Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANA RUDELIĆ

Od toga živim i u Njemačkoj dobro zarađujem, ali poziv iz Hrvatske bio je velika čast

Ivana Rudelić
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/4
20.09.2020.
u 20:09

- Hrvatska još nije u rangu da možemo razmišljati o plasmanu na velika natjecanja. Nama je super kada osvojimo bilo koji bod u susretima s jačim reprezentacijama – naglasila je Ivana.

Ivana Rudelić (28) postigla je jedini pogodak za Hrvatsku u susretu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo protiv Švicarske (1:1). Iako je igrala za sve mlađe selekcije Njemačke, odlučila je seniorski nogomet igrati za Hrvatsku.

Rođena je u Njemačkoj, a karijeru je počela u Bayernu iz Münchena. Kasnije je igrala za Jenu, a danas vodi napad Leverkusena.

– Evo već 12 godina profesionalno igram nogomet. To je moj posao, od toga živim. Zarađuje li dobro u Njemačkoj? Da. Uostalom, njemačka je liga jedna od jačih u Europi. Svake godine dolazi sve veći broj kvalitetnih igračica – istaknula je.

Igrala za Bayern, sada za Bayer

Majka joj je iz okolice Siska, a otac iz okolice Rijeke.

– Često dolazim u Hrvatsku. Imamo kuću u Rijeci, ali radije odlazim na ljetovanje u Dalmaciju, u Split – rekla je Ivana.

Dok nije krenula u vrtić, nije znala njemački jezik.

– Uvijek se u kući govorio hrvatski. No kako sam krenula u vrtić pa u školu, morala sam naučiti njemački. Eto, ispada da sam za sada cijelo vrijeme u Njemačkoj iako sam dobivala ponude da idem igrati u neke druge zemlje. Iskreno, nema potrebe jer u Njemačkoj se igra kvalitetan nogomet i dobro se zaradi – kaže Ivana.

Kako to da ste se odlučiti za treniranje nogometa?

– U mom kvartu bili su samo dečki i stalno su igrali nogomet. Tako sam počela igrati s njima, a nakon nekoliko godina igranja u lokalnom klubu pozvao me Bayern pa sam otišla u München sa samo 16 godina. Stanovala sam s jednom starijom igračicom koja se usput brinula o meni. No kako sam uvijek bila dobra, nije imala problema sa mnom – istaknula je Ivana.

Kako to da ste se odlučiti igrati za Hrvatsku?

– Stalno sam dobivala pozive iz Hrvatske, stalno su me pratili iz Saveza, pogotovo kada sam igrala na Europskom prvenstvu za mlađe dobne skupine. Onda je stigla ozbiljna ponuda i nisam dvojila. Za mene je uvijek bila velika čast igrati za domovinu mojih roditelja. I tako sam došla na prvo okupljanje.

Nikoga nisam poznavala od igračica, a one su mislile da sam velika zvijezda. Međutim, nije to tako. Svi mi igramo nogomet, netko samo malo uspješnije. Kasnije sam u Jeni igrala s Landekom pa smo nas dvije postale i najbolje prijateljice. Međutim, u reprezentaciji sam sa svima dobra, sa svima se družim podjednako – rekla je Ivana.

Sa Švicarskom ste odigrali 1:1, jeste li mogle pobijediti?

– Mogle smo, ali mogle su i one. Hrvatska još nije u rangu da možemo razmišljati o plasmanu na velika natjecanja. Nama je super kada osvojimo bilo koji bod u susretima s jačim reprezentacijama – naglasila je Ivana.

Slaba posjećenost

U Leverkusenu i reprezentaciji igrali ste na poziciji napadača?

– Uvijek sam bila u napadu premda su me često vodili kao ofenzivnog veznog igrača – istaknula je.

Leverkusen se lani spasio do ispadanja?

– Ne samo lani već i godinu prije. Imamo sreće da uvijek u zadnjem kolu osvojimo tri boda i tako ostanemo u ligi. Ovo prvenstvo dobro smo počele, imamo dvije pobjede u prva dva kola. Inače, nemamo baš puno navijača na domaćim utakmicama. Dođe između 500 i 1000 gledatelja. Nije ništa bolje ni na muškim utakmicama Bayera. Problem je što na malom prostoru ima jako puno kvalitetnih klubova pa se gledatelji raspodijele. Što se tiče ženskog nogometa, u Njemačkoj su najpopularniji klubovi Wolfsburg i Potsdam. Oni imaju po 3000 gledatelja – dodaje Ivana.

Studentica je ekonomije, trenira sedam do devet puta tjedno pa nema puno slobodnog vremena. U Leverkusenu trenutačno živi sa suigračicom Milenom Nikolić.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Vukomerec
Vukomerec
23:44 20.09.2020.

Ivana, hvala što nastupaš za Hrvatsku!

DU
Deleted user
15:17 21.09.2020.

Dobro si odlucila." Bolje vrabac u ruci vec golub na grani". U Njemackoj repki sjedi la bi na klupi ako bi i bila pozvana medju 16 cura. Ovdje si standardna. Pametna odluka. Sretno.

Avatar NiceGuy
NiceGuy
10:07 21.09.2020.

Doma se vračaj mala ..sramota je da živiš tamo ako ne moraš !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije