Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jan Lecjaks

Srni je dinamovac iz Češke u lošem sjećanju: 'Neću se uplašiti na Poljudu'

Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/12
06.07.2017.
u 21:43

Sad je pred Lecjaksom da se izbori za prvih 11 pored Pivarića i Sose, iako se već na početku čini da je češki lijevi bek prvi izbor trener Peteva

Rijetko kad se pokaže dobrim kad se rano donose zaključci o nekom igraču, nakon samo dva poluvremena i nekoliko treninga. No, ako nas dojam ne vara, Jan Lecjaks (26) je pravi izbor Dinama, lijevi bek koji ima sve što plavima treba, pa i iskustvo međunarodnih utakmica, europskih kvalifikacija, skupine Europske lige.

Odmah je pokazao da je suvremeni igrač odlične tehnike, brzine i snage, taktički vrlo odgovoran. Već u prvim susretima pokazao je da se na njega treba računati. Ne libi se viknuti kamo da ide koji igrač kad ima loptu, a novi adut Dinama mogli bi biti ubačaji iz auta. Naime, nekoliko puta uspio je tako u napad “ubaciti” Fernandesa koji igra na njegovoj strani.

Iz Švicarske u Hrvatsku

Vrlo simaptični Čeh brzo se uklopio u momčad. Uostalom, Dinamo je sredina koja vrlo lako i brzo prihvaća nove igrače, a kad je netko simpatičan kao Lecjaks prihvaćanje je još brže.

- Odlično se osjećam, dečki u momčadi su prijateljski raspoloženi a momčad nam je dobra. Zaista sam zadovoljan i uživam na pripremama - kaže Lecjaks.

Zanimljivo, nije dobio cimera u Moravskim Toplicama, imao je povlasticu da bude sam u sobi.

- Nije to loše, imam više mjesta za sebe, ha-ha.

Kako to da ste se odlučili iz Švicarske doći u Hrvatsku?

– Dobio sam dobru ponudu, želim se boriti za naslov prvaka, za Europu, za Ligu prvaka...

Možete li usporediti svoj bivši klub Young Boys i Dinamo?

- Djelomično su vrlo slični, Dinamo je ipak najveći klub u Hrvatskoj, a Young Boys je drugi klub u Švicarskoj, jer Basel je nedodirljiv. Momčadi, trenerski sastavi, to je dosta slično. Vidio sam da Dinamo u Zagrebu ima sjajan trening-centar, Young Boys nema ni približno takvo što.

Zanimljivo, Lecjaks je sa svojim bivšim klubom trenirao samo na umjetnoj travi.

– Zato što smo i utakmice igrali na umjetnoj travi. Zato mi je sad ovdje bilo malo čudno na prva dva-tri treninga, još je bilo i kiše pa je podloga bila mekša i mišići su mi dosta trpjeli zbog toga, ali sad je već sve u redu.

Lecjaks je igrao i za Anderlecht, i to protiv Hajduka u skupini Europske lige. U Belgiji bilo je 2:0 za Anderlecht i tada je Jan igrao cijelu utakmicu, no prije toga u Splitu u 1:0 porazu nije igrao.

- Ali sam bio s momčadi u Splitu, na tribini. I atmosfera je bila odlična, takva inspirira i mene. Volim kad su navijači glasni, to motivira – kaže Lecjaks koji se neće uplašiti Poljuda kad ondje dođe s Dinamom.

Dinamo
1/10

Imao je i izravni sudar s bivšim kapetanom naše reprezentacije Darijem Srnom, prošle sezone Young Boys izbacio je Šahtar u kvalifikacijama za LP, a kako je Lecjaks lijevi, a Srna desni bek, često su se “sudarali” na terenu.

Dug razgovor s Petevom

- Izgubili smo prvu utakmicu u gostima 0:2, a protiv Srne sam igrao i godinu prije u prijateljskoj utakmici. Šahtar je bolja momčad, ali mislim da Ukrajinci nisu bili baš koncentrirani, možda su bili presigurni u sebe jer mi dolazimo iz Švicarske. U uzvratu smo uspjeli postići dva gola uz dosta sreće, a onda i prošli na penale i pokazali da možemo igrati i protiv velikih momčadi – prisjeća se Jan tih dana u Europi.

Nakon toga, izbacila ih je Borussia (M) i ušli su u skupinu Europske lige. Ondje su bili treći, iza Apoela i Olympiakosa, nisu prošli iako su imali osam bodova, baš kao i Olympiakos.

Iako mu je 26 godina, Lecjaks je odigrao već 35 utakmica u Europi, dijelom u kvalifikacijama, dijelom u skupinama, i to je dobitak za plave.

Sad se prvo mora izboriti za prvih 11 pored Pivarića i Sose, iako se već na početku čini da je on Petevu prvi izbor.

- To je pitanje za trenera, moje je da dajem sve što mogu na svakom treningu, a odluka o tome tko će igrati ovisi o treneru – zaključio je Lecjaks koji je baš jučer s trenerom podulje razgovarao nakon trčanja šumom.

Češki i hrvatski jezik nisu baš jako različiti, kako vama ide hrvatski, razumijete li suigrače?

- Mogu reći da razumijem 60-70 posto hrvatskog. No znam da ću brzo naučiti vaš jezik jer su naši jezici slični i s time neće biti problema – kaže Čeh koji odlično govori engleski.

Tijekom predstavljanja u Dinamu, rekao je da je kao dječak bio s roditeljima nekoliko puta u Hrvatskoj.

- Dvaput sam bio u Hrvatskoj, jednom u Zadru, a drugi put negdje sjevernije, mislim da je bila riječ o Puli i Poreču, dakle o Istri.
Naravno, kao i svi turisti, bio je oduševljen ljepotama Hrvatske.

Komentara 3

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
22:55 06.07.2017.

Kaj je Plivaric u prvih 11?

MO
matK.O.
09:02 07.07.2017.

ispred pivarića se nije problem izboriti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije