Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTOR HAJDUKA ZA VEČERNJI

Čovjek koji je stvorio moćni Hajduk: 'Odbili smo milijune za Livaju, nije htio ni čuti za odlazak! A Perišić...'

16.02.2022.
u 21:36

Arhitekt novog Hajduka, mladi Litavac Mindaugas Nikoličius, za Večernji list govori o tome kako je opet stvorio moćnu momčad na Poljudu. Progovorio je o transferima i o Ivanu Perišiću.

Iza njega su na Poljudu godinu dana rada, tri prijelazna roka i 16 transfera, a direktor Hajduka, mladi Litavac Mindaugas Nikoličius s ponosom gleda na to razdoblje. Ima i razloga,jer Hajduk koji je preuzeo i Hajduk danas dva su različita kluba, na svakoj razini. U trenutku kad je stigao u Split Hajduk je uvjerljivo gubio od Gorice, gledao je u leđa klubovima s kojima sad ravnopravno ulazi u borbu za naslov, predvođen napadačkim tandemom Livaja - Kalinić i nošen navijačkom euforijom. Arhitekt novog Hajduka upravo je Nikoličius s kojim smo danas dugo razgovarali na Poljudu u prijelaznom roku, transferima, Hajdukovoj budućnosti, najtežim trenucima i borbi za naslov. 

Kako ocjenjujete prijelazni rok?

"Nakon godine dana u Hajduku prije svega moram reći da sam sretan i ponosan s onim gdje smo danas. U zimskom prijelaznom roku doveli smo Grgića, Mikanovića, Ferra i Nikolu Kalinića, zbog toga sam presretan, to su upravo igrači na pozicijama koje smo trebali pojačati, a oni su bili i naše prve opcije. Čekali smo zadnjeg trenutka  da bismo ih realizirali. Grgića smo dugo pratili, jako sam sretan što smo dogovorili taj posao s novim direktorom njegovog bivšeg kluba. S Mikanovićem je bilo neizvjesno zbog teške situacije u Kazahstanu, s direktorom nije ni mogao razgovarati, nisu radile internetske veze. To nam je uzelo dosta vremena. Ferra pratimo dugo, od ljeta je postojala ta veza, a u prosincu smo stupili u kontakt. Sretan sam što smo ga uspjeli privući u Hajduk. Igrači ovdje danas ne dolaze zbog novca, prepoznaju Hajduk kao dobru sredinu u kojoj se mogu boriti za trofeje. Već sada tražimo igrače za iduću zimu pa i ljeto."

Planski rad je, dakle, ključ ovog Hajduka? 

"Da, planski rad je ključ. Naš predsjednik uvijek govori ne kupujemo budućnost za sigurnost. Imali smo puno ponuda za naše igrače, najviše za Livaju i Mlakara, ali nismo to napravili. Nije problem prodati igrače danas iz Hajduka, lakše je nego prije i zato ne moramo nužno prodati igrače dok se borimo za naslov. Vjerujemo u našu momčad, a posebno u mlade igrače iz naše akademije. Mlakar i Sahiti mogu i kasnije otići  za dobar novac, to su potentni igrači i za njih će biti ponuda i dalje. Imali smo ponudu za Mlakara zadnjih dana prijelaznog  roka, ali nije trenutak sada za to. Bitan je trenutak za Hajduk, mi e borbu za naslov i na naše ciljeve. Za Marka je to bila jednostavna odluka i on je fokusiran isključivo na Hajduk. Uostalom, ono što on daje Hajduku, to je  nevjerojatno. Vrhunski je igrač i osoba."

Zadovoljni ste i s izlaznim transferima? Dojam je da ste ispratili i posljednje igrače iz bivših garnitura.

"Ne gledam to na taj način, sve su to moji, naši igrači. Prodali smo Marina Jakoliša i Matu Ivkovića, na posudbu su otišli Dimitrov, Diamantakos, Dolček, Skorup i još neki mladi igrači. Sad tražimo pojačanja za ljetni prijelazni rok, ali kao što sam kazao i za kasnije, za drugu zimu. To je planski rad. Imamo sad mali problem s ozljedom Filipa Krovinovića, oko dva tjedna će biti izvan stroja. Nadam se da će se vratiti u onom tjednu u kojem igralmo Kup utakmicu.

Jakoliša se nakon onog nastupa na turniru Četiri kafića nadao povratku u Hajduk?

"Prije svega, čestitam mu na transferu. Nije to mala stvar, on je ve igrač u zrelim godinama i prešao je iz Šibenika u francusku Ligue 1, u klub Lige petice. To je jako teško, vidimo Lovrića koji je nakon četiri godine napravio stepenicu više i otišao u Osijek. Ne mogu ostaviti Jakoliša u Hajduku i dati mu deset minuta. Na toj poziciji imamo Biuka i Sahitija.  N ono što je Jakoliš napravio u Šibeniku protekle polusezone je nevjerojatno i jako sam sretan što je otišao u Angers. Nadam se da će se uspjeti u teškoj, fizičkoj ligi izboriti za sebe."

Otišli su i neki mladi igrači, Brkljača nije produžio ugovor, Ivković je otišao u Romu?

"Dali smo Brkljači veliku pažnju, napravili smo sve što smo mogli. Osjetio je koliko smo ga željeli, ali njegovi roditelji su htjeli drugačije. To je normalna odluka, igrač ima izbor. Ivković u Italiji ima rodbinu. Za nas je to lukrativan transfer i želio bih zahvaliti njegovom agentu kao i Romi koja je pokazala veliki respekt prema Hajduku. Moguća je i buduća suradnja, oni nas jako poštuju."

Je li se mladim igračima danas teže probiti do prve momčadi?

"Ne bih rekao. Uzmite primjer Osijeka i pogledajte koliko mladih igra u borbi za titulu. Iskusan igrač je spremniji za stres i težinu utakmice. Mi smo jako ponosni što Biuk i Ljubičić igraju tako veliku ulogu u aktualnom sastavu. A mislite li, primjerice, da će se Ivkoviću biti lakše probiti u Romi?"

Tu je i David Čolina. On je također imao dobre ponude?

"Dovođenjem Melnjaka cilj je bio dignuti Čolinu, izbaciti ga iz zone komfora. On je vrlo ozbiljan i jako dobar igrač, vjerujem u njega"

Odakle Hajduku novac? To je pitanje koje postavljaju svi, no je li ključ vaše politike da igrači dolaze u Hajduk zbog emocija, a ne zbog novca? 

"Da, financijska stabilnost nam je ključna, imamo 16 novih igrača, ne računajući igrače koji su se vratili s posudbe i to samo u tri prijelazna roka i na tome zahvaljujem predsjedniku i skautskoj službi, nije to lagan posao. Zasad smo jako zadovoljni kako napredujemo. Želio bih pohvaliti i stručni stožer, sad smo internacionalni, imamo novog trenera vratara kojeg su Posavec, Subašić i Kalinić izvrsno prihvatili. Oduševljeni su treninzima i načinom na koji je sve posloženo. Moram zahvaliti klubu i na ulaganju u infrastrukturu, sada imamo puno manje ozljeda i to su sjajni uvjeti za rad na našim terenima. Ulažemo i u tehnologiju, dronove i opremu za trening. To košta, ali istina je da mi dovodimo igrače koji znaju što Hajduk znači, što znači Dalmacija i istina je da dolaze ovdje iz ljubavi, a ne zbog novca. To je jedan od kriterija, osim kvalitete, igrač za Hajduk jednostavno mora biti igrač za Hajduk, mora znati što predstavlja ovaj klub ljudima u Splitu i Dalmaciji. Mora znati kako je kad se izgubi istrčati na Poljud idući put, tu treba imati karakter."

Može li Hajduk ući u borbu za naslov? 

"Mislim da je odgovor na to jako jednostavan s jedne strane. Imamo četiri ozbiljna konkurenta u HNL-u i svi imaju svoje šanse u utrci za prvaka, a trojica od njih i u Kupu. Svi legitimno imaju ambiciju, ali tu je i Hajduk. Roster koji imamo daje nam nadu da možemo osvojiti naslov, ali nadaju se i ostali. Vidjet ćemo na kraju, želio bih da mi budemo prvi a ne četvrti jer to bi bio veliki neuspjeh za nas. Da, smatram da imamo jednako dobar roster kao Dinamo, na svim pozicijama smo pokriveni. No ne želim nikoga podcijeniti. Rijeka, Dinamo, Osijek i Dinamo imaju jake igrače koji odlučuju utakmice, imaju automatizam u igri, povezanost s trenerom, Bjelica sa svojim igračima radi godinu dana duže nego naš trener Dambrauskas s igračima Hajduka, a ima i iskustvo, zna kako se osvajaju prvenstva u Hrvatskoj. Imamo i mi adute i borit ćemo se do kraja."

Jeste li se nadali da će te u godinu dana postati konkurentni u utrci za naslov?

"Svi znaju da nije bila dobra situacija kad sam došao ovdje, znamo gdje je tada bila Gorica, a gdje mi, 4:2 su nas pobijedili. Po prirodi sam optimist, znam kako želim raditi i imao sam jasan cilj, o tome sam pričao s predsjednikom. Znao sam da neću imati puno vremena, u Splitu toga nema, ali jako sam osobno vjerovao u ovo, bilo mi je nevjerojatno da Hajduk nikako ne može uspjeti, a ima sve, i puno više nego drugi klubovi. O ljubavi koju primamo od navijača neću niti govoriti, to ne možeš kupiti, povijest ni emociju, to je posebno i na puno većoj razini od Hrvatske. I to je naša snaga, uvijek pa i u ovoj utrci. U utakmici protiv Belupa osjetio sam da imamo veliku koheziju s navijačima, to je baš bilo to, vidio sam kako igračima gore oči, nosila ih je publika. Najviše sam ponosan upravo na to."

Kako ste to postigli? 

"Ne ja, to smo postigli svi, i trener i svlačionica i navijači i uprava, svi dišemo zajedno. Ponavljam, ovdje igrači ne dolaze zbog novca, ve  žele igrati nogomet i osvajati naslove, u dresu Hajduka."

 Što je napravio trener Dambrauskas u odnosu na svog prethodnika, imali su iste igrače jedan dio sezone. 

"Znam Valdasa jako dugo, izrastao je u dobrog stručnjaka. Bilo mu je jako teško u Ludogorecu, to je privatni klub, prošao je jaku školu. Uklopio se u Hajduk, a ovdje je svaki dan jako težak. Igrači imaju ego, treba hitno postići rezultat. Najveća vrijednost Valdasa je to što ima intenzivan osobni kontakt s igračem i zna kako ga motivirati. Najviše se mora raditi s onima koji ne igraju. Oni su tu i moraju biti dio atmosfere. Velika je vrijednost Valdasa što može držati momčad pod kontrolom, ima profesionalan pristup i zna kako želi igrati. Posebno zna iskoristiti napadački potencijal, zabijamo tri gola po utakmici, a tada je teško izgubiti."

Je li vam sada žao što ste čekali i što nije došao ranije?

"Ne želim u to ulaziti, to je prošlost, a mi želimo gledati u budućnost.

Koliko trener sudjeluje u odluci kod dovođenja igrača, a koliko vi sudjelujete u taktici?

"Ja sam kriv kad pobijedimo i izgubimo utakmicu, dakle, odgovoran sam za igru i sportski segment. Odličan sam s Valdasom, pričamo mnogo o nogometu i naravno, o taktici. Kad biramo igrače, gledamo uklapaju li se karakterom u klub i stilom u Valdasovu i našu viziju igre. Suzimo izbor, trener tu nastupa, a onda je pitanje i što će reći predsjednik. Mi kupujemo igrače za odštetu i još jednom hvala Upravi kluba na tome."

- Diskutiramo svaki dan, gledamo igrače. Kad dođemo u uži izbor od tri ili pet igrača, tada je važno uklapa li se u način igre. Mi se razumijemo u pola slova. Imamo i jako dobru skautsku službu.

I ranije je postojala sinergija igrača i momčadi, ali je li sada razlika u pogođenim imenima koja su stigla? Kako ste ih našli, Grgića primjerice? 

"Kada postavljamo kriterije koje igrač mora imati da bi igrao ovdje, kriterija je puno, ali ključno je da igrač mora imati više od igračke kvalitete. Nije lako uklopiti se i  napraviti rezultat s Hajdukom, znamo da dugo Hajduk ne može biti prvak. Analizirali smo zašto ranije klub nije uspio na tom putu, analizirali smo kakve promjene nam trebaju i kakvi nam igrači trebaju. Temelj moraju biti igrači koji razumiju što su Hajduk i Dalmacija, moraju imati emocije, karakter i muda, bez toga se na Poljudu ne može igrati. Lako je kad je dobro i kad Poljud pjeva, ali kad izgubiš, onda se treba znati vratiti. Istina je da domaći, lokalni igrači drže svlačionicu i atmosferu, to je jako bitna karika za uspjeh Hajduka. Mi pričamo o tome da je Grgić dobar igrač, ali ne smijemo zanemariti brzinu kojom se on priviknuo na klub. Pogledajte s kim sjedi, s kim pije kavu, to su male stvari koje čine veliku cjelinu na kraju. Domaći igrači koji znaju što je Hajduk i što ovdje ljudima taj klub znači, oni drže sve na mjestu. Oni uživaju u svakom treningu i to je drugačija priča. Kad smo našli Grgića, on je  bio samo Lukas Grgić, igrač s imenom i bez ičeg drugog. Zanimljiv igrač i to je to. Ali tada smo prokopali, vidjeli odakle je i sjeli u automobil. Dug je to proces, njegov klub u početku nije htio ni čuti, imao je ugovor godinu dana, ali onda je u klub došao novi direktor, igrač je promijenio agenta i mi smo morali brzo napasti. Bilo je jako teško, zvao ga je i bivši trener da dođe u Belgiju, ali novi direktor Linza igrom slučaja je Srbin i zna što Grgiću znači poziv Hajduka, to je kao kad Srbina zove Zvezda, nije to isto kao drugi klubovi. Drugačije je kad Lukas dođe kod sportskog direktora i kaže - čuj, mene zove Hajduk, znaš li to što to za mene znači. Naravno da s takvim igračem ja imam šansu za naslov, on je ovdje došao igrati sa srcem. U svlačionici sjedi kraj Subašića i za dva dana sve mu je jasno, on je domaći skroz."

Kako je izgledao prvi susret s Kalinićem? 

"On je izrazio želju da dođe u Hajduk, ne bih ulazio u vrijeme kada smo se našli. Uglavnom, mislili smo da ćemo uspjeti realizirati transfer tek na ljeto. Jako smo sretni jer smo realizirali posao ranije. Kad sam ga prvi put vidio, odmah mi se svidi i veliki je adut za Hajdu što imati takvog čovjeka na terenu i u svlačionici."

Može li Hajduk bez Marka Livaje? 

"Ovo je momčadski sport, ali svi znaju koliki je doprinos Marka Livaje i to svaki dan za ovu momčad. I mene fascinira kad vidim kako služi klubu, a vjerujte, nije lako sve to što on doživljava, ne znam može li izaći uopće iz kuće u kafić. Na svakom treningu i utakmici on nosi ovaj klub, respekt je takvog igrača gledati i uživati u tome. On s ogromnom iskrom voli Hajduk i gušta u njemu. A sad, koliko je važan Mbappe za PSG, odlučio je utakmicu neku noć, koliko su važni igrači koju odlučuju utakmice?"

Koji su ga klubovi htjeli odvesti? 

"Neki iz lige petice, neki s drugih kontinenata. Nije htio ni čuti. Bile su ponude od 7-8 milijuna eura. Ni klub nije htio ni čuti za prodaju Livaje."

Je li bilo kontakata s Perišićem? 

"Ne, toga nije bilo, nismo razgovarali."

A s Lovrićem, vi ste ga praktički otkrili i doveli u Goricu. Govorili ste da je on preskup za Hajduk. 

"Odlično ga poznajem i dugo smo zajedno radili, sretan sam zbog njegovog transfera u Osijek. Mogu reći samo da on u nijednom trenutku nije bio opcija za Hajduk"

Gdje se vidite u svibnju? 

 Gdje se vidite u petom mjesecu?

"Jednom je predsjednik rekao da je bitno putovanje i način na koji svakodnevno živimo s Hajdukom. A dan kad osvojimo naslov bit će samo kruna svega. Svi moji suradnici dolaze na posao sretni, na to sam najviše ponosan."

Komentara 9

AR
arni63
20:27 16.02.2022.

moćni hajduk???kakav je to moćni klub na četvrtom mjestu nacionalne lig e i 17 godina bez naslova???molim urednike da hitno izbace novinare tovare i ostale koji su posvađani s mozgom

BE
bezvrijedanyugodinar
20:06 16.02.2022.

A kad će doći rate na naplatu, prodavet će te i one klince od 17 godina.

RI
Ringo
21:02 16.02.2022.

Litvanac je iz Litve, a Litavac bi bio iz zemlje koja se zove Lita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije