Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Birajte pametno

Hvata vas glad prije spavanja? Ovo su namirnice za kojima biste trebali posegnuti

mršavljenje
Foto: Shutterstock
08.04.2016.
u 07:00

Ako ste među onima koje lovi glad prije spavanja, nemojte samo otvoriti hladnjak i posegnuti za prvom namirnicom koju ugledate. Nije svejedno što ćete prezalogajiti prije nego krenete na počinak.

Pet obroka na dan, a zadnji najkasnije dva sata prije spavanja, preporuke su koje nutricionisti daju za zdravu prehranu. Naravno, nije svejedno što ćete pojesti u tih pet obroka, posebice u onom večernjem. 

Ako ste među onima koje lovi glad prije spavanja, nemojte samo otvoriti hladnjak i posegnuti za prvom namirnicom koju ugledate. Nije svejedno što ćete prezalogajiti prije nego krenete na počinak. 

Bliži nam se ljeto i ako ste u borbi s neželjenim kilogramima vjerojatno ćete zanemariti pozive svog želuca i preskočiti večeru. Ipak, to baš i nije tako dobra ideja. Ako odlazite u krevet gladni upravo to može biti uzrok zašto će vaši napori u rješavanju neželjenih kilograma biti uzaludni. Nećete u organizam unijeti kalorije, ali osjećaj gladi može stvoriti nesanicu ili poremetiti noćni san, a to posljedično može dovesti do zbunjivanja metabolizma i "natjerati" organizam da energiju crpi iz mišića. 

Kako biste to spriječili, doz najte koje su namirnice koje će vam osigurati oko 200 "laganih" kalorija, a neće biti preteške da remete vaš san. 

Kivi

Osobe koje pojedu dva kivija sat vremena prije spavanja svake noći tijekom mjesec dana, zaspu za 35 posto brže od osoba koje ih nisu jeli, pokazalo je jedno istraživanje, piše Yahoo.  Osim što su bogati antioksidansima, karotenoidima i vitaminima C i E, kivi sadrži i serotonin kojeg, ako nema dovoljno u organizmu, može uzrokovati nesanicu. Kivi je bogat i folnom kiselinom. 

Banana

Banane obiluju kalijem i magnezijem i pomažu "nas uspavati" jer ovi minerali pomažu u opuštanju mišića. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Research and Medical Sciences, pokazalo je da magnezij ima pozitivan učinak na kvalitetu sna kod starijih osoba koje muči nesanica. Banane sadrže i triptofan koji ima svoju ulogu u regulaciji hormona serotonina i melatonina.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće odličan je suborac protiv nesanice. Osim triptofana, sadrži i folnu kiselinu, magnezij i vitamine B6 i C, koji su ključni faktori u sintezi serotonina i melatonina. Špinat sadrži i glutamin, aminokiselinu koja potiče tijelo da se riješi staničnih toksina koji dovode do nesanice. Kuhanjem špinat gubi vitamine i glutamin pa ga jedite sirovog, a možete ga kombinirati i s bananom i bademovim mlijekom.

Svježi sir

Odličan je izvor proteina koji će vam pružiti osjećaj sitosti, ali i triptofana. 

>>TOP namirnice koje smanjuju apetit

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije