Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljsko putovanje

Marko Tolja: Smještaj u centru Londona je skup i ne treba vam jer gradski prijevoz funkcionira savršeno

Foto: Privatni album
1/8
16.07.2023.
u 07:00

Ovo putovanje je obitelji Tolja posebno i zato što je ovo bilo Marovo prvo putovanje zrakoplovom pa im je bilo važno da destinacija nije previše udaljena

Jedna od prvih i najčešćih asocijacija na London je kiša koja zna iznenaditi svako malo neovisno je li jesen, zima, proljeće i ljeto. Zato će vam svatko prije odlaska u London naglasiti kako je najvažnije da vam je pri ruci uvijek kišobran ili kabanica kako ne biste pokisli. Srećom, riječkom glazbeniku i članu žirija showa "Zvijezde pjevaju" Marku Tolji kišobran tijekom zadnjeg boravka u Londonu nije bio potreban. Sa suprugom Anom i sinom Marom početkom svibnja je na nekoliko dana otputovao u britansku prijestolnicu i iako svibanj djeluje kao idealan mjesec za putovanje u ovaj grad, jer nije ni pretoplo ni prehladno, s Londonom se nikada ne zna, ali obitelj Tolja je imala sreće.

- Imali smo stvarno sreće s vremenom. Iako su nam prognoze bile dosta loše, najavljena kiša nas je sustigla tek zadnji dan našeg boravka u Londonu, stigla je taman kad smo mi odlazili. Već smo se pomirili s činjenicom da ćemo morati iskusiti onaj pravi kišni London, ali eto, donijeli smo im malo našeg lijepog sunca - kaže nam glazbenik.

Ovo putovanje je obitelji Tolja posebno i zato što je ovo bilo Marovo prvo putovanje zrakoplovom pa im je bilo važno da destinacija nije previše udaljena, a koliko se razlikuju putovanja s četverogodišnjim sinom sada, u odnosu na ona kada je bio manji, Marko nam kaže:

- Htjeli smo neku avio destinaciju da Maro prvi put leti. Njemu je to bilo najbitnije i uživao je u svakom trenutku leta. Putovanje smo koncipirali po njemu pa smo tako i vidjeli neke stvari koje, kao odrasli, možda ne bismo nikad ni vidjeli ni posjetili. A što se tiče pripreme za put, sada je to puno lakše nego kada je bio beba. Onda moraš nositi pola kuće sa sobom.

VEZANI ČLANCI

Spominjući koncept putovanja prilagođen sinu glazbenik nam je ispričao i koje su to destinacije posjetili na opće oduševljenje mališana, ali i roditelja.

- Njega su najviše oduševila raznorazna prijevozna sredstva, od toga najviše autobusi na kat. To je bila totalna špica. Išli smo i u genijalni akvarij Sea Life koji je i mene jako impresionirao. Naravno, nezaobilazni London Eye i smjena straže ispred Buckinghamske palače - govori nam Tolja.

Big Ben, vožnja double deckerom, Buckinghamska palača u većini slučajeva su na must listi svih koji putuju u London, a to se našlo i na popisu obitelji Tolja, ali bilo je tu još prepoznatljivih lokacije u Londonu koje su posjetili, a Marko daje i preporuku što svakako posjetiti kada nas put odvede u London.

- Hop on, hop off busevi su uvijek super spika za pogledati većinu grada. Hyde park je genijalan za popodnevno chillanje, a i vožnja Temzom je jako fora jer se vidi London iz jedne sasvim druge perspektive. Nas je oduševio i London Natural History Museum - preporuke su Marka Tolje.

Foto: Privatni album

Iako je London ogroman grad čija ukupna površina iznosi 1577,3 km², te je 2021., službeni broj stanovnika bio 9,540 576 unutar granica Velikog Londona, što ga čini najmnogoljudnijim gradom u Europi, ne morate ga nužno prohodati jer London ima pouzdan i točan gradski prijevoz u čiju se učinkovitost uvjerio i naš sugovornik.

- Gradski prijevoz je toliko dobro riješen i organiziran da nema nikakve brige. Svi vlakovi dolaze na vrijeme, a u kombinaciji s Google maps sve funkcionira kao po špagi. S takvim prijevozom nije uopće potrebno tražiti neki smještaj u centru koji je jako skup - kaže nam.

S obzirom na to da u Londonu živi populacija vrlo raznolikih kultura, nacionalnosti i religija, te se na području grada govori više od 300 jezika, nije čudno što je u ovom gradu zastupljena kuhinja cijelog svijeta i lakše ćete pronaći neki egzotični restoran nego one s britanskim specijalitetima poput fish & chips ili shepherd's pie, a s gastro ponudom u ovom posjetu obitelj Tolja nije baš bila oduševljena.

- Taj dio nas je možda najmanje oduševio. Imali smo par "failova", ali smo i pojeli super biftek. Vrlo je raznoliko, ali zapravo u Londonu ima najmanje engleskih restorana - kaže Marko.

VEZANI ČLANCI

U središtu londonskog West Enda nalazi se Carnaby Street koja je oduševila obitelj Tolja. Ova je ulica od 60-ih pa nadalje okupljala cool ekipu i bila je središte punk kulture i do danas je ostala središte kulture i lifestylea londonskog West Enda. Ovdje se nalazi više od 60 restorana, barova i kafića u kojima možete okusiti jednu od 30 svjetskih kuhinja i Marko nam kaže kako su upravo u ovoj ulici imali i najbolji obrok u Londonu. Poseban ugođaj u njoj vlada i tijekom Božića kada je sve ukrašeno svjetlima, a na svoje će doći i oni željni dobrog šopinga jer je poznata po unikatnim i jedinstvenim manjim trgovinama odjeće. Obavili su tu i mini šoping i od suvenira su kući ponijeli samo klasične magnetiće.

Pjevaču ovo nije prvi posjet Londonu i uz ovaj grad vežu ga i neke posebne uspomene, a dao nam je i mali osvrt na to koliko se grad mijenjao i koliko je poskupio u odnosu na vrijeme kada ga je prvi put posjetio.

Foto: Privatni album

- Meni osobno je ovo bio četvrti put u Londonu. Imam jako specifičnu povijest s putovanjima u taj grad. Prvi put sam bio kao klinac sa školom, drugi put sam išao sa Oliverom Dragojevićem pjevati u Royal Albert Hall, treći put na koncert Paula McCartneya u O2 Arenu. I eto sada, pravo obiteljsko putovanje. London je uvijek bio skup i kao takav je poznat. Drugačiji je to standard pa su tako i sve cijene skupe za naše pojmove - govori nam Marko i prisjeća se u nastavku razgovora kakve ga uspomene vežu za nastup u Royal Albert Hallu u kojem je 2010. godine nastupio s Oliverom. To putovanje je bilo posebno zanimljivo.

- To putovanje je bilo jako specifično. Prvo zato što sam putovao sa svojim idolom pjevati u jednoj od najpoznatijih svjetskih koncertnih dvorana, a drugo jer smo putovali autobusom. Dan prije našeg leta na Islandu je eruptirao vulkan i morali smo ići autobusom. Mislim da smo putovali nekih 18 sati, ali to je bila prava ekskurzija. U svakom slučaju, putovanje koje neću nikada zaboraviti - kaže pjevač koji je tada sa svojim idolom dobio šansu zapjevati "U ljubav vjere nemam" i "Morski vuk", za što ih je publika nagradila ovacijama i pljeskom. Izgubljena prtljaga i slične zgode učestale su na putovanjima, ali obitelj Tolja s tim nije imala nikakvih problema ovaj put i Marko nam kaže kako će se sigurno prvom zgodom vratiti ovom gradu.

- Na svu sreću, nismo imali nikakvih problema, a u London ću se sigurno vratiti. Volim energiju tog grada.

VIDEO Pišek o svojem odlasku u Srbiju: Meni se to najviše zamjera. U Srbiji su inkluzivniji

 

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Neo001
13:26 16.07.2023.

Je li poveo batifjaku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije