Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar i za okoliš

Znate li da i sami možete napraviti izvrstan prašak za rublje? Trebate samo tri sastojka...

Shuttershock
16.02.2022.
u 07:00

Tri glavna sastojka su: kristali sode (soda za pranje), soda bikarbona i sapun od maslinovog ulja, kaže autorica recepta za ovaj DIY prašak.

Bez obzira na to koristite li deterdžent u prahu ili tekući, pomisao o tome koliko biste uštedjeli (ali i pomogli okolišu) mogla bi vas navesti da razmislite o pravljenju vlastitog deterdženta za rublje; što, vjerovali ili ne, uopće nije komplicirano, kaže autorica čak četiri knjige o zelenijem i održivijem životu Jen Chillingsworth.

- Svi sastojci koji se u njemu koriste su netoksični, biorazgradivi i neće naštetiti vodi ni životu koji o njoj ovisi, sigurni su i za osobe s osjetljivom kožom te se mogu koristiti u bilo kojoj mašini rublja i jednako su učinkoviti - objasnila je.

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

1/8

Tri glavna sastojka su: kristali sode (soda za pranje), soda bikarbona i sapun od maslinovog ulja (autorica recepta koristi Savon de Marseille, inače dostupan i kod nas) koji je nježno sredstvo za čišćenje i ima prirodna antibakterijska svojstva, a posebno je dobar za vunu, svilu i drugu osjetljivu odjeću, pa čak i odjeću za bebe, jer je vrlo nježan.

- Soda bikarbona je antimikrobna i prirodni dezodorans, a kristali sode imaju dobru moć odmašćivanja i koriste se za omekšavanje tvrde vode. Ako želite, možete dodati i nekoliko kapi svog omiljenog eteričnog ulja kako biste vašem domaćem deterdžentu za rublje dali poseban miris - dodala je za Reader's Digest.

Foto: shutterstock

  • U zdjeli pomiješajte 255 grama 9 kristala sode i 255 grama sode bikarbone
  • Naribajte 255 grama sapuna od maslinovog ulja i ubacite u zdjelu
  • Ako želite mirisni deterdžent, dodajte i 30 kapi eteričnog ulja po izboru.
  • Dobro sve promiješajte žlicom.
  • Dobiveni prašak stavite u staklenku i zatvorite.

Za svaku mašinu veša koristite otprilike jednu žlicu deterdženta koji se čuva u zatvorenoj posudi i ostati će djelotvoran sve dok se čuva na suhom mjestu.

Koliko često zapravo treba prati traperice?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije