Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transport do mora

Vlakom prevezite bicikl za 30 kuna do željenog ljetnog odmorišta

bicikl
Goran Stanzl/PIXSELL
15.06.2012.
u 13:27

Bicikl je moguće prevesti vlakom i van granica Lijepe naše, ali se tada bicikli na međunarodnim linijama prevoze isključivo kao prtljaga.

Bicikli je uvijek dobro došlo prijevozno sredstvo na godišnjem odmoru, no uvjete za njihov transport do ljetnog odmorišta nemaju svi.

Prije četiri godine Hrvatske željeznice uvele su u svojem prometu posebno prilagođene vagone za prijevoz bicikala, iako ističu kako prijevoz bicikala kao ručne prtljage postoji u ponudi HŽ-a od kada postoji i prijevoz putnika.

Pripaziti na krađe i oštećenja

Ovu uslugu prijevoza koriste često i članovi udruge Moj Bicikli koji su primjerice imali najviše iskustva u prijevoz dvokotačnog prometala na relacijama do Splita i Rijeke bilo radi organiziranog ili individualnog bicikliranja. No pojašnjavaju da je prijevoz moguće ostvariti i do Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Vukovara te Vinkovaca. Karta za bicikl se kupuje u takvom vlaku i iznosi 30 kuna bez obzira na destinaciju na koju se putuje.

- Za prijevoz bicikla u posebnom vagonu putnik uz prijevoznu kartu za sebe kupuje i prijevoznu kartu za bicikl isključivo kod vlakopratitelja u vlaku. Za potrebe većih skupina biciklista potrebno je svoje putovanje najaviti HŽ Putničkom prijevozu barem 5 dana ranije, pojašnjava Mihaela Tomurad Sušac, šefica korporativnih komunikacija HŽ-a.  Ujedno iz ovog javnog poduzeća poručuju kako HŽ ne odgovara za bicikl te se putnik o njemu mora brinuti sam te ga čuvati od moguće krađe ili oštećenja.

Bicikl je moguće prevesti vlakom i van granica Lijepe naše, ali se tada bicikli na međunarodnim linijama prevoze isključivo kao prtljaga.
Iz Zagreba izravna ili veza s presjedanjem vlakom postoji gotovo za sve eurodestinacije, pa tako ukoliko bicikli rasklopite na veličinu prtljage - s njim možete putovati vlakom duž cijelog starog kontinenta.

Vlak po cijeloj Europi

- Cijena prijevoza bicikla na svim navedenim međunarodnim relacijama iznosi 5 Eur s kojom je obvezna rezervacija za bicikl koja iznosi 3,5 Eur u kunskoj protuvrijednosti, a karte za bicikle i prijevozne karte možete kupiti na međunarodnim blagajnama, ističe Tomurad Sušac.

 Što se tiče autobusa cijene variraju od prijevoznika do prijevoznika jer ne postoji jedinstvena tarifa prijevoza, pa onda se može dogoditi da se plati za bicikl kao i za putnu torbu, ako je  bicikl rastavljen i zapakiran, ili gotovo isto kao i za osobu, upozoravaju iz udruge Moj bicikl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije