Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća priča NBA drafta

Hezonja: Kada igram nikoga ne respektiram, sve ih želim pregaziti

Mario Hezonja
Foto: NordPhoto/PIXSELL
23.06.2015.
u 21:34

– Ne, nikad ni prema kome nisam osjećao respekt na košarkaškom terenu. Bilo da je ispred mene veteran ili mladi igrač, ja uvijek imam isti cilj. Želim svakoga pregaziti.

Premda vrlo vjerojatno neće biti prvi izbor, jedan je Hrvat trenutačno najveća priča nadolazećeg NBA drafta (25. lipnja). Za 20-godišnjeg Marija Hezonju mnogi misle da je "najveći misterij" ovogodišnjeg izbora novaka, a jedan novinar ga je prozvao i "najdrskijim kandidatom za NBA ligu u posljednjjih nekoliko godina". Uostalom, tko bi se još usudio na pitanje "ideš li gledati Messija" ovako odgovoriti:

– Neka Messi dođe gledati mene.

Isti autor kaže da Marija opisuje i izjava koju je mladi Dubrovčanin svojedobno dao košarkaškm portalu Sportando.

– Ne, nikad ni prema kome nisam osjećao respekt na košarkaškom terenu. Bilo da je ispred mene veteran ili mladi igrač, ja uvijek imam isti cilj. Želim svakoga pregaziti.

Takva osobnost, piše Kevin O'Connor, nešto je što mladom Hrvatu daje snagu, ali i nešto što bi ga moglo povući dolje. Jer, nekad nije dobro biti odveć samouvjeren, a bez samopouzdanja pak nema velikog igrača i Mario će morati u tome pronaći mjeru.

Mario je i česta tema u svlačionici Barcelone, a bivši NBA igrač Lampe ističe:

U njemu ima vatre

– Ima u njemu vatre, a meni se to sviđa. Ponekad govori kada ne bi trebao, no i to je dobro. Razvit će se u velikog igrača. Bitno je samo da zadrži hladnu glavu i nastavi trenirati i učiti svaki dan. Volim ga kao osobu. "Ubojica" je na terenu.

Hezonja je spreman učiniti stvari zbog kojih će ga neki navijači voljeti, a drugi zamrziti. Po svojim tjelesnim osobinama već je spreman za NBA, više nego Dario Šarić, pa neki skauti tvrde da je u njegovu slučaju samo nebo granica. Njihove procjene govore da nema svestranijeg šutera na ovom draftu od mladog Hrvata jer postići koš može nakon trke oko blokova, iz driblinga, ali i zahvaljujući takozvanom step backu odnosno koraku unazad. U tom smislu on je, za NBA klub koji će ga "draftirati", poput vulkana koji čeka priliku da erumpira.

U posljednje dvije sezone Mario je pogodio 37 posto svojih tricaških pokušaja, unatoč tome što je u nemalom broju slučajeva isforsirano šutirao. Selekcija šuta zasad mu je problem, no kada dobije jasno definiranu ulogu i više minuta to bi trebalo nestati.

Prvi dolazi u dvoranu

Osim što može biti puno bolji obrambeni igrač nego što je to sada, Hezonja mora usavršiti i dribling kako bi bio puno opasniji finišer. Jer, ima dovoljno brz prvi korak da bi mogao više prodirati prema košu, ali i dizati se na šut s poluodstojanja. S obzirom na njegove radne navike, nadogradnja svega toga ne bi trebala biti problem.

– Prije treninga on je prvi koji dolazi u dvoranu, a nakon treninga posljednji koji napušta dvoranu – kaže bivši suigrač Joey Dorsey.

Bez obzira na to što ga zbog klupskih obveza u finalu ACB lige možda neće biti u New Yorku pri samom činu izbora, Hezonja bi trebao biti izabran najkasnije kao osmi jer tada biraju Detroit Pistonsi u čije je vodstvo ušao njegov dosadašnji menadžer Arn Tellem. No, njega bi mogao zeznuti Vlade Divac, dopredsjednik Sacramento Kingsa koji biraju šesti. U svakom slučaju, Mario će biti najviše draftirani Hrvat jer je dosad najbolji Dario Šarić bio 12. izbor.

U finalnoj seriji za naslov španjolskog prvaka Barcelona je izgubila i drugu utakmicu od Reala. Kraljevi su u Madridu pobijedili katalonsku momčad naših Tomića i Hezonje sa 100:80. Tomić je postigao 11, a Hezonja pet koševa.

>>Mario Hezonja napravio nešto što nitko u povijesti Barcelone nije

Komentara 5

DO
dommar36
01:03 24.06.2015.

bravo "mali" .....tako treba...rokaj

MO
mou
16:54 24.06.2015.

Zato i jesi najbolji! Da barem pola hrvatske repke ima tvoj mentalitet...

AA
AAlien
22:09 23.06.2015.

Nije loše biti malo pun sebe. Svi veliki igrači su pomalo bahati, ali za to treba imati podlogu na terenu. Dražen je u njegovim godinama bio nosioc momčadi, osvajao titule kao najbolji igrač na terenu, a Mario još nije spojio dvije dobre utakmice u nizu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije