Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Voilà... Ladurée macarons, šarm i neodoljivost Pariza

macaronsi
nnn
15.01.2013.
u 15:52

Od pekare do anđela gole guze na stropu, od Monaca do Zemlje Izlazećeg Sunca, kolačići koji su nadahnuli dizajnere

Priča o slasticama Ladurée počinje davne 1862. godine kada je mlinar Louis-Ernest Ladurée otvorio pekaru u Rue Royale 16 u Parizu. Posao je prekinuo požar u kojem je izgorjela i pekara. Uređujući novu slastičarnicu u fini salon, Jules Cheret naslikao je anđelčiće, koji su postali zaštitni znak najtraženijih slastica na svijetu.

Parižanke osvojio prhki čajni kolačić  

 Parižani su, oduševljeni kolačima, pohrlili u popularni salon slastica, a nasljednik slavnog Laduréea, Pierre Desfontaines, osvojio ih je kolačićem od dva okrugla biskvita s kremastom filom i tako je, voilà, nastao – les macarons. Kolačić je postao apsolutni hit među Parižankama koje su se okupljale u Laduréeovu salonu, a koji je osmislila vlasnikova supruga Jeanne Suchard, i ondje pile čaj jer su u ono doba kavane bile rezervirane za gospodu.

 Omiljeni slatkiš najpoznatije trovačice 

 ITALIJA je, manje je poznato, prava domovina macaronsa. Prvobitni recept potječe još iz 16. stoljeća kada se ta slastica pripravljala na dvoru Catherine De Medici. Na putu do Pariza doživjela je male preinake, a zanimljiv je i podatak da se macaronsi ne jedu odmah, već trebaju odstajati barem dva dana.

  NEVOLJE su nastavile pratiti uglednu slastičarnicu pa ju je od nasljednika slavnog Laduréea 1993. godine kupila obitelj Holder spasivši ih od bankrota. Želja im je bila oživjeti priču o eleganciji uglednog salona, a ključni su bili upravo macaronsi. Priča o slavnoj slastici 2005. godine proširila se svijetom, a saloni slastica Ladurée počeli su nicati diljem svijeta, od Londona, Monaka, Švicarske, Italije, New Yorka, Istanbula, Japana...

BOJE I ELEGANCIJA krhkih macaronsa toliko nježnih da se tope prvi prvom poljupcu osvojile su svijet. Slavni dizajneri natječu se tko će ponuditi najekskluzivnija rješenja inspirirana keksićima. Modna kuća Kenzo pretvorila je macaronse u satenske damske torbice, a čuveni draguljar Boucheron seriju prstenja nazvao je makaro-nskim iskušenjem – Tentation Macaron.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije