Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

Hrvatska je prije 15 godina bila zavijena u crno: 'Što bi bilo da nisam tu loptu ispucao na Ćustića?'

Zadar: Svetko Ćustić, otac tragično stradalog nogometaša Hrvoja Ćustića
Dino Stanin/PIXSELL
29.03.2023.
u 18:18

Kobnog 29. travnja nastradao je tada mladi nogometaš Zadra, njegova smrt obilježila je domaći nogomet

Na današnji dan prije točno 15 godina dogodila se najveća tragedija od osnutka HNL-a, mladi 24-godišnji Hrvoje Ćustić izgubio je život nakon što je glavom udario o betonski zid na zadarskim Stanovima. Zadar je tada igrao prvenstvenu utakmicu protiv vinkovačke Cibalije, a 29. ožujak ostao je zapisan kao crni datum hrvatskog nogometa. Ćustić je bio u duelu s Tomislavom Jurićem i nakon toga je pao te potiljkom udario zid. 

Hitno je prevezen u bolnicu, očekivalo se da će preživjeti jer su prognoze bile optimstične, ali stanje mu se naglo pogoršalo i preminuo je pet dana kasnije.  Nesretni Hrvoje prevezen je u bolnicu bez svijesti, iste večeri je operiran, ali 3. travnja podlegao je ozljedama i ugašen je jedan mladi život. 

U njegovu čast otkrivena je spomen ploča, a proslavljeni reprezentativni golman Danijel Subašić na svakoj utakmici nosi majicu s Ćustićevom fotografijom i natpisom 'Forever'. 

- Razmišljam onako sam za sebe, što bi bilo da tu nesretnu loptu nisam ispucao baš prema njemu, nego na drugu stranu, u aut... Možda ne bi nastradao. Zašto je sudbina baš tako htjela - rekao je jednom prilikom Subašić.

- A stalno mi je govorio: ’Brate, ispucaj koju loptu na mene, nemoj stalno na Terku ispucavati’. Što ću, imali smo dogovor u svlačionici da dugim loptama tražim baš Želimira Terkeša koji je bio naš najbolji napadač, ali ponekad sam pokušao pronaći i Hrvoja. I eto, baš taj put sam je ispucao prema njemu. Sudbina, ništa drugo nego nesretna sudbina. 

13.05.2009., stadion Maksimir, Zagreb - Odigrana je prva utakmica finala kupa Hrvatske izmedju domacina Dinama i gostiju iz Splita NK Hajduka. Dinamo brani naslov osvojen prosle godine. Golman Danijel Subasic na majici ima sliku Hrvoja CusticarPhoto: Marko Lukunic/Vecernji list
Foto: Marko Lukunic/Vecernji list

Za ovu tragediju nikada nitko nije odgovorao, HNS je promijenio propise prema kojima zidovi uz teren moraju biti obloženi spužvama i strunjačama, a povećana je i minimalna udaljenost od aut linije. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije