Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

LNG na Goli otok, u funkciji razvoja turizma na Kvarneru

Ne treba ni u jednom trenu zaboraviti: rodno uvjetovano nasilje prema ženama definitivno postoji. Žene u svim društvima nemaju jednaku ulogu ni status, premda imaju posve jednake biološke specifičnosti. U konvenciji se svako malo spominje vaginalno sakaćenje, kažnjavanje zbog oskvrnuća časti i slično, što jasno pokazuje otkuda zapravo dolazi zebnja sastavljača dokumenta
08. ožujka 2018. u 08:35 4 komentara 1573 prikaza
LNG terminal,Omišalj
Foto: Goran Kovacic/pixsell

T erminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) pored Omišlja na Krku bio bi poguban za gospodarski razvoj kvarnerske regije, ali ne samo iz razloga koji se obično navode u javnim raspravama, nego i zato što bi Rijeci i njezinu okruženju oduzeo previše dragocjenog prostora nužnog za širenje čistih i neopasnih industrija povezanih s pomorstvom.

Sjednica Vlade Odluke LNG terminal strateški projekt, pokrenuti pregovori o Kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Riječko područje već je pomalo potrošilo sav slobodni prostor, osobito obalni, na kojem može širiti industriju i trgovinu, i sjeverni dio otoka Krka, gdje se sada nalazi propali petrokemijski kompleks, uz zračnu luku i podno Omišlja, praktički je posljednji koji mu preostaje. Ako bi se tu locirao LNG terminal, bez obzira da li plutajući ili kopneni, on bi s par tisuća četvornih metara koji su njemu potrebni zapravo zauzeo 300 do 400 hektara okolnog zemljišta koje bi postalo desetljećima neupotrebljivo za bilo što drugo.
Nije, dakle, riječ samo o tome da bi se LNG terminala na rtu Ćuf mogli bojati turisti u Omišlju, Njivicama ili Malinskoj, što se nipošto ne može isključiti, nego je posve nezamislivo da bi se odmah do njega mogao locirati i kontejnerski terminal, luka za opće terete ili poslovna, industrijska, trgovačka ili obrtnička zona. Jer, prema američkim objavljenim procjenama, LNG predstavlja neposrednu opasnost za sve što se nalazi u krugu od dva kilometra oko njega, pri čemu su prve kuće u Omišlju na samom rubu tog kruga.


S druge strane, nema sumnje da je LNG terminal potreban i Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, i da je Kvarner lokacija na kojoj bi se on najviše mogao približiti potencijalnim potrošačima plina. Gdje je onda rješenje? Ako stanovnici Kvarnera (s pravom) strahuju da bi on mogao ugroziti njihov turizam, onda bi plinski terminal trebalo smjestiti tako da bude u funkciji razvoja turizma na Kvarneru. A opet da nikome ne smeta niti da stanovništvo i turiste dovodi u opasnost.
Ako se s tom mišlju promotri karta sjevernog Jadrana, pogled privuče otok Goli, preciznije njegova jugozapadna obala zaštićena od bure na kojoj se već nalaze pristanište i napuštene zgrade bivšega zatvora. Goli je idealno smješten, u središtu sjevernojadranskog arhipelaga, s dobrim prilazom i za velike brodove, s velikom dubinom i količinom morske vode oko sebe. Tu bi se s lakoćom mogao izgraditi privez za brodski kao i eventualno kopneni LNG terminal.

Ne bi se vidio ni iz jednog naselja, a od najbližega Lopara bio bi udaljen pet kilometara. S Golog bi se terminal po morskome dnu lako mogao spojiti na hrvatsku plinsku mrežu, ali – što je u ovoj ideji najvažnije! – mogli bi se plinificirati otoci Rab, Lošinj, Cres i Krk, te priobalje od Karlobaga do Kraljevice.
Kvarnerskom otočnom i obalnom turizmu za daljnji razvoj potrebno je produljenje sezone, a za to je nužno grijanje hotela, apartmana, bazena s morskom vodom, rekreativnih, sportskih i kulturnoumjetničkih dvorana. LNG na Golom sve bi to omogućio. Podno Omišlja služio bi samo za geopolitičko nadmetanje velesila, a Kvarneru bi donosio ponajviše štetu i opasnost.

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Stigli autobusima Tisuće na prosvjedu protiv LNG terminala: 'Nemojte se s nama igrati, zatvorit ćemo Krčki most' Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Zvonimir Despot Prosvjednici često i ne znaju zašto prosvjeduju Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Mate Mijić Putin i Merkel podržavaju prosvjede protiv LNG terminala na Krku
Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja večeras silno boli Hrvate
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
 • Deleted user:

  ..još jedan suradnik,ima ih ka jovana..

 • Avatar southman
  southman:

  Kakva genijalna ideja ! Imaš li Ratko još koju ??

 • Kcro:

  Jedino sto ratko nije napisao (a misli) onda bi se polako i zaboravili komunisticki zlocini pocinjeni nad politickim zatvorenicima. Bravo udbasi.