Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Znate li kako savršeno skuhati basmati rižu? Ovo vrijedi i za kuhanje 'obične' bijele; da više nikad ne bude gnjecava

Shuttershock
05.07.2022.
u 07:00

Jeste li se ikad pitali kako skuhati rižu da nije ljepljiva i da su joj zrna odvojena? Pa, na pravom ste mjestu!, kaže indijka s francuskom adresom.

Iako se čini kao lagan zadatak, i onima koji nisu potpuni kulinarski amateri riža često ispadne prekuhana i gnjecava, posebno ako kuhate basmati rižu koja ima vlastita nepisana pravila. 

Jedna je Indijka s francuskom adresom zato na TikToku objasnila svoj postupak, a isti, kaže, vrijedi i za običnu bijelu rižu.

Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

1/5

Inače, riža najpoznatija je po svojoj aromatičnosti i specifičnom blagom slatkastom okusu. Osim što je ukusna, basmati riža se smatra “super žitaricom” jer sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, a ne sadrži gluten i ima zanemarivo malo masnoća. Prepoznatljiva je po svojem izduženom zrnu, mirisu i okusu. Također je i odličan izvor energije s bogatstvom ugljikohidrata i proteina, a uz to ima nizak do srednji glikemijski indeks, što znači da se energija oslobađa sporije i ravnomjernije.

Anjali Harikumar često online dijeli veganske indijske recepte i kulinarske trikove i savjete, a nedavno je na svom Instagram računu @beextravegant objasnila i kako dobro skuhati basmati rižu. 

- Jeste li se ikad pitali kako skuhati rižu da nije ljepljiva i da su joj zrna odvojena? Pa, na pravom ste mjestu! - kaže ona i savjetuje da počnete tako što ćete sirovu rižu staviti pod vodu i protrljati je između dlanova.

Taj postupak, kaže, ponovite nekoliko puta dok voda ne postane bistra, da isperete višak škroba koji čini rižu ljepljivom (a kasnije, savjetuje, koristite rižinu vodu za zalijevanje biljaka!)

- Potopite rižu u vodu oko 20 do 30 minuta jer to pomaže smanjiti vrijeme kuhanja pa ju ocijedite i dodajte u tavu u koju ste ulili dva prsta vode - rekla je, pa zakuhajte vodu, smanjite vatru i kuhajte oko osam minuta.

- Isključite vatru i ostavite da odstoji s poklopcem pet minuta i to je to! - kaže, a prenosi Express.

Čaše su vam 'zamagljene' od kamenca? Ovaj prirodni proizvod savršeno će ih očistiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije