Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPIO IH VEĆ 7

Jedna Dalićeva uzdanica niže uspjeh za uspjehom: Taj čovjek je pravi jamac za trofeje

Zagreb: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
27.05.2024.
u 07:26

Od trojice hrvatskih reprezentativaca s Dalićevoga popisa koji su u subotu nastupili u finalima nacionalnih kupova, trofejem se osladio samo Josip Stanišić s Bayer Leverkusenom

Novi njemački prvak briljantnu je sezonu okončao pobjedom nad drugoligašem Kaiserslauternom 1:0 u finalu Njemačkog kupa odigranome u Berlinu, a naš reprezentativac igrao je od 46. minute umjesto Čeha Schicka. Utakmicu je odlučio pogodak Švicarca Xhake u 17. minuti, što je K'lauternu bila nedostižna prednost iako je cijelo drugo poluvrijeme imao igrača više na travnjaku, budući da je Bjelokošćanin u redovima Bayera Kossounou dobio crveni karton u 44. minuti.

United iznenadio City

Iza Bayera Leverkusena senzacionalna je sezona: u 53 utakmice u tri natjecanja doživio je samo jedan, jedini poraz, od Atalante u finalu Europske lige, a Josip Stanišić osvojio je svoj već sedmi trofej u karijeri od 2021. godine. S Bayernom je bio prvak 2021., 2022. i 2023. godine, te s Bayerom 2024., s Bayernom je 2021. i 2022. osvojio Superkup, a s Bayerom sada i Njemački kup. Između klupskih uspjeha Josip se okitio i broncom na Svjetskom prvenstvu u Kataru, te srebrom u Ligi nacija s reprezentacijom. Malo je naših igrača koji se mogu pohvaliti ovakvim nizom trofeja...

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol nisu uspjeli s Manchester Cityem osvojiti dvostruku krunu u Engleskoj. Manchester United iznenađujuće je prigrlio trofeju FA kupa pobijedivši u finalu na Wembleyu, pred 84 tisuće gledatelja, Manchester City s 2:1. Crveni vragovi poveli su u 30. minuti nakon velike Gvardiolove pogreške: vratar Ortega istrčao je na dugu loptu, a Gvardiol ga nije pogledao, nego ga je prebacio želeći mu vratiti loptu, pa je strijelac Alejandro Garnacho ima lak posao zatresti mrežu. U 39. minuti 19-godišnji Englez Kobbie Mainoo zabio je za 2:0, a Jeremy Doku u 87. minuti ublažio je poraz Manchester Cityja – uz obilatu pomoć vratara Uniteda, Kamerunca Onane.

Joško Gvardiol odigrao je cijelu utakmicu za Manchester City, te je na Sofascoreu dobio ocjenu 6.6, dok je Mateo Kovačić bio zamijenjen nakon prvog poluvremena i za svoju je izvedbu dobio ocjenu 6.4.

Unatoč porazu od Uniteda, iza Manchester Citya i naših reprezentativaca izuzetno je uspješna sezona; od šest natjecanja u kojima su nastupili, osvojili su tri trofeja – Uefin Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo i englesko prvenstvo. Praznih ruku ostali su u engleskom Liga kupu, FA kupu i Ligi prvaka. Joško Gvardiol ostvario je 42 nastupa za Manchester City ove sezone, te postigao pet pogodaka. Jedna pogreška ne može umanjiti sveukupni dojam njegove izvrsnosti u prvoj sezoni na Otoku. Mateo Kovačić ima 46 nastupa ove sezone i tri pogotka.

Zagreb: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
1/4

Manchester United po 13. put osvojio je FA kup, rekordni osvajač je Arsenal s 14 trofeja, dok ih Manchester City ima sedam. Ovaj trofej ublažio je gorak okus Unitedove sezone, u kojoj je u prvenstvu zauzeo tek osmo mjesto.

Barišić nije konkurirao

Finale FA kupa odigrano je i u Škotskoj, u kojemu je Celtic na Hampden Parku pobijedio svoga najvećega suparnika Rangers s 1:0, te osvojio dvostruku krunu. Hrvatski reprezentativac Borna Barišić nije konkurirao za ovaj ogled, budući da mu za nekoliko dana istječe ugovor s Rangersima, a od potpisa za turski Trabzonspor dijeli ga samo liječnički pregled. Barišić je u Glasgowu proveo šest godina, te osvojio tri trofeja: naslov prvaka 2021. godine, FA kup 2022. i Liga kup 2024. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije