Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA KARIJERA

Zvijezda Seksa i grada sada je urednica knjiga

09.07.2018.
u 10:49

Glumica je počasna predsjednica Američke udruge knjižnica, a sada uređuje posebnu biblioteku SJP za Hogarth

Dvadeset je godina prošlo otkako je emitirana prva epizoda serijala “Seks i grad”, u kojem je glumica Sarah Jessica Parker u liku novinarke i trendseterice Carrie Bradshaw osvojila gledatelje diljem svijeta. Danas omiljeno štivo 53-godišnje glumice nisu modni magazini, već knjige.

Zatečena snagom riječi

Naime, ova producentica, dizajnerica cipela i modna ikona, čije se bogatstvo procjenjuje na 135 milijuna dolara, ne odolijeva novim poslovnim izazovima, a najnoviji je mjesto urednice – biblioteke. Pod nazivom SJP for Hogarth, a to je dio izdavačkog imperija Penguin Random House, Parker kao urednica u novoj biblioteci otkriva nove književne talente i promovira njihova djela.

Prva među njima je 27-godišnja Amerikanka indijskog podrijetla Fatima Farheen Mirza, čija je debitantska knjiga “Mjesto za nas” (A Place for Us) nedavno promovirana u knjižari Barnes and Noble u New Yorku. Knjiga, koju je autorica počela pisati s 18 godina, kao brucošica Sveučilišta u Kaliforniji, govori o životima Rafiqa i Layle koji se bore sa životnim izborima svoje troje djece Hadije, Hude i Amara, a centralna priča prati Hadijinu udaju, koja se unatoč obiteljskim očekivanjima, udaje iz ljubavi, a ne zbog poštovanja tradicije.

– Kada sam prvi put uzela knjigu, bila sam zatečena ne samo snagom riječi i osjećajima koji su se probudili u meni, nego mladošću autorice i njenim talentom. Nisam htjela ispustiti knjigu iz ruku, tako da sam na neki način postala Fatimin talac. Plakala sam, smijala se, srce mi se slomilo..., ali bila sam sretna što imam čast ovu prekrasnu priču otkriti svijetu. Vrlo je dirljiv način na koji Fatima prikazuje ljubav prema obitelji i kulturi indijskih muslimana u Americi, kao i želju da glavna junakinja ide svojim putem, nastojeći da time ne povrijedi svoje bližnje – rekla je Sarah Jessica Parker, strastvena ljubiteljica knjiga i počasna predsjednica Američke udruge knjižnica (ALA).

Upravo je za tu udrugu lani utemeljila “Book Club Central”, online platformu koja se zalaže za čitanje preporučujući naslove uz razmjenu komentara o knjigama, a još ju je 2012. predsjednik Obama uključio u program “Turnaround Arts”, gdje je poticala na čitanje djecu u problematičnim školama diljem Amerike.

Vole riječi: knjiga i mjesec

– Od malih nogu sam zaljubljena u čitanje i knjige su zbilja moji iskreni i bliski prijatelji. Jako cijenim vještinu pripovijedanja i talent nadolazećih autora čije me knjige nadahnjuju – rekla je glumica.

Otkrila je da joj je omiljena riječ baš knjiga, dok je njezinoj mladoj štićenici Fatimi omiljena riječ mjesec, o čemu svjedoči i ilustracija na naslovnici knjige.

1/8

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije