Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova RUŽA

Ivana Petrović: S političarima imam profesionalne, nikako osobne odnose

24.04.2014., Zagreb - Drustvena komentatorica Ivane Petrovic.  Photo:
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
19.02.2015.
u 12:10

U Pregledu tjedna Nove TV Ivana Petrović bez uzmicanja kritizira pogreške aktualne vlasti, a njezine reportaže uvijek su profesionalno odrađene što je samo jedan od razloga za nominaciju za Večernjakovu ružu.

1. Je li vas iznenadila nominacija?

Iznenadila me utoliko što sam kandidirana drugu godinu zaredom. Cijele sam godine od kolega u Večernjem listu koji prate televiziju dobivala mnogo dobrih kritika. I na tome sam im svima zahvalna..

2. Kako je počela vaša veza s novinarstvom?

Prije 25 godina. Počela je kao i svaka uspješna veza – vrlo racionalno. Prijatelji su me nagovorili da se prijavim na radijsku audiciju. Bila sam bez velikih ambicija za rad u medijima.

3. Izvještavali ste iz svih dijelova Europe – od Škotske, preko Rima, Haaga i Bruxellesa do Kijeva i Moskve. Koje biste od tih događaja istaknuli?

Bila sam i u SAD-u s bivšim predsjednikom, gdje je definirana pozicija Hrvatske u kontekstu energetske sigurnosti Zapada. Rat u Ukrajini stvorio je od Hrvatske bitnu geopolitičku točku, dio plinske vertikale za transfer američkog ukapljenog plina prema Baltiku i smanjenja ovisnosti EU o ruskom plinu. Dominacija nad plinskim pravcima temelj je novog poretka o kojem se dosta govori, a malo zna. Moskva mi je pružila uvid u drugi interesni pogled na tu situaciju i na snagu propagandnog rata. Najljepši događaj s kojeg sam izvještavala kanonizacija je dvojice papa i intervju s kardinalom Amatom o kanonizaciji kardinala Stepinca. Uz domaće, taj intervju prenio je i dio stranih medija što govori u kojoj je mjeri Stepinčeva sudbina globalna priča.

4. Oštri ste, ali i iskreni u svojim društvenim komentarima. Jeste li nekome stali na žulj?

Vjerojatno jesam, ali mi nikad nitko od političara to nije kazao. S njima imam profesionalne, nikako osobne odnose. Ni moji komentari nisu osobni stavovi, već su slobodna analiza vođena činjenicama. Komentiram samo ono što dobro razumijem i nikad me vrijeme nije demantiralo.

5. Kardinal Amato u intervjuu vam je otkrio vrijeme kanonizacije kardinala Stepinca. Kako ste uspjeli dogovoriti tu ekskluzivu?

Mislim da mu se svidio profesionalan način i stav s kojim sam mu se obratila. Jer riječ je o visokom vatikanskom prelatu koji rijetko daje intervjue. Kanonizaciju kardinala Stepinca, osim vjerskim, smatram i najvažnijim političkim činom nakon ulaska Hrvatske u EU.

6. Godinu ste počeli izvještavanjem o presudi za genocid i o inauguraciji. Što biste o tim događajima istaknuli kao najznačajnije?

Prvi put i to pred krovnim UN-ovim Sudom je definiran plan stvaranja ''velike Srbije'' politikom etničkog čišćenja i genocidnim radnjama, a pao je i politički mit o građanskom ratu. Valja nam razumjeti da države nije jednostavno osuditi za genocid. To za međunarodno pravo nije samo pravni izazov već i etička dvojba, jer osuda za genocid neizbježno utječe i na budućnost država. S inauguracije izdvajam odličan govor nove Predsjednice. Bio je to programatski govor zapadne političarke, smjernica za Hrvatsku kao modernu demokratsku zemlju, a ne kao palanku obavijenu maglom demokratskog privida.

>>Glasujte u anketi: Tko je zaslužio Večernjakovu ružu 2014.?

>>Andrija Jarak: U ovom poslu nema opuštanja 
i starih zasluga, svaki dan je nov

Komentara 4

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
13:08 19.02.2015.

najbolja novinarka u HR sa svakim potpuno pogođenim komentarom....a za razliku od režimskih piskarala ove vlasti, kojima niti pas ne bi mogao povjerovati

JA
Jania
13:31 19.02.2015.

Sigurno najbolji izbor. Inteligentna, kompetentna i visoko profesionalna.

DU
Deleted user
13:36 19.02.2015.

Ivana je pravi profesionalni i domoljubni novinar. Takvi su novinari u velikim kućama u Evropi. Nikada nećete čuti od jednog pravog novinara da loše govori o svojoj zemlji. To rade samo loši hrvatski plaćenici i boljševici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije