Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARLOVIĆ BOLJI OD LJUBIČIĆA

Karloviću hrvatski derbi u Melbourneu

Ivo Karlović
Reuters
22.01.2010.
u 13:33

I drugi je put u karijeri Ivo Karlović pobijedio Ivana Ljubičića. U hrvatskom dvoboju trećeg kola Australian Opena na Hisense Areni viši je hrvatski tenisač slavio 6-3, 3-6, 6-3, 7-6(7).

Zaslužio je pobjedu Karlović hrabrijom i riskantnijom igrom. Iznad svega, zaslužio ju je igrom u polju više negoli servisom. Odnosi se to na tie-break posljednjega, četvrtog seta, koji je "Div sa Šalate" prelomio ofenzivom na Ljubičićevim servisima.

Najprije je morao vraćati Ljubičićev mini-break iz trećeg poena i vodstvo suparnika 3-1. Vratio ga je reabreakom odmah u petom poenu.

Nakon toga svaki je od hrvatskih tenisača čuvao svoj servis do prve meč-lopte za Karlovića na Ljubičićevu servisu (6-5 za Karlovića). Karlović je hrabro pokušao probiti Ljubičića na mreži solidnim kratkim bekhandom, ali je 24. nositelj pospremio forhend-volej u drugu stranu igrališta.

Napao je potom Karlović Ljubičića opet, te mu zabio nakon unakrsne razmjene udaraca forhend- dijagonalu za 7-6 vodstvo i drugu meč-loptu. Nakon što mu nije prošao prvi servis, Karlović je opet preuzeo dominaciju u igri u 14. poenu. Dobar pokušaj forhend-winnera po paraleli otišao je ipak u ne preveliki aut.

U drugom je servisu Karlović zabio as, te potom ponovno preuzeo inicijativu na prvome od dva iduća Ljubičićeva servisa. Ovaj je put forhend-dijagonala bila precizna i postala winner za konačnih 9-7 u 13. igri četvrtog seta. Karlović je iskoristio treću meč-loptu.

Kao što su već pokazali dvoboji sa Štepanekom i Benneteauom Karlović je dodatno podigao kvalitetu igre u polju i može se reći da igra u životnoj formi. Ljubičića je breaknuo dva puta, po jednom u prvome (za 4-2) i jednom u trećem setu (za 2-0). Jednom je svoj početni udarac izgubio u drugoj dionici meča (za Ljubičićevih 3-1).

Štepaneku je Karlović oduzeo tri servis-gema, a Benneteauu čak pet. Teško da je ikad u trima uzastopnim mečevima na Grand Slamu skupio deset break-gemova.

U tie-breaku protiv Ljubičića on je napadao pri razmjeni udaraca s osnovne crte i riskirao dubokim loptama, dok se Ljubičić branio visokim loptama na sigurno.

Proboj u osminu finala Australian Opena najbolji je rezultat Karlovića u dosadašnjih sedam nastupa u Melbourneu. Samo je u Wimbledonu prošle sezone (četvrtfinale s Federerom) došao dalje.

Ovaj će put među osam najboljih pokušati ući u dvoboju protiv drugog nositelja Rafaela Nadala. Španjolac je pobijedio Nijemca Philippa Kohlschreibera 6-4, 6-2, 2-6, 7-5 i nije mu bilo ni najmanje lako, jer ćudljivi je Nijemac iznimnoga teniskog potencijala imao svojih prilika kroz sve setove koje je pogubio.

Dosad je Karlović izgubio u oba ogleda od Španjolca, s tim da je u oba slučaja osvojio po jedan set u tie-breaku pri (2-1 pobjede Nadala). Od šest tih setova ukupno u Queen's Clubu (2008. godine) i Milanu (2004.) četiri su odlučena u tie-breaku.

Karlović prvi po broju aseva i poena nakon prvog servisa   
Dvojica hrvatskih tenisača među 16-oricom najboljih na prvome Grand Slam turniru sezone, Ivo Karlović i Marin Čilić, drmaju statističkim kategorijama...

Karlović dominira u napadačkom segmentu, i to onom koji se odnosi na servis. Tako uvjerljivo vodi po broju as-servisa. U trima je mečevima skupio njih 93 (31 po meču u prosjeku). Na drugom je mjestu Amerikanac John Isner s 81 asem. Sedmo mjesto na ljestvici dijeli Marin Čilić s 41 as-servisom.

Primat 207 centimetara visoki Hrvat drži, logično, i po broju odnosno postotku osvojenih poena nakon prvog servisa. Od 228 poena koliko je sa suparnicima igrao nakon što je ubacio prvi početni udarac dobio je njih 196 (86%). Drugi na listi je Čileanac Fernando Gonzalez (170-203, 84%).

Kad je u pitanju brzina servisa ljestvicu predvodi Amerikanac Taylor Dent s 231 kilometrom na sat. Tu je Karlović drugi s 229 km/h. Trećeplasirani John Isner dosad je najbrže prvi servis opalio brzinom od 223 km/h.

Marin Čilić, za razliku od Karlovića, dominira pri defenzivnim statističkim stavkama. Dijeli s Del Potrom drugo mjesto na ljestvici tenisača s najvećim brojem oduzetih servisa suparniku (18). Na prvom je mjestu Andy Murray s 21 break-gemom.

Vodeći je hrvatski tenisač kad su u pitanju poeni osvojeni na suparnikov drugi servis (104 poena u trima mečevima). Drugi je Florian Mayer s poenom manje, a treći Del Potro sa 101 osvojenim poenom.

Prvi servis zasad najbolje vraća Del Potro, Argentinac koji je upravo sljedeći suparnik Čiliću. U tri je meča pobjednički završio 100 poena igranih na jači servis suparnika. Drugo mjesto u tom sehmentu drži Francuz Florent Serra (88), a treće Čilić (86).

Ti podaci, unatoč Argentinčevim problemima sa zglobom, jamče dramatičan nedjeljni dvoboj dvojice 21-godišnjaka.

Nadal: Protiv Karlovića će odlučivati nekoliko poena        
Dosad je Karlović izgubio u oba ogleda od Španjolca, s tim da je u oba slučaja osvojio po jedan set u tie-breaku (2-1 pobjede Nadala). Od šest tih setova ukupno u Queen's Clubu (2008. godine) i Milanu (2004.) četiri su odlučena u tie-breaku.

Izjednačen meč očekuje Nadal i sada:

- Karlović je uvijek nezgodan suparnik. Mečevi protiv njega uvijek se odlučuju u nekoliko poena. Morat ću držati koncentraciju tijekom svojih servis-gemova, tu se ne smiju činiti pogreške, jer one koštaju seta. Također, ono malo prilika koje će se ukazati na njegov servis morat ću pokušati iskoristiti. To je to - otkrio je Nadal plan kako protiv Karlovića.

Komentara 1

ZX
zark x
05:47 23.01.2010.

Neznam zasto Ivo igra u parovima sa Srbinom? Zar nije mogao uzeti nekoga iz Kazakstana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije