Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Marko Pjaca među mladićima koji su oduševili na Euru

Marko Pjaca
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/10
11.07.2016.
u 14:00

Marko je najsigurnija prodaja: cijena Dinamova napadača vrti se između 15 i 20 milijuna eura.

U nedjelju je pao rekord Eura: Portugalac Renato Sanches (18) postao je najmlađi sudionik finala u povijesti natjecanja, donosi u novom broju sportski tjednik Max. Do sada je taj naslov nosio Cristiano Ronaldo koji je u finalu Eura 2004. godine nastupio s 19 godina i 150 dana.

Još ćemo se nagledati čupavoga Renata Sanchesa, od kolovoza je novi Bayernov motor. Ako u Francuskoj nije bilo spektakularnoga nogometa, bar nismo oskudijevali u majstorstvima novoga vala mladih asova.

Sanches predvodi lavove

I nikada prije u ljetu Europskog prvenstva nije vladala takva transfermanija oko mladih igrača. Za usporedbu, prije četiri godine rekordnu visinu transfera, od čak 40 milijuna eura, od europskih igrača dosegnuli su tada 21-godišnji Belgijac Hazard (Chelsea) i 23-godišnji Španjolac Javi Martinez (Bayern), s tim da Belgija nije bila sudionik Eura u Poljskoj i Ukrajini.

Ostale megatransfere u ljeto 2012. godine ipak nisu ostvarili mladi igrači, nego ipak već etablirane klase poput Luke Modrića, Santija Cazorle, Jana Vertonghena ili Zlatana Ibrahimovića.

Ovoga ljeta, međutim, sprema se pravi (ili se već događa) jedan od najspektakularnijih prijelaznih rokova, sa zvijezdama Europskog prvenstva u naslovnim ulogama.

Primjerice, Portugalac Renato Sanches već je prešao u Bayern za 35 milijuna eura, dok je Barcelona za 22-godišnjega Francuza kamerunskog podrijetla Samuela Umtitija platila Lyonu 25 milijuna eura. Velikani ne škrtare na mladim zvijezdama koje su već sa 20 godina toliko zrele da s lakoćom mogu podnijeti najviše zahtjeve i biti nositelji igre u najjačim europskim reprezentacijama.

Opet je Renato Sanches najbolji dokaz za to, iako ne i jedini. Primjerice, 20-godišnji Delle Ali bio je motor dozlaboga loših Engleza, 22-godišnji Hakan Calhanoglu predvodnik je nove generacije Turaka, Belgijac Ferreira-Carrasco bio je osvježenje u belgijskoj reprezentaciji.

Među najtraženijim mladim igračima Europe u ovom trenutku je i 20-godišnji Zagrepčanin Marko Pjaca, iako je u Francuskoj bio istinski zakinut minutažom. Još od vremena Eduarda da Silve Europa nije toliko ludovala za jednim mladim hrvatskim napadačem, što će Pjaci zajamčiti transfer u jednu od najjačih europskih liga.

Marko je trenutačno najsigurnija prodaja od svih Hrvata ovoga ljeta, dok su sve priče o transferima Perišića, Roga, Ćorića... za sada u sferi nagađanja i tračeva.

Ćiro i Slaven ispred Čačića

Priča o razaraču Pjaci daje i hrvatskoj reprezentaciji sasvim novu dimenziju. Naime, teško je u ovom trenutku u Europi pronaći selekciju s tako raskošnim potencijalom igrača između 19 i 24 godine u kojoj su: Ćorić, Rog, Pjaca, Vrsaljko, Jedvaj, Kovačić, Halilović.

Ako je ovo prvenstvo s 24 sudionika donijelo najsiromašniju ponudu vrhunskoga nogometa, daleko ispod razine završnice Lige prvaka, onda je i plasman hrvatske reprezentacije, najvećega otkrića grupne faze, ipak bio – podbačaj. Igrali smo k’o avioni, imali smo hit trenera Eura, a onda smo ga preko noći negdje – izgubili. Kao što je poznato, Ante Čačić nije se pojavio na utakmici protiv Portugala.

I propustio je priliku priključiti se Ćiri Blaževiću i Slavenu Biliću koji su s Hrvatskom bili u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Ante je ostao iza Poljaka, Velšana, Islanđana...

>> Pratite tjednik Max! Germanijak na Facebooku

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije