19. minuti:

"Jović vrlo dobro stoji i kontrolira situaciju. Dobro je procijenio jer se radi o kontaktu u džon, stopalo. Nije pad već je obrambeni igrač prvo stao na tlo pa tek onda išao padati. Vrlo dobra odluka. VAR se nije trebao javljati jer je vidio da je napadač dva puta zagazio pa tek onda ušao. Ovdje dajem podršku Joviću jer je dobra intervencija. Ne može se usporediti sa situacijom iz Osijek - Dinamo. Perić je tamo odmah pao, ovdje igrač dva puta staje pa pada. Dvije različite situacije. Prošlo kolo smo ovakvih situacija imali tri."

GALERIJA Hajduk sjajnim pogotkom Sahitija prekinuo niz poraza

Zagreb: Rudeš i Dinamo susreli se u 9. kolu SuperSport HNL-a
1/4

Komentirao je i suđenje Patrika Kolarića na utakmici Hajduka i Lokomotive. "Dobro je sudio, iz početka je imao mali pritisak određenih Hajdukovih igrača, u jednom mini mobingu. Možda je mogao malo kvalitetnije i smirenije reagirati i dati do znanja da je on taj koji će upravljati utakmicom. Jer, na koncu, njegove odluke su vrlo uvjerljive i igrači mu vjeruju. S druge strane, imali smo jednu zanimljivu situaciju", uvodno je rekao Strahonja pa konkretizirao:

"Jasno je da je Mudražija sapleo sam sebe (u 31. minuti). Upitno je je li rezultat saplitanja kontakt s Melnjakom ili ne. Na temelju snimke ne možemo utvrditi je li je ili nije. Samim time nemamo dokaznicu je li kazneni udarac. Malo je neobično to saplitanje, možda bi mogao proći bez žutog kartona. Ali nemamo dokaznicu jer nam kamera nije prikazala. Niti VAR nije mogao kvalitetnije reagirati, morao je dati povjerenje sucu koji je bio vrlo blizu."

VEZANI ČLANCI:

U 80. minuti je Mersinaj dobio žuti karton zbog faula nad Livajom. "Prvo s leđa dolazi do laganog hvatanja i čistog saplitanja kasnije. Potpuna namjera. Ovo je u kategoriji žutog kartona u situaciji u kojoj igrač Hajduka ima izglednu situaciju", rekao je Strahonja pa se osvrnuo na drugi prekšaj albanskog igrača (u 85. minuti nad Žaperom):

"Ovo je vrlo granično i igrači moraju biti vrlo oprezni. Ne samo da je žuti, nego je i granična situacija za isključenje. Sudac se nije najbolje vidio, ali možemo ga podržati."

Posljednja situacija na koju se osvrnuo bilo je zaleđe Krovinovića u 47. minuti. . "Bio je bliže poprečnoj liniji, iza obrambenog igrača. Nije veliko zaleđe, VAR-u je trebalo malo za analizu, ali ispravno poništen pogodak", zaključio je Strahonja.

Za Duju Strukana koji je sudio utakmicu Rijeke i Slaven Belupa nije imao previše komentara. "Zadovoljni smo. Vrlo dobro je sudio utakmicu koja nije bila teška za suđenje. Njegove dobre odluke su ju učinile lakšim za suđenje. Treba mu odati priznanje jer je prije nekoliko kola na istom stadionu imao previd zbog kojeg je i kažnjen. Definitivno, sucima nije uvijek lagano napraviti transformaciju iz jedne loše utakmice. Pogotovo, ako se radi o istim stadionu i istim momčadima. Velika podrška, palac gore i dobro suđenje."

GALERIJA Galešić poput Maradone pretrčao igralište i zabio za pobjedu Rijeke protiv Slavena

Zagreb: Rudeš i Dinamo susreli se u 9. kolu SuperSport HNL-a
1/5

Posljednja je na redu bila i posljednja utakmica kola, ona između Rudeša i Dinama koju je sudio Jakov Titlić. Najprije je komentirao prvi gol na utakmici kada je Rudeš tražio zaleđe, a situacija se dugo provjeravala u VAR sobi.

"Sve čisto. Pomoćni sudac je dobro pustio situaciju, radi se o graničnoj situaciji, odnosno samoj liniji. Znamo da se daje prednost napadaču ako je u liniji, odnosno nije pozicija zaleđa. Treba spomenuti trenutak upućivanja lopte, konkretno Roberta Ljubičića. Zaleđe se analizira od onog trenutka kada je prvi kontakt lopte i noge dodavača igraču. Tako da, definitivno, sve ispravno. Vrlo granična situacija i pohvale sucu."

VEZANI ČLANCI:

Sličan je bio slučaj i u 38. minuti kada je zabio Emreli. "Granična situacija, ne koliko prva. VAR je dobro napravio kontrolu zaleđa i je li lopta eventualno prešla poprečnu liniju, govorimo o korner liniji. Ona ju mora proći cijelim svojim obujmom. VAR je napravio kontrolu, pomoćni sudac je nakon signalizirao, bio je uvjerenja da je lopta u igri i meni se čini da je. Dobra procjena pomoćnog i glavnog suca", kazao je Strahonja pa kazao nekoliko zaključnih riječi o samome sucu.

"Vrlo dobro se snašao, ušao u ritam utakmice, nije imao problema. Ono što me možda smetalo je drugi pomoćni sudac koji je u dva navrata prevelike situacije zaleđa puštao pa onda potom digao zastavicu. Upute jesu jasne, da treba puštati napadača pa kasnije podići ukoliko je zaleđe. Ali ako imamo tri, četiri metra, onda dovodite u opasnost neki grubi prekršaj, nepotrebno isključenje koje morate sankcionirati. Pomoćnici moraju signalizirati zaleđe, a ne biti samo na aut liniji."

VIDEO Veliki povratak na pomolu: Dalić sprema iznenađenje među reprezentativcima?

Komentara 2

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
11:21 25.09.2023.

kad nema penala za hajduk onda idu crveni

BL
blekpanther
09:58 25.09.2023.

Sve sjajno i bajno samo kad je u pitanju Hajduk onda se dobro ne vidi nema kamera ali se Mudražija sam sapleo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije