Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NOVA JANICA'

Saša Tršinski: Bude li trebalo, neću više skijati za Hrvatsku

03.01.2015., Zagreb - U Tomislavovom domu odrzana je konferencija za medije uoci utrke zenskog slaloma Audi FIS Ski World Cup Vip Snow Queen Trophy 2015. Leona Popovic, Matilda Sola, Sasa Trsinski, Iva Misak. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
04.01.2015.
u 08:00

Hrvatski skijaški savez procijenio je da se od današnje četiri skijašice novac isplati ulagati jedino u Leonu Popović

U današnjoj ženskoj utrci Svjetskog skijaškog kupa, koja počinje u 9.45 sati, Hrvatsku će predstavljati jedna "stipendistica" Hrvatskog skijaškog saveza (Leona Popović) i tri djevojke čije karijere financiraju njihove obitelji (Saša Tršinski, Matilda Šola i Iva Mišak).

Za neke od njih šira će sportska javnost i prvi put čuti baš ove nedjelje, no nijednoj ne nedostaje entuzijazma i ljubavi prema ovom skupom sportu. A kako je Matildi i Ivi već godinama, ove je jeseni osjetila i Saša Tršinski, djevojka za koju je prije samo tri godine Janica Kostelić kazala da bi mogla biti njezina nasljednica.

– Kada sam u proljeće saznala da sam ispala iz reprezentacije, bilo mi je jako teško. Ja od travnja do rujna nisam stala na skije, a sve do listopada nismo znali hoću li uopće skijati ili ne. Financijski je sada to jako teško, no prevagnula je moja silna želja za natjecateljskim skijanjem.

Igrala nogomet, sad skija

A koliko ta želja stoji njezinu obitelj?

– Da bih bila blizu po pripremama i nastupima članova reprezentacije, to stoji oko 30-40.000 eura po sezoni. Zato pokušavamo štedjeti, recimo, uvijek tražimo što jeftiniji smještaj.

Nakon što je tri godine provela u FIS ekipi i dvije u dječjoj reprezentaciji, Sašu više Savez financijski ne podupire. Zašto?

– Nisam dobila obrazloženje, no navodno nisam ostvarivala ono što se očekivalo premda ja nisam dobila nikakve kriterije. Mislim da je jedan od problema i u tome što sam prošle sezone vozila 83 utrke, što je jako puno, a i to što smo Sofija Novoselić i ja imale isti trenerski tim, a ja sam ta koja je više radila s pomoćnim trenerom.

Jesu li usporedbe s Janicom onda bile pretjerane?

– Svakom mi je drago da se tako piše. Ne kažem da je to bilo pretjerivanje, no trebalo se sa mnom na drugačiji način raditi i možda bi danas sve bilo puno bolje. Vjerujem da sam vrijedna ulaganja.

Saša se nada da će se vratiti u hrvatsku reprezentaciju, a ako se to ne dogodi, spremna je i na druge opcije. Je li stipendijski studij u Americi jedan od načina?

– Meni je cilj nastupiti na Olimpijskim igrama. No, ove sezone imam samo 35 dana skijanja, što je malo pa razmišljam o drugim načinima za ostvarenje tog cilja. Možda, a možda je to i odlazak iz Hrvatske. Odlazak u bilo kojem smislu.

Ostale tri cure o tome, zasad, ne razmišljaju. Pogotovo ne Leona Popović (17), nova velika nada našeg skijanja, kojom bi se uskoro mogao ponositi njezin Mrkopalj kao i na biatlonca Jakova Faka.

– Radi bolje potpore morala sam napustiti svoj matični klub Mrkopalj, no moji navijači iz Mrkoplja doći će na Sljeme. Dolaze moji roditelji, rođaci, prijatelji i frendice iz škole i voljela bih kada bih sve njih, a i sebe, mogla razveseliti ulaskom u drugu vožnju. Vjerojatno ću voziti i Svjetski kup u Flachau, a potom ću ići na Svjetsko juniorsko prvenstvo.

Mišak: Kostelići moji idoli

Za razliku od Nike Fleiss i Ane Jelušić, koje su u drugu vožnju ulazile kao od šale, ulazak među 30 pred domaćom publikom nešto je o čemu ove cure maštaju, pa tako i 20-godišnja Hercegovka Matilda Šola, sa 180 cm možda i najviša sudionica današnje utrke.

– Rođena sam u Tomislavgradu, a ljubav prema skijanju rodila se na Kupresu. Zbog skijanja sam se preselila u Zagreb, a već pet godina financiraju me moji roditelji.

Saši je idol Mikaela Shiffrin, Leoni je to Marlies Schild, a Ivi je uzor Ivica Kostelić. Matildi su pak uzor svi Kostelići:

– Nevjerojatna je ta njihova predanost skijanju.

Bijelom sportu predani su i Mišakovi iz Varaždina, pa Iva kaže:

– Cijelu moju karijeru financirali su roditelji pa sam zahvalna Savezu što je prepoznao moj trud i rad i pružio mi priliku startati u jednoj od najposebnijih utrka. U nedjelju se nadam vožnji života.

>> Na postolju će biti Shiffrin, Maze i Zettel

Komentara 65

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:42 04.01.2015.

Svatko koga savez izbaci iz reprezentacije i uskrati mu financiranje,dok za sebe u savezu moraju imati najbolje uvjete, ali ne i za skijase, treba otici skijati za drugu drzavu.

DI
Dijaspora
11:08 04.01.2015.

Da su dobre skijašice svojim uspjesima bi same zaradile novac. Pa neće seljak koji rinta iz dana u dan izdvajati za nekoga tko se umislio da može skijati.Poslije karijere besplatan stan ,kuću, mirovinu s 35??? Zato i jesmo u govn...a što plaćamo sve i svakoga.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
09:12 04.01.2015.

Neka ide skijati u drugu drzavu ako ima takva drzava,,ali triba neki i kriteriji ja vidim kako Svedani recimo svojim natjecateljima postavljaju uvjete to je normalno trazi se rezultat onaj ko nemoze uci u drugu voznju netriba ga ni pomagatt bolje ulozit vise u one prave istinske talente sa rezultatom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije