Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djelujte na vrijeme

Evo što možete učiniti već danas kako biste smanjili mogućnost da dobijete rak

cigarete i pušenje
Foto: Thinkstock
05.02.2014.
u 14:04

Neki od najčešćih uzroka porasta oboljelih od ovoh teških bolesti su pušenje, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti i nezdrava prehrana.

Svjetska zdravstvena organizacija oglasila je alarm: Rak ubrzano postaje globalni problem.

U svom izvješću World Cancer UN-ova agencija napominje da rak uzrokuje jedan od osam smrtnih slučajeva u svijetu. Procjenjuje se da je u 2012. godini dijagnosticirano čak 14 milijuna slučajeva raka te da će ih do 2032. godini biti 22 milijuna, javlja CNN.

Najčešći oblici raka su pluća, dojke i debelog crijeva, a najčešći smrtni slučajevi su od raka pluća, jetre i želuca. U nekim područjima Afrike i Azije, rak grlića maternice je vodeći uzrok smrti u žena.

Zašto raste broj oboljelih?

Neki od najčešćih uzroka porasta oboljelih od ovih teških bolesti su pušenje, pretilost, nedostatak fizičke aktivnosti i nezdrava prehrana.

Izvješće napominje da su ovo najčešći uzroci u modernim, industrijskim društvima, a navedeni čimbenici uzrokovali su gotovo polovinu smrtnih slučajeva u SAD-u i zapadnoj Europi.

Istovremeno, stopa smrtnosti od raka smanjila se za gotovo 20 posto u posljednjih 20 godina u SAD-u i zapadnoj Europi. To je uglavnom zbog prevencije, posebice smanjenja pušenja.

Pušenje u zemljama s niskim i srednjim dohotkom uzrok je rasta smrtnih slučajeva od raka. Visokokalorijske i niskonutritivne prehrane koje pogoduju nastajanju pretilosti, karakteristične u zapadnjačkim zemljama, uzročnici su zbog kojih je uporastu stopa oboljevanja i smrtnosti u i zemljama s niskim i srednjim dohotkom. U ekonomski razvijenim zemljama rak se najčešće dijagnosticira u kasnijim fazama kada izlječenje gotovo više da i nije moguće.

Spriječite oboljevanje od raka

Nimalo ne čudi da je jedan od najčešćih savjeta - prestanite pušiti! Nikada nije kasno za prestanak pušenja, a pozitivno djelovanje na organizam očituje se već nakon 24 sata od posljednje cigarete. Potrebno je i održati tjelesnu težinu ispod granice pretilosti. Osobe koje pate od prekomjerne tjelesne težine trebale bi se posvetiti zdravijoj prehrani i tjelesnim aktivnostima, a gubitak od čak i nekoliko kilograma povoljno će djelovati na zdravlje i označit će dobar početak za nastavak mršavljenja.

U prehranu je potrebno uvesti dovoljno voća i povrća, vlaknaste hrane, a izbjegavati visokokaloričnu hranu i ograničiti unos crvenog mesa, alkohola...Neka vam mjera bude 2,5 šalice povrća i voća svaki dan, i ne zaboravite na žitarice. Ograničite i unos alkoholnih pića- najviše jedan na dan za žene i dva za muškarce.

Vježbanje obavezno

Tjelesna aktivnost izrazito je bitna za naše zdravlje. Odraslima se preporuča najmanje 150 minuta tjedno vježbanja umjerenog intenziteta te 75 minuta "visokog" intenziteta, dok je za tinejdžere i djecu preporuka najmanje jedan sat dnevno vježbati umjerenim intenzitetom te najmanje tri puta tjedno odraditi trening "visokog" intenziteta.

Neki oblici raka nastali su uzrokovani nekom infekcijom koja se mogla spriječiti cjepljenjem pa je preporuka cijepiti se. Cjepivo protiv hepatitisa B standardno se koristi kao cjepivo za djecu u SAD-u i Europi, a odrasli koji se nisu cijepili trebali bi razmisliti o tome.

Navodi se i da je preporuka cijepiti djevojčice protiv humanog papiloma virusa (HPV) jer se smatra jednim od najčešćih uzročnika raka grlića maternice.

U Hrvatskoj se mogu cijepiti osobe ženskog spola u dobi od 9 do 26 godina, dobrovoljno na zahtjev (osobni i roditelja ili staratelja za maloljetnice), kod kojih ne postoje kontraindikacije za cijepljenje, a uz savjetovanje o epidemiologiji i sprječavanju spolno prenosivih bolesti, ograničenjima ovog cjepiva i nužnosti redovitih ginekoloških pregleda. Budući da cijepljenje nije obvezno, potrebno je potpisati informirani pristanak koji za maloljetne djevojke potpisuje roditelj ili staratelj. Najbolju zaštitu cijepljenje pruža djevojkama prije stupanja u spolne odnose, navodi se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Pretjerano izlaganje suncu još je jedna stavka na popisu što treba izbjegavati u prevenciji nastanka raka. Preporučuje se nositi svjetliju odjeću dugih rukava i nogavica te šešire kako bi se zaštitili od sunca.

>>Što reći i kako reagirati kad vam netko kaže da ima rak?

>>Lijepe žene golih glava: Ispovijest žene koja se bori s rakom dojke

Komentara 1

MA
manjara
22:54 18.02.2014.

Do kad ćete reklamirati cjepiva. Novinari, istražujte dublje, ronite po informacijama. Uguglajte "Anita Petek", i prestanite reklamirati cjepiva. U tekstovima nadležnih institucija i stručnih društava tvrdi se da je HPV cjepivo izrazito sigurno. No, dezinformacijama nikad kraja. Kliničke studije na na temelju kojih je HPV vakcina registrirana bile su dizajnirane na način koji ne omogućuje adekvatno prepoznavanje nuspojava i obilovale su metodološkim slabostima. Istovremeno, druga znanstvena istraživanja i izvještaji povezali su ovo cjepivo s čitavim nizom nuspojava, među kojima su: smrt, grčevi, gubitak svijesti, pad krvnog tlaka, gubitak vida, trnci, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, kljenut ličnog živca, sindrom kroničnog umora, anafilaksija (teška alergijska reakcija), autoimuni poremećaji, duboka venska tromboza, plućna embolija, upala gušterače. O vrlo čestim lokalnim, gastrointestinalnim i kožnim reakcijama da i ne govorimo. Štetni učinci HPV vakcine nadležnim se državnim agencijama prijavljuju od samog početka cijepljenja. Broj prijava samo u šest zapadnih zemalja do 2011. godine dosegao je više od 30 000. Podaci britanske agencije za lijekove (MHRA) pokazuju da je ukupni broj prijava za jedno od HPV cjepiva 24-104 puta veći od bilo kojeg drugog cjepiva iz Kalendara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije