Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI FINALA DAVIS CUPA

Izbornik Argentine: Moj otac je Hrvat, ali je pobjegao od rata i nikada me nije naučio jezik

Daniel Oršanić
Foto: Reuters
1/6
20.09.2016.
u 15:58

– Na hrvatskom jeziku ne znam reći više od "Bok, kako si?" Moja majka je Argentinka, otac Hrvat, a moj je djed umro kada sam imao šest godina. Puno sam slušao baku kako s ocem razgovara na hrvatskom, no nikada me nisu naučili taj jezik – rekao je Oršanić

Izbornik argentinske teniske reprezentacije, koja će se suprotstaviti Hrvatskoj u finalu Davis Cupa od 25. do 27. studenoga, Daniel Oršanić rekao je kako ima hrvatsku krv, ali argentinsko srce te da je po rođenju Argentinac.

– Na hrvatskom jeziku ne znam reći više od "Bok, kako si?" Moja majka je Argentinka, otac Hrvat, a djed je umro kad sam imao šest godina. Puno sam slušao baku kako s ocem razgovara na hrvatskom, no nikada me nisu naučili taj jezik – rekao je Oršanić u razgovoru za argentinske dnevne novine La Nacion.

Oršanić kao argentinski izbornik ima povijesnu priliku prvi put podići pobjednički pehar Davis Cupa za tu južnoameričku državu, a sudbina je htjela da se na posljednjem koraku suprotstavi zemlji svojih korijena.

– Moji baka, djed i otac pobjegli su od rata bez novca te je možda to razlog zašto me nisu naučili jezik. Ne bih znao – rekao je 48-godišnji Oršanić koji je igračku karijeru završio 2001.

Njegov otac Branko napustio je Hrvatsku s 15 godina bježeći s roditeljima. Iz zemlje su izišli s lažnim prezimenom Orlović, piše La Nacion. Godinu dana proveli su u Austriji, tri u Italiji, a zatim su otišli u Buenos Aires u potrazi za poslom. Branko je naučio igrati tenis te je postao učitelj tenisa u Argentinskoj teniskoj udruzi radeći u različitim klubovima.

Uoči odlučujućeg, finalnog meča, Daniel Oršanić hvali Hrvatsku.

– Igrači su na razini. Čilić je odličan tenisač, kompletan, u sjajnoj formi. Ćorić je mlad, no za svoje godine prilično zreo. Dodig se pak već nekoliko godina smjestio u igri parova i igra jako dobro – izjavio je Oršanić.

– Vidjet ćemo kako će im ići na predstojećim turnirima, ali i kakvi će biti naši igrači – dodao je argentinski izbornik.

Argentina je u polufinalu u gostima svladala Veliku Britaniju, što je prema njegovim riječima bio veliki izazov, a ključna je bila pobjeda Juana Martina del Potra protiv Andyja Murraya prvoga dana meča. Susret protiv Hrvatske bit će nova prilika za Del Potra da dokaže kako je spreman vratiti se u sam svjetski vrh. Pobjednik US Opena iz 2009. godine i nekada četvrti igrač svijeta posljednjih godina imao je velikih problema s ozljedama zapešća, a propustio je i sedam mjeseci ove godine prije no što se vratio Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, gdje je osvojio srebrnu medalju.

– Finale će za njega biti još jedan izazov. Jako je napredovao, zadovoljan je te pun želje gleda prema nadolazećoj godini. Smatram kako je bitno jačati njegovu fizičku spremu do kraja tekuće godine kako predsezonu ne bi počeo od nule – kaže Oršanić.

Druga rizična odluka protiv Velike Britanije bilo je uvođenje Leonarda Mayera koji je ove godine također imao problema s ozljedama u odlučujući, peti dvoboj protiv Daniela Evansa.

– Bio sam ga pozvao protiv Poljske i nije mogao. Bio je pozvan protiv Italije i rekao mi je da se ne osjeća sposoban igrati. To što nije mogao ići na Olimpijske igre bio je za njega težak udarac. Bio je pozvan protiv Velike Britanije jer ga uvijek zovemo. Nastavio je igrati, oporavljajući se od ozljede. Željan je povratka – rekao je Oršanić.

Komentara 40

Avatar Cinco
Cinco
16:42 20.09.2016.

15-godišnji Branko je pobjegao od antifašističkog noža!

MA
marsovac
16:51 20.09.2016.

zagrljaj bratstva i jedinstva bio je i za njegovu obitelj pre jak.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:31 20.09.2016.

Koliko je takvih sudbina?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije