Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHUNSKI TENISAČI

Međugorsko čudo: Ni iz čega su stigli do vrha

Čilić Dodig
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.09.2016.
u 21:00

Dodig i Čilić rođeni su 100 metara jedan od drugoga...

Kuća do kuće, udaljeni su svega stotinjak metara jedan od drugog, u Ulici Krstine... O tom međugorskom čudu pričaju se legende, pošalice, ali taman tako cijela priča o tenisu iz Međugorja i izgleda.

– Mali mi noćas osvojio US Open – pohvali se Međugorac.

– A moj izgubio u polufinalu parova – uzvrati mu susjed.

I sve to u mjestu u kojem se ukazala Gospa, u svetištu u kojem obitava dvije tisuće stanovnika. Naravno, riječ je o Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu, odnosno o njihovim obiteljima. Oni su to čudo iz Međugorja koje je Hrvatsku odvelo u još jedno finale Davisova kupa.

Zamalo postao turistički vodič

Po svetištu se još uvijek mogu čuti priče da su Zdenka Čilića, Marinova oca, gledali malo ispod oka kada je iza kuće počeo graditi teniski teren. I od obitelji je, prepričavao je tata Čilić, morao kriti da radi teren za tenis, pa su mislili da gradi skladište za obiteljsku prodavaonicu.

Da ne bi bilo zabune, prvi teniski teren u Međugorju izgradio je Žarko Dodig, Ivanov stric. Stariji Međugorac, Ivan Dodig četiri je godine stariji od Čilića, prvi je počeo s treningom, a brzo mu se priključio Marin. I tako je počelo nešto što je kasnije rezultiralo velikim uspjesima Marina i Ivana, a kulminiralo ulaskom u finale Davisova kupa do kojeg je Hrvatska došla na pogon njih dvojice. Njihov uspjeh klasična je hrvatska priča, da nije bilo podrške obitelji, ništa ne bi bilo od njih. Čilić je još kao klinac od 13 godina umalo odustao od tenisa, trebao je napraviti iskorak, Međugorje mu je postalo pretijesno, ali financije nisu dopuštale. Da nije tada uskočio kum Tihomir Elez i potpomogao Čiliće, tko zna u kojem bi smjeru otišla Marinova karijera. Možda bi vodio turiste po Međugorju, ali sada vodi Hrvatsku prema velikom sportskom uspjehu.

Trofej je Hrvatska već jednom osvojila, slavlje je bilo u Slovačkoj, u Bratislavi 2005., a sada je finale na domaćem terenu. Još se ne zna gdje i kako, u konkurenciji su Zagreb i Split, jer imaju dvorane, koje primaju više od 12 tisuća gledatelja koliko propisi traže. Neki spominju da bi i Zadar mogao ući u konkurenciju, navodno postoji mogućnost da Višnjik dobije posebnu dozvolu... Ali, činjenica je da su iz HTS-a kontaktirali Split, koji je zainteresiran za domaćinstvo.

Finale vjerojatno u Splitu

I u zagrebačkoj i u splitskoj areni u terminu finala već su zakazani događaji, ali ovako, na prvu, čini se da je lakše otkazati splitske obveze. A i Međugorje je bliže, Marin i Ivan svugdje se osjećaju kao kod kuće, no dolazak u Spaladium Arenu značio bi da će se cijela Hercegovina preseliti do sat i pol udaljenog Splita. 

Komentara 1

Avatar Krajsnik
Krajsnik
10:11 21.09.2016.

cini mi se da se Bosna i Herzegovina prvi put plasirala u finale. da se neki Srbin iz Hr odluci da nastupi za Srbiju, morao bi se iseliti iz lijepe vase sigurno. sa familijom naravno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije