Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIOGRAFIJA DINAMOVE LEGENDE

Ćiro na svečanoj promociji otkrio tko je jedini igrač s kojim se nikad nije posvađao

Svečana promocija knjige “Zeko - biografija Velimira Zajeca”
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
25.04.2022.
u 23:03

Na predstavljanju knjige Zeko bila su mnoga poznata lica, a osim Ćire su se isticali predsjednik Zoran Milanović, njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, izbornik Zlatko Dalić, Grega Židan i Primož Gliha, Zajecovi suigrači iz generacije 1982., Ivica Šurjak, Srđan Mladinić...

Svečano, veselo, zabavno i dirljivo bilo je na promociji knjige Zeko, autora Sanjina Španovića, biografije jednoga od najvećih Dinamovih i hrvatskih nogometaša Velimira Zajeca. Puna kao šipak bila je dvorana zagrebačkog kazališta Komedija, koja je ovacijama dočekala legendarnoga kapetana plavih, ali i njegovoga trenera iz šampionske 1982. godine, neponovljivoga Miroslava Blaževića.

- Kada sam 1980. godine preuzeo Dinamo, shvatio sam da on posjeduje ogroman koncentrat talenta. Moja zadaća bila je stvoriti ambijent, povjerenje, te samopouzdanje kako bismo postali šampioni – pričao je Ćiro, a onda se posvetio svome Zeki.

- Sa svim svojim igračima sam se posvađao, osim s njim. On je bio moja produžena ruka na terenu, pa i više od toga. Zajec je bio najzaslužniji za našu titulu 1982. godine.

Promocija ove knjige održana je baš na dan kada je Dinamo prije 40 godina osigurao naslov prvaka kojega su navijači plavih čekali duge 24 godine.

25.04.2022., Zagreb - Svecana promocija knjige “Zeko - biografija Velimira Zajeca” odrzana je u kazalistu Komedija. Na promociji je o knjizi i svojoj velikoj karijeri govorio sam Velimir Zajec, autor knjige Sanjin Spanovic, te Miroslav Ciro Blazevic i Anton Samovojska. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ćiro se prisjetio i zabavne anegdote, kada se, navodno, jedini put nije složio sa svojim kapetanom.

- Žalostan sam što je do toga došlo, kada sam bio prisiljen istjerati Boru Cvetkovića jer se toliko bio napio da nije došao na utakmicu. Zeko me molio da ga ne istjeram, a ja sam to učinio. Boro je potom otišao u Crvenu zvezdu i tamo se proslavio – ispričao je Blažević.

Promocija Zajecove biografije bio je prvorazredni društveni događaj, pa mu je nazočio čak i predsjednik Republike Zoran Milanović, pa njegova prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović, zatim zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Bili su tu i pripadnici brojnih Dinamovih generacija, najviše naravno njegovi suigrači, Bogdan, Ivković, Stinčić, Mlinarić, Deverić, Mustedanagić... Iz Slovenije su došli Grega Židan i Primož Gliha, iz Splita Srđan Mladinić i nekadašnji Zekin veliki suparnik, ali i suigrač iz jugoslavenske reprezentacije Ivica Šurjak, iz HNS-a predsjednik Marijan Kustić, direktor Stipe Pletikosa i izbornik Zlatko Dalić.

Zeko je bio vrlo emotivan, očito nenaviknut na ovakvu pažnju. Autor knjige Sanjin Španović ispričao je kako je knjiga zapravo počela nastajati bez Zajecovoga znanja ('koga bu to zanimalo', pitao se Zeko), a prepuna je nevjerojatno zanimljivih dogodovština iz bogate, briljantne Zekine karijere.

>>> Ante Čačić preuzeo Dinamo kako bi ga odveo do titule

Komentara 6

Avatar Tombstone
Tombstone
02:32 26.04.2022.

Borisav Boro Cvetkovic nije se proslavio nego propao u zvezdi. Proslavio se Zuti kojeg je blazevic takodjer potjerao. A najzasluzniji za naslov 82. bili su Cico, Mlinka i Stef.

RE
RedTree
00:50 26.04.2022.

Bez uvrede, ali lik osvojio jednu titulu i malo bio direktor, trener i tolika pompa. Pa što bi onda trebali pisati o Bobanu, Šukeru, Bokšiću, Biliću, Iviću, Zebecu, sutra o Modriću, Rakitiću, Perišiću!? Trilogije! Neka se Milanović nakon neobičnih izjava o Hajduku pojavljuje na dinamovim okupljanjima i tako se deklarira kao dinamovac izgleda, bar da znamo i to. Neka me netko podsjeti je taj klub privatiziran ili ne, jer izgleda da samo jedan pojedinac s njim rukovodi već dugo, a glas navijača drugih se ne čuje, niti se nešto brine da dobiju stadion pristojan izgleda.

KL
Klavocin
09:47 26.04.2022.

Neki red tree ili je mlad ili pomalo čudan. Naime dinamo je u jugi bio trn u oku svima pa nisu igrači igrali za repku, nisu mogli osvaja prvenstava, slučaj tomić, nije dinamo mogao kupovat igrače ko hajduk, zvezda ili partizan. Ali ko nije gledao zeku ne zna kaj je nogomet, poslije franza bekenbauera, krola, najbolji libero na svijetu. Ove koje je red nabrojao ne mogu zeji ni kopačke čistiti, kakav bokšić, bilić, zebec. Samo modrić ali potpuno drugo mjesto u igri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije