Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Vaše hrkanje izluđuje ukućane? Spriječite ga ovim trikom - treba vam samo teniska loptica

Spavanje na boku manje utječe na dišne pute i ostaje više mjesta za protok zraka, a osim loptice za tenis možete isprobati i staru 'vojničku metodu', spavanje s ruksakom na leđima
27. siječnja 2021. u 07:00 3 komentara 9831 prikaza
Hrkanje
Foto: Shutterstock

Možda će nekima zvučati kao šala, no terapeut i autor Karl Rollison - poznat i kao 'guru za spavanje' - kaže da hrkanje možete pobijediti s jednom teniskom lopticom - i to tako da onome čije vas hrkanje muči lopticu prišijete na stražnju stranu pidžame.

Rollison kaže da ljudi kad spavaju na leđima najčešće hrču ili se hrkanje u tom položaju pogorša, a teniska će ga loptica onemogućiti.

'Britanski soj će uskoro doći u Hrvatsku, no mene više brinu brazilski i južnoafrički'

Hrkanje
1 / 2
Šibenik: Testiranje građana na koronavirus

- Razlog je što kad spavamo na leđima često otvorimo usta - kaže 'guru'  koji kao 'protumjeru' preporučuje spavanje na boku.

Kada spavamo na leđima, objasnio je, jezik i nepce se opuštaju i podležu gravitaciji, a tad se naslanjaju na stražnji dio grla i proizvode vibrirajući zvuk. Čeljust se, kaže, također opušta, a usta postaju 'eho komora' pojačavajući zvuk.

- Spavanje na boku manje utječe na dišne pute i ostaje više mjesta za protok zraka - objasnio je, a osim loptice za tenis možete kaže on, isprobati staru metodu sprječavanja hrkanja koju su često koristili vojnici - spavanje s ruksakom.

- Vojnici su u rovovima tako spavali da ne bi hrkanjem neprijatelju odali svoj položaj - objasnio je, a u učinkovitost se i sam, kaže, uvjerio kad je prije par godina slomio tri rebra.

- Mogao sam spavati samo na boku, a ako bi u snu promijenio položaj, budio sam se u groznim bolovima pa sam u ruksak stavio jastuk, pa ruksak na leđa - ispričao je Rollison za The Sun. A tad bi, kaže, spavao 'kao beba'.

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Dinina objava na Facebooku ujedinila je Hrvatsku nakon razornog potresa: "Ovo mi je vratilo vjeru u ljude, svi će vam pomoći."

Objavljuje Večernji list u Petak, 22. siječnja 2021.
za san i mršavljenje Trešnje i biljni čaj pomažu, a što nikad ne biste trebali konzumirati prije spavanja Puno prednosti Stručnjakinja savjetuje: Za bolji san ovaj popularan obrok pripremite za večeru, a ne za doručak Super! Priprema užine za posao ili školu oduzima vam puno vremena? Uz ovaj jednostavan trik više neće
BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Kokoiduhovi:

    Dr. Sveznalica savjetuje.....tako mi zvuči članak. Osoba koja hrče ima problem s kvalitetom sna. Isti problem ima osoba koja spava u istom krevetu s njom. hrkanje može biti ozbiljan problem te je najbolje otići na pregled u centar za poremećaje ... prikaži još!e spavanja te obaviti pregled. Tamo će svatko s tim problemom, nakon pregleda i obrade, dobiti pravu pomoć i rješenje. Dr.internet nije zamjena za liječnika

  • Deleted user:

    Ja mislio da je u pitanju "Durchzug", pa mu treba loptica da začepi donji otvor...

  • montello:

    spavam uvijek na trbuhu hrcu svi oni koji spavaju na ledima