Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUŠEVLJAVA NASTUPIMA

Dinamo odbio 'nemoralnu ponudu' za 18-godišnjaka! Žele ga Juventus i City

05.04.2019.
u 07:37

Ako je protekle zime neimenovani španjolski klub Dinamu za Antonija Marina ponudio deset milijuna eura (što je glatko odbijeno, kao i ponude Manchester Cityja i Juventusa), onda već sada možemo nagađati da će mladi Zagrepčanin biti najskuplji nogometaš u Dinamovoj povijesti

Nogometni svijet ostao je zadivljen još jednim “proizvodom” sad već čuvene Dinamove škole nogometa, 18-godišnjim zagrebačkim lepršavim genijalcem Antonijem Marinom. Naime, kako kaže igračev dugogodišnji zastupnik i obiteljski prijatelj Miroslav Bičanić, u londonskom Cobhamu ove su srijede bili nazočni predstavnici svih velikih europskih klubova u potrazi za najdarovitijim klincima kontinenta.

I baš tamo, u srcu kolijevke nogometa, na najprestižnijoj pozornici Europe, taj čudesno nadareni solist Antonio Marin izveo je najdojmljiviju partituru.

Ako je protekle zime neimenovani španjolski klub Dinamu za Antonija Marina ponudio deset milijuna eura (što je glatko odbijeno, kao i ponude Manchester Cityja i Juventusa), onda već sada možemo nagađati da će mladi Zagrepčanin biti najskuplji nogometaš u Dinamovoj povijesti.

A taj transfer trenutačno nije – ni blizu. Upravo će uvijek staloženi, odmjereni i objektivni Bičanić kazati da Antonijeva budućnost u Dinamu zapravo tek počinje i da nadareni mladić ne namjerava krenuti nikamo prije Svjetskoga prvenstva 2022. godine, na kojemu bi trebao biti uzdanica A reprezentacije.

U to više nitko ne sumnja, budući da je britanski Guardian prošle jeseni svrstao Antonija Marina, zajedno s hajdukovcem Vuškovićem, među 60 najvećih talenata svijeta. Na to priznanje nadovezao se njegov trener Nenad Bjelica izjavom da će Antonio Marin obilježiti sljedećih petnaest godina hrvatskog nogometa.

Kao Ronaldo u mladim danima

No, dok su svojedobno Mateo Kovačić, Alen Halilović ili Ante Ćorić s 18 godina i dva mjeseca, koliko sada ima Marin, u prvoj momčadi plavih već bili starosjedioci, Bjelica je djelomično odstupio od ustaljene Dinamove prakse nadobudnoga forsiranja mladih igrača u izlog prve momčadi. Tako Antonio za sada ima samo četiri nastupa kod Bjelice i tek u sljedećoj sezoni počet će proces njegove seniorske afirmacije, a usporedo s tim i rast tržišne vrijednosti koja će u sljedeće dvije godine odletjeti u nebo.

Ta je proces zapravo nezaustavljiv, jer svi koji su gledali utakmicu juniora Chelseaja i Dinama na djelu su vidjeli Antonijevo – čarobnjaštvo! Dribling u brišućem letu, rolica, peta, neumoljiva realizacija. Ubojiti, krvoločni matador dječačke zaigranosti i osmijeha. Kopija Cristiana Ronalda iz mladih dana opčinjena Ronaldinhovom virtuoznošću. Takvoga vunderkinda Dinamo još nije imao.

Ali, tko je uopće Antonio Marin, odakle se pojavio? Dečko je iz zagrebačkog Folnegovićeva naselja, a u međuvremenu preselio se bliže stadionu, na Svetice. Prve nogometne korake napravio je u ZET-u, poput Marka Pjace, a s 11 godina došao je u Dinamo.

Bičanić će se sjetiti kako se tada na prvi pogled zaljubio u plavokosu Dinamovu jurilicu, “dječaka kojega je već tada bilo užitak gledati”. Od tada je Bičanić ne samo igračev zastupnik, nego i bliski obiteljski prijatelj. Naravno, danas i menadžer osobite reputacije u Europi, o njemu se govori – “to je onaj koji drži Marina”.

Antonio je dječak iz radničke obitelji: tata Tomislav bavio se ugradnjom klima-uređaja, majka Andreja, bivša rukometašica, radi u špediciji. Antonio ima 12-godišnjega brata Matiju i 11-godišnju sestru Leu. Roditelji nisu bili na utakmici u Londonu, kao ni najvažniji čovjek u Antonijevoj karijeri, sveprisutni deda Branko Sever.

Najizraubaniji Dinamov igrač

Naime, djed je uz maloga Antonija bio od najranijih dana karijere, vozio ga je na treninge i s treninga, pratio u svakoj utakmici, bio velika potpora, u radosti i u tuzi. Bičanić kaže da mu je gospon Sever najpouzdaniji i najpovjerljiviji suradnik i skaut, čovjek koji je gledao na tisuće utakmica i koji sve mlade nogometaše u Zagrebu ima u malom prstu.

Malo se zna o tome da je Antonio Marin jedan od najizraubanijih Dinamovih igrača, dječak koji je prošle jeseni čak 34 puta nastupio za juniore plavih, drugu momčad i reprezentaciju do 19 godina. Takva enormna fizička potrošnja za dječaka koji je još u razvoju mogla je biti i pogubna pa je od proljeća Marin na poštedi u drugoligaškoj konkurenciji.

To mu je svakako išlo u korist jer je Marin, odmoran i neopterećen, mogao demonstrirati svu svoju darovitost. Zanimljivo, baš je najbolje proljetne utakmice odigrao protiv Engleza, Tottenhama, Liverpoola i Chelseaja. Iako, mnogi će se sjetiti da se prvi proplamsaj novoga maksimirskog meteora dogodio prije dvije godine, na “Ramljaku”, kada je Marin srušio – madridski Real.

U njemu će jednoga dana i završiti.

>> Pogledajte koreografiju Torcide na derbiju

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije