Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Faruk Hadžibegić:

Jarni je odan Hrvatskoj, nije ga trebalo smijeniti. I ja imam posebnu emociju za Betis

Faruk Hadžibegić
Armin Durgut/Pixsell
21.02.2024.
u 14:52

– Ja vam mogu potvrditi sve što vam je Jarni rekao: da se rijetko događa i doživljava atmosfera kakva vlada u Betisu. To je nešto više od kluba! Kada izađete na teren u zeleno-bijelom dresu, uvijek na tribinama imate 50-60 tisuća gledatelja, koji su vaši, koji vam daju podršku, koji vas bezuvjetno vole. Evo, ja u Sevilli imam čak dva svoja fan kluba!

Slavni jugoslavenski i bosanskohercegovački nogometaš i trener Faruk Hadžibegić (66) bio je prvi igrač s prostora bivše države koji je zaigrao za Betis. Bilo je to 1985. godine te je u dvije godine provedene u Sevilli stekao kultni status među Betisovim navijačima.

U telefonskom razgovoru iz Pariza, gdje ima prebivalište, Hadžibegić nam je kazao kako je bio na utakmici Betis – Dinamo 0:1 prošloga tjedna. A dolazite li u četvrtak u Maksimir?, pitali smo ga.

– U Zagreb me pozvao Betis, no ne vjerujem da ću se moći organizirati. Inače, u Sevilli sam razgovarao i s predsjednikom Dinama te još nekim članovima uprave, gospodom koju nisam poznavao, i oni su mi ljubazno kazali: "Kod nas ste uvijek dobrodošli" – kazao nam je Hadžibegić te pojasnio zašto ga je Betis pozvao baš na Dinamo:

– Znaju oni da smo mi s istih prostora. Znaju oni što se kod nas sve događalo, ali su ipak iznad svih tih problema koje smo mi imali te, kada su me pozvali na utakmicu s Dinamom, bilo mi je izuzetno drago.

Želim sreću Jakiroviću

Što vam se svidjelo u Dinamovoj igri; možda neki igrač, neka karakteristika igre?

– Vidio sam Dinamo koji je Jakirović jako dobro organizirao. Oni su – znajući da imaju uzvrat u Zagrebu – pokazali da znaju po što su došli. Svjesno su došli do tog rezultata, iako ih je sreća malo poslužila. No, Dinamo je za mene zaista dobar kolektiv.

Je li vas iznenadila Dinamova pobjeda?

– Nije me iznenadilo što je Dinamo pobijedio jer Dinamo je ipak na istoj razini natjecanja kao i Betis. Istina je da Betis nije bio kompletan, nedostajalo mu je puno igrača, a kako jako dobro poznajem Betis, mislim da je to bila Dinamova prednost. Objektivno, kad bi Betis bio kompletniji – a ne poznavajući dovoljno dobro Dinamo – rekao bih da je Betisova momčad jača. Međutim, nogomet je toliko interesantan i stoga što su moguće i najneočekivanije pobjede.

Jakirović je dosta na udaru kritika zbog loše igre?

– Ne poznajem situaciju da bih znao kakve probleme ima Jakirović. Međutim, bavimo se istim poslom, koji je jako težak, i stoga mu kao treneru želim sreću.

Dinamo igra dosta loše u Hrvatskoj ligi?

– Gledam ih, pratim ja sve, s obzirom na to da sam bio igrač i da se bavim trenerskim poslom. Nekada imate perioda u kojima se dogodi da igrate lošije, možda je to sada slučaj s Dinamom. No Dinamo je ipak među tri najbolje plasirana kluba u Hrvatskoj ligi, bori se s Hajdukom i Rijekom za naslov prvaka. Ne moramo nužno zbog toga odmah reći kako je Dinamo lošiji, nego da su Rijeka i Hajduk u ovom trenutku bolji. Ne mora značiti da ste loši ako niste prvi na ljestvici.

Bili ste prvi jugoslavenski igrač koji je ikada došao u Betis, bilo je to 1985. godine, a u Betisu ste bili kratko i trener u sezoni 1999./2000.

– Bio sam u Betisu i sportski direktor. Koje je razdoblje bilo najljepše? Kada ste u nogometu, ne postoji ljepše razdoblje od onoga kada ste igrač. To je vrhunac emocija! Kad sam bio sportski direktor u sezoni 2005./2006., nisam imao to zadovoljstvo, jer ja sam ipak rođen za klupu, za svlačionicu.

Robert Jarni nedavno je lijepo govorio o razdoblju provedenome u Betisu, o tri nezaboravne godine. I vi ste sličnoga razmišljanja. Očito je Betis klub za koji se igrači jako emotivno vežu?

– Ja vam mogu potvrditi sve što vam je Jarni rekao: da se rijetko događa i doživljava atmosfera kakva vlada u Betisu. To je nešto više od kluba! Kada izađete na teren u zeleno-bijelom dresu, uvijek na tribinama imate 50-60 tisuća gledatelja, koji su vaši, koji vam daju podršku, koji vas bezuvjetno vole. Evo, ja u Sevilli imam čak dva svoja fan kluba!

Zovu me Pepe

Kako su vas zvali navijači Betisa?

– Pepe. Navijačima Betisa bilo je jako teško izgovoriti moje ime i prezime pa su mi ga skratili i ja sam za njih Pepe del Betis. To je za mene velika čast, i ja se zaista osjećam članom tog kluba, putujem povremeno s njima na utakmice. Imamo poseban odnos.

Na žalost, Jarni je u Hrvatskoj preskupo platio svoju povezanost s Betisom, zbog nje je smijenjen. Zar biste vi – da na primjer međusobno igraju Betis i sarajevski Željezničar – navijali za Betis?

– Bih, bih. Meni je samo jedan klub veći od Betisa, to je moje Sarajevo. To ne znači bih bio protiv drugoga kluba, nego samo da sam za Betis.

Na taj način nastupio je i Jarni?

– Jarniju nije trebalo suditi po toj izjavi. Jarni je odan Hrvatskoj, bio je odan svojoj selekciji, i ja bih cijenio njegov pošten, iskren nastup. Ne mislim da je Jarni želio išta loše reći. Znam ga jako dobro, kao odanoga čovjeka i profesionalca, pošten je momak, i mislim da ga nije trebalo smijeniti.

Kako gledate na izglede Dinama, odnosno Betisa, je li Betis za vas favorit?

– Betis je još uvijek ozbiljan suparnik Dinamu i može izvesti preokret. Međutim, Betis ponovno neće biti kompletan, jer ima puno ozlijeđenih, a Dinamo ima respektabilnu prednost. Čujte, ipak treba Betis zabiti dva gola u gostima – zaključio je diplomatski Hadžibegić.

 
 
Ključne riječi

Komentara 13

US
Uvijek SPREMAN
18:29 21.02.2024.

Dasović /Hađžibegić pametnome dosta

DE
Dex
18:52 21.02.2024.

mek si ga zove doma pa mogu zajedno navijati

JU
Jure1991
19:00 21.02.2024.

Naši prostori???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije