Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burne reakcije

Europska komisija: Pomno pratimo pokušaj smjene Mirjane Rakić i Vijeća za medije

Rakić Bujanec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.03.2016.
u 12:00

Dok Peđa Grbin upozorava da se ovakvom odlukom može stvoriti izravna šteta za Hrvatsku, Josip Jurčević tvrdi da Mirjana Rakić nije ni smjela doći na čelo Vijeća

Nakon što je Europska komisija upozorila da pozorno prati situaciju u Hrvatskoj vezanu uz Vladinu odluku i prijedlog Saboru da razriješi sve članove Vijeća za elektroničke medije (VEM), kao i čelnicu mu Mirjanu Rakić, grupa zastupnika SDP-a, HNS-a, IDS-a, Laburista te Stipe Petrina pisala je EK i premijeru Oreškoviću upozoravajući na nezakonitost smjene VEM-a.

– Želimo upozoriti premijera jer vjerujemo da nije imao dovoljno informacija kad je pristao na ovakvu odluku kojom se može stvoriti izravna šteta za RH. Nastavi li sa započetim postupkom, Hrvatska krši europsko pravo i time riskira sankcije. Želimo to spriječiti – naglasio je Peđa Grbin.

Goran Beus Richembergh rekao je kako je sve ovo pritisak da se jedna institucija stavi pod kontrolu, smatrajući to natruhama državnog terora.

Političko arbitriranje

– Nemam što za dodati onome što su VEM i EK već rekli – kazala nam je M. Rakić. Upitana što sad očekuje od Sabora, uzvratila je: “Očekujem da se započeta procedura nastavi i u Saboru. Nije Vlada neko lokalno tijelo. Kada Vlada donese neki stav, onda je to relevantnan stav.” I dok su neki s HRT-a neslužbeno rekli da je skandalozno ovo što se događa s VEM-om te da se zna kamo to vodi, iskusni HRT-ovac Damir Matković komentirao je da nije uobičajeno da se članovi izabranih tijela, bez obzira na to o kojem je tijelu riječ, smjenjuju bez jasnog obrazloženja.

– To više izgleda kao neka osveta nego kao promišljen čin. To se može tumačiti kao pokušaj političkog pritiska na medije. Možda članovi VEM-a i jesu grešnici, no mi to ne znamo jer nam to nitko nije suvislo objasnio. Sloboda izražavanja stečevina je europskog demokratskog društva i na to se mora paziti. Jer, nismo mi bilo koja država, mi smo članica EU pa se ti demokratski standardi na nas posebno odnose i moramo ih se pridržavati. Zar smo u istom košu s Erdoğanovom Turskom, koja i nije članica EU, pa da nas EK upozorava?! Iz preuzetih demokratskih pravila ne može se proizvoljno uzimati samo ono što nam odgovara. Upozorenje EK shvaćam kao neko generalno upozorenje da se u slobode medija ne može nasilno zadirati političkim arbitriranjem. Ovakvo izravno petljanje politike pokazuje da naša politika nije shvatila da danas radimo u okruženju u kojem se “Reuters ne može zaustaviti”. U toj percepciji medija koje pokušavaju instrumentalizirati ni lijeva ni desna politička opcija u Hrvatskoj nisu različite. Najviše me zabrinjava što se to pokazuje 25 godina nakon pada totalitarnog režima – rekao Matković. Iako smo htjeli čuti i mišljenje novinarke Ivane Petrović s Nove TV, poručeno nam je da ne žele sudjelovati u ovoj temi.

‘Performans’ nije sporan

Sveučilišni profesor Josip Jurčević Vladinu odluku, posebice da se smijeni šefica Vijeća Mirjana Rakić, smatra sasvim razumljivom, i to iz tri razloga. – Kao prvo, Vijeće za elektroničke medije je očigledno radilo nezakonito. Drugo, nije baš primjereno da novinarka koja je cijelu karijeru izgradila u bivšem režimu, politička miljenica jugoslavenskog establišmenta, uopće dospije na čelo jednog takvog tijela. A kao treće, sporna je odluka Vijeća da na tri dana zabrani emitiranje televiziji Z1. Tako nešto dogodilo se prvi put u povijesti – kaže Jurčević.

Nije mu sporan ni tretman koji su prosvjednici “pružili” Mirjani Rakić kada su joj poklonili četničku kapu. – To je bio performans na koji je ona pristala. Mogla ih je ne primiti – kaže Jurčević i dodaje kako je i prosvjed i sve što se nakon njega događalo u prostorijama Vijeća bilo u granicama dopuštenog, a da prosvjednici nisu bili ni vulgarni ni nepristojni.

>> EK: Pomno pratimo pokušaj smjene Mirjane Rakić, Vijeće mora biti neovisno

Komentara 261

SX
sudbina x
12:08 17.03.2016.

Smradovi a kad su ove komunjare smjenjivale Hrvate onda niste budno pratili?

MI
Mimizo
12:08 17.03.2016.

mjenjaj gizelu

JU
jupimi
12:12 17.03.2016.

Kad je partia smjenivala i kad su vrsili teror manjine na vecinu onda se nisu javljali ni pisali Europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije