Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ode Palaversa

Ante će kod Guardiole biti Fernandinhov nasljednik: Okreće se poput Cruyffa

Ante Palaversa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
29.01.2019.
u 08:30

Za posrnuli Hajduk Palaversin transfer u ovom trenutku u financijskom smislu je bombastičan i spasonosan, dok bijelima, u rezultatskom smislu, Antin ostanak teško može donijeti pomak.

Nadareni Hajdukov vezist Ante Palaversa (18) u Manchesteru je gdje će zgotoviti transfer u City i ekspresno se vratiti u Split. Za Hajduk bi trebao zaigrati 3. veljače na proljetnoj premijeri protiv Osijeka u Gradskom vrtu, kao uvod u jednoipolgodišnju posudbu.

Manchester Cityju trebao bi se priključiti u ljeto sljedeće godine, gdje ga, prema nekim naznakama, vide kao nasljednika brazilskog reprezentativca Fernandinha.

S takvim tvrdnjama, nastupa i novinar engleskog nogometnoga portala Total Football Analysis tvrdeći, prilično ambiciozno, kako bi Palaversa trebao biti dugoročno Cityjevo rješenje u sredini terena, Fernandinhov nasljednik.

– Palaversa je visok 188 cm i uopće se čini kako je zalutao među starije suigrače. On ima impresivan repertoar dodavanja i pokazao je sposobnost proigravanja po zemlji između suparničkih linija. Također, s lakoćom može dodati loptu u prostor isturenim suigračima. Palaversa uočava primatelja lopte i šalje mu loptu izravno u njegov posjed. U tome podsjeća na stil dodavanja kakve primjenjuje Aymeric Laporte – tvrdi engleski analitičar.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Okreće se poput Cruyffa

Suha statistika kaže kako Palaversa ima 57,35 dodavanja po utakmici s uspješnošću od 84,6 posto. Za usporedbu, Fernandinho ima 68,32 dodavanja po utakmici s postotkom uspješnosti od 89,6.

– Palaversa je u svakom trenutku, u primanju lopte, svjestan dvojice suparničkih igrača koji ga pritišću s obiju strana. Brzo se okreće poput nekada Cruyffa i tjera protivnike da rade prekršaj na njemu. Palaversa u prosjeku ima 9,24 oduzetih lopti po utakmici i 2,62 presječena dodavanja po utakmici. Također, ima 52 posto uspješnosti u zračnim dvobojima. Fernandinho pak ima 10,65 oduzetih lopti po utakmici, 4,95 presječenih dodavanja, te pobjeđuje u 45,8 posto zračnih dvoboja – zaključuje analiza, uz dodatak kako “Palaversa ima zastrašujući udarac”.

A kako Palaversu doživljava njegov trener u reprezentaciji do 19 godina, Ivan Gudelj, koji je plavokosom momku iz Žrnovnice dao kapetansku vrpcu.

– Ante je karakteran igrač, pravi vođa i zato sam mu povjerio kapetansku dužnost. On je tako mlad, a već tako zreo; rijedak je slučaj da nogometaš tako brzo sazrijeva, pa me uopće ne čudi interes tako velikoga kluba za njega. Ništa ovo nije slučajno – tvrdi Gudelj i dodaje:

– Mislim da je možda Manchester City svoju odluku o Palaversi prelomio prošloga studenoga, kada je Ante briljirao na kvalifikacijskom turniru za EP, na kojemu je postigao dva pogotka. On izuzetno čita igru, oduzima puno lopti i, što se kod veznoga igrača posebno cijeni, ima razoran šut i postiže dosta pogodaka. Ante Palaversa sigurno je materijal za A reprezentaciju.

Zar odmah kod Dalića? Olakšava li mu put prema vatrenima činjenica kako ga je kupio jedan od najvećih svjetskih klubova?

– Ne odmah u A vrstu, nego postupno, ima Ante svoj put. Sad je u reprezentaciji U-19, koju u ožujku čeka nova runda kvalifikacija za EP, potom selekcija do 21 godine, a tek onda u A momčad. Nema razloga, ni potrebe žuriti s tim – naglašava Ivan Gudelj.

Transfer Ante Palaverse u Manchester City omogućila je slovačka menadžerska agencija Stars & Friends, a Cityjev skaut koji je bio zadužen za praćenje mladog hajdukovca je Čeh Milan Holub. Palaversa je pod povećalom Cityja već dulje od godinu dana, i čak je i direktor razvoja u engleskom klubu Phil Robinson u nekoliko navrata došao Antu gledati uživo.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bombastičan transfer

Za posrnuli Hajduk Palaversin transfer u ovom trenutku u financijskom smislu je bombastičan i spasonosan, dok bijelima, u rezultatskom smislu, Antin ostanak teško može donijeti pomak. Da bi Hajduk postao konkurentan Dinamu, Rijeci, pa čak i Osijeku, treba mu barem još pet Palaversi.

Ante Palaversa drugi je Hajdukov klinac unutar godinu i pol dana kojega kupuju Englezi. Nikola Vlašić u ljeto 2017. godine prešao je u Everton, u kojemu nije dobio pravu šansu, pa je proslijeđen na posudbu u CSKA.

Za razliku od, Nikole, koji je za Everton ipak skupio 19 nastupa, Mario Pašalić i Matej Delač nisu odigrali ni minute u dresu Chelseaja, nego su proveli puste godine na posudbama.

Manchester City inače ima savršen uvid u igrače s ovih prostora, pa je prije dvije godine za 5,5 milijuna eura kupio braću tinejdžere Ivana i Luku Ilića iz Crvene zvezde. Talentiraniji brat, 19-godišnji Luka, bio je najprije na posudbi u Zvezdi, a sada je u nizozemskoj NAC Bredi. 

>> Pogledajte kako je nastala hajdučka milenijska fotografija

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije