Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR GOBAC

'Nemam više neke posebne poroke. Živim normalan život'

29.04.2018.
u 16:25

Vođa Psihomodo popa slavljenički koncert 2. lipnja posvetit će Tigranu Kaleboti

Davor Gobac je jedan od onih glazbenika koji su poznati po velikoj karizmi i nepresušnom smislu za humor, zbog čega ga obožavaju čak i oni koji nisu ljubitelji njegove glazbe i rock’n’rolla. Glazbenu karijeru sa sastavom Psihomodo pop gradi već 35 godina osvajajući beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom i scenskim nastupom. Slavlje Psihomodo popa i njihove publike zakazano je za subotu 2. lipnja, kada će bend održati veliki koncert “30 godina ‘Zmaja’” na zagrebačkoj Šalati. Hrvatski Stonesi usporedba je koja ih prati od samih početaka, a njihov stvaralački rad svih tih godina to i potvrđuje. Psihomodo, kao malo koji drugi bend, svakim novim singlom i albumom publici i kritičarima ponudi odličan materijal kojim razveseljava dugogodišnje fanove, a isto tako privlači mlađe generacije. Nadolazeći slavljenički koncert, kaže Gobac, dar je njihovoj publici, ali i posveta nedavno preminulom kolegi, bubnjaru grupe Tigranu Kaleboti.

U lipnju ćete proslaviti 35 godina karijere i 30 godina od objave debitantskog albuma “Godina zmaja”. Jeste li očekivali da ćete tako dugo opstati na sceni?

Nisam očekivao da ćemo tako dugo “trajati” iako, iskreno, nisam o tome baš ni razmišljao. Da mi je netko na početku karijere rekao da ćemo za 35 godina svirati na Šalati, rekao bih mu da je potpuno prolupao. Ali eto, dogodilo se.


Veliku obljetnicu proslavit ćete koncertom na Šalati. Što publika može očekivati?

Bit će to splet narodnih kola Psihomodo popa iz cijele karijere. Svirat ćemo i nove hitove, imat ćemo nove animacije i razrađeniji show, ali neću govoriti o tome, to ćete vidjeti kad dođete na koncert.

Potkraj siječnja izdali ste singl “Ako želiš biti moja” koji za Psihomodo pop ima posebno značenje jer se radi o jednoj od posljednjih pjesama koje ste radili s bubnjarom Tigranom Kalebotom koji je u prosincu prošle godine iznenada preminuo. Hoćete li nadolazeći koncert posvetiti i njemu?

Da, Tigran je snimio još tri pjesme, a ovo je prvi od tih singlova koji je izašao. Posvetit ćemo mu koncert i također ćemo za jednu pjesmu napraviti animacije s Tigranom.

Rekli ste da ćete obljetnicu proslaviti smoothiejem od voća i povrća, a zna se da ste se okrenuli zdravijem načinu života. Koliko se bolje osjećate? Je li vam ponekad teško natjerati se na trening?

Mislim, nisam počeo živjeti hiperzdravo. Živim normalan život, jedem sve, nisam vegan ni makrobiotičar. Valjda je to tako kod nas, kad čovjek prestane piti alkohol, svi kažu da je počeo živjeti zdravijim načinom života. Valjda zato što svi užasno puno piju. 


Na pozornici ste viski zamijenili vodom. Je li teže skakati i biti energičniji na pozornici samo na vodi?

Idem na treninge, navikao sam se na to i odgovara mi. Treniram radnim danom i kad nemam obveza. Sad sam već u godinama i mislim da je za rock-pjevača kao što sam ja čak obvezno da se bavi svojim tijelom. Uostalom, pogledajte sve te velike zvijezde poput Micka Jaggera i Iggyja Popa, svi odreda vježbaju.

Većina glazbenika nakon nastupa i koncerata nastavi druženje iza pozornice. Je li tako i kod vas ili nakon koncerta idete ravno kući?

Mi nakon koncerta odmah idemo kući, legnemo u krevet i potom čitamo osnove elektrotehnike, a netko i osnove filozofije. Ma, šalim se, naravno da idemo na tulum. To je za nas normalna stvar. Ne tulumarim puno u posljednje vrijeme, ali kada završi koncert za 35 godina, sigurno ću otići na tulum i dobro se provesti.

Imate li danas neke poroke? Cigarete, hranu, hedonizam u bilo kojem obliku?

Hedonizam mi je što sam u dobroj formi i što imam dobar bend. Što se tiče poroka, nemam više neke posebne poroke. Kad je pušenje u pitanju, imam elektroničku pljugu. 


U javnosti ste poznati kao vječni optimist i veseljak. Kakvi ste kad ste ljutiti ili nervozni?

Onda sam baš ljutit i nervozan. Trudim se da ne budem takav ako to nije potrebno. Lako planem i dosta sam glasan, ali brzo se “ugasim i brzo zaboravljam.


Stres je postao dijelom naše kulture življenja – sve je u znaku napetosti, povećanih zahtjeva, straha. Kako se vi borite protiv toga?

Rock’n’roll je najbolji lijek protiv stresa. Odeš na binu, sviraš dva i pol sata, siđeš s nje mokar kao miš i sretan kao Snjeguljica.

Vaš sin Vili također se posvetio glazbi i ima svoj sastav. Traži li vas kada savjet, ili ga vi možda tražite od njega?

Vili ima svoj bend. Zove se Donkey Hot ili u prijevodu s engleskog Vrući magarac. Znamo razgovarati o glazbi, ali oni sami komponiraju svoje pjesme, a ja sam radim svoje. Svaki od nas ima svoj film, ali naravno da preslušavamo snimke i komentiramo ih zajedno.

Osim glazbom, bavite se i slikarstvom. Otkrijte nam što ste posljednje nacrtali?

Više se ne sjećam što sam posljednje nacrtao, ali stalno crtam neke sličice jer me ljudi žicaju. Ali, baš da sam slikao, nisam dulje vrijeme. Slažem si nekakav atelje pa se zapravo i pripremam u bliskoj budućnosti raditi nove slike. Želja mi je raditi veće formate.

Želja vam je i okušati se u inozemstvu, odnosno u Americi. Mislite li da će vam se to ikada ostvariti?

Svirali smo jednom u Kanadi, a hoćemo li otići u SAD, nadam se da jednom hoćemo. Želio bih prije no što umrem vidjeti New York.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:24 29.04.2018.

Kad se sjetim Gobca i Dine na raznim tulumima,tam negdje sredinom 90-tih!Bravo Gobac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije