Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'UZOR MI JE RASHFORD'

Novi HNL dragulj za VL: 'Brat me pozivom probudio u 7 ujutro da mi kaže za Gvardiolovu pohvalu'

Dinamo i Osijek sastali su se u 16. kolu HNL-a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
01.12.2023.
u 07:00

– Jako je važna stvar da trener voli mlađe igrače, hvala mu na tome. Treninzi i metode rada su mu odlične, nisam do sada imao tako dobrog i ozbiljnog trenera, a sjajno sam primljen među suigračima. Sada uživam.

Da je Anton Matković (17) izniman nogometni potencijal, jasno je bilo i prije nego što je to kazao Joško Gvardiol. Naš je nogometni reprezentativac prije nekoliko dana za mladog Osijekova napadača kazao da je riječ o vrhunskom talentu. Za njega se već sada zanimaju Everton, Salzburg, Sassuolo...

Bit će veliki igrač

– Ima jedan, 17 mu je godina, Anton Matković. Vjerujem da će biti veliki igrač – rekao je Gvardiol, najskuplji branič svih vremena. Poklopilo se to s Matkovićevom sjajnom izvedbom protiv Dinama. Matković je postigao pogodak i unatoč porazu svoje momčadi postao glavna priča maksimirskog derbija. Kao i svaki klinac na početku svoje profesionalne karijere, Matković sanja nastup za hrvatsku reprezentaciju. Nastavi li se razvijati ovom brzinom, bit će to potpuno logičan slijed... Uostalom, nekoliko je Slavonaca ostavilo značajan trag u kockastom dresu zadnjih nekoliko desetljeća. Ne treba posebno podsjećati na Šukera, Mandžukića, Olića...

GALERIJA Osijek poražen od Dinama u Maksimiru

Dinamo i Osijek sastali su se u 16. kolu HNL-a
1/8

– Izdvojio bih svog Brođanina Mandžu. Htio bih njegovim putem. Nažalost, nisam ga još imao priliku upoznati – kaže Anton.

Matković je prve nogometne korake napravio u Marsoniji, a u Osijeku je od prošle godine. Za prvu je momčad upisao tri nastupa. Matković ima sjajne fizičke kapacitete, nogometnu inteligenciju i predodređen je za velike stvari, barem tako kaže nogometna struka. Visok je 191 centimetar, iznimno brz, dakle idealnih gabarita za centarfora. No on kaže da malo više voli biti na krilu gdje ima slobodu za driblanje. Matković je ove sezone za juniore Osijeka odigrao 12 utakmica i postigao četiri pogotka. Sada je okrenut prvoj momčadi s jasnim stavom:

'Želim uspjeti u životu...' I nakon svega desetak minuta razgovora s Antonom jasno vam je koliko je u njemu mladenačke vedrine, energije, posebne osobnosti i prirodne inteligencije. Puno je zreliji od svojih vršnjaka, čini se...

A što mu se sve događalo zadnjih dana nakon pogotka Dinamu?

– Bilo je jako puno pohvala i čestitki, od meni najdražih od roditelja, pa kasnije rodbine i prijatelja.

Završio je školu za kuhara.

– Išao sam u trogodišnju školu kako bih imao više vremena za nogomet.

Dakle, zna i kuhati?

– Naravno, imali smo dosta prakse. Nekad znam skuhati neka mesna jela ili neku tjesteninu. No hranim se na stadionu pa nemam potrebu kuhati.

VEZANI ČLANCI:

Za Matkovića je prva momčad Osijeka bila prirodan put. A najvažnije mu je da se u njoj dobro osjeća. Jasno je to i treneru Zoranu Zekiću.

– Jako je važna stvar da trener voli mlađe igrače, hvala mu na tome. Treninzi i metode rada su mu odlične, nisam do sada imao tako dobrog i ozbiljnog trenera, a sjajno sam primljen među suigračima. Sada uživam.

Kaže da mu je uzor Marcus Rashford, igrač Manchester Uniteda.

– Stalno mi po ovim mojim društvenim mrežama sugeriraju njegove utakmice i poteze. Prije godinu dana sam se zapitao zašto je tako dobar. Nevjerojatno, sviđa mi se.

Jasno je, dakle, koju ligu preferira.

– Englesku, naravno. Oni mi, zbog te dinamike i ritma, igraju najljepši nogomet.

Ali kada se malo otvori onda kaže...

– Stalno mi po ovim mojim društvenim mrežama sugeriraju njegove utakmice i poteze. Prije godinu dana sam se zapitao zašto je tako dobar. Nevjerojatno, sviđa mi se.

Jasno je, dakle, koju ligu preferira.

– Pored Premiershipa, volio bih u La ligu, u madridski Real. Odmalena sam navijao za Real. To je sve zbog Cristiana Ronalda. Za njega sam se baš vezao.

VEZANI ČLANCI:

Što to vidi baš u sjajnom Portugalcu?

– Osim igračkih kvaliteta, izdvojio bih mentalitet i posvećenost koju pokazuje u postizanju ciljeva. Savršenstvo. Gledao sam neku emisiju u kojoj su njegovi suigrači pričali kako su se natjecali tko će prvi doći na trening. Oni dođu u sedam, on je već sat vremena na treningu u teretani, sutradan ga pokušaju iznenaditi, on je opet sat vremena prije svih. Taj mentalitet mi je top – kaže Matković.

Sjajan je znak kada tako mlad sportaš prepoznaje koliko je važan mentalitet za postizanje ciljeva!

– To je jedna od najvažnijih stavki. Ako nisi jak u glavi, teško se možeš probiti. Misli, možeš, ali puno teže, pored svih tih medijskih i ostalih pritisaka. Trebaš biti jak...

A kako podnosi medijski pritisak zadnjih dana?

– Sigurno će biti pritisaka. Iskreno, trudim se ne pratiti medije. U tome mi pomažu menadžeri kako bih ostao pri zemlji, naravno, moja obitelj također. Ponekad pročitam samo što mi tata pošalje. Jer, ima svega i to s razlogom izbjegavam.

Obožavam pjesmu Vagabundo

Radije se koncentrira na glazbu. Najdraža pjesma mu je "Vagabundo" Gorana Karana. Zanimljiv izbor, pjesma je lijepa!

– Tu pjesmu slušam svaki put kada idemo na more. Ne znam koliko je to normalno, ali sam četiri-pet sati na putu slušao samo tu njegovu pjesmu – smije se Anton:

– Prekrasna je pjesma. Sada je mama stalno sluša. I kada mene nema doma, a pjesma krene na radiju, mama zaplače...

Dakle, Anton je i romantična duša?

– Da, rekao bih, sve pomalo. Ali ne pišem romantičnu poeziju.

VEZANI ČLANCI:

A što mu znači pohvala kakvu je izrekao Joško Gvardiol?

– Ne mogu ni opisati što znači kada takav igrač, pored svih talenata, izabere baš tebe. Probudio me bratov poziv u sedam sati ujutro...

Možda za koju godinu s Gvardiolom i zaigra u nacionalnoj vrsti. A koji mu je još igrač drag?

– Naš Luka, naravno. Po stilu i Ivan Perišić. Ali sviđa mi se i Marco Pašalić.

No Matković voli i košarku?

– Da, redovito igram s braćom. Mlađi brat trenira košarku, a stariji je igra rekreativno. Imamo koš u dvorištu.

Pobjeđuje li braću?

– Teško, stariji brat je veći i snažniji od mene. Borimo se...

Dakle, Matkovići su sportska obitelj?

– Tako je, tata je trenirao košarku, a mama rukomet.

Čime se još bavi izvan nogometa?

– Osim košarke, zimi volim klizanje. Znam super klizati, to mi je fora – zaključio je Matković.

Komentara 1

BA
bambooirises
10:19 11.12.2023.

Pozdrav, ja sam strani fan i ne razumijem hrvatski. Koristim Google Translate za čitanje intervjua u vijestima. Ponavljaju li se ovi odlomci u članku? “Kaže da mu je uzor Marcus Rashford, igrač Manchester Uniteda. – Stalno mi po ovim mojimm društvenim mrežama sugeriraju njegove utakmice i poteze. Prije godinu dana sam se zapitao zašto je tako dobar. Nevjerojatno, sviđa mi se. Jasno je, dakle, koju ligu preferira. – Englesku, naravno. Oni mi, zbog te dinamike i ritma, igraju najljepši nogomet. Ali kada se malo otvori onda kaže... – Stalno mi po ovim mojim društvenim mrežama sugeriraju njegove utakmice i poteze. Prije godinu dana sam se zapitao zašto je tako dobar. Nevjerojatno, sviđa mi se. Jasno je, dakle, koju ligu preferira.”

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije