Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan side

U Hrvatskoj s HIV-om živi 670 osoba, svi primaju terapiju

sida
AFP
VL
Autor
Diana Glavina
30.11.2010.
u 16:05

Uz rani početak liječenja životni vijek HIV pozitivne osobe danas je gotovo isti kao i nezaražene osobe

Od 1985. u nas je evidentirano 846 HIV pozitivnih, među kojima se sida razvila u 319 osoba, a umrlo ih je 176. S HIV-om danas u Hrvatskoj živi 670 ljudi, među kojima 84 posto muškaraca. S oko 60 do 70 novootkrivenih zaraženih godišnje, mi smo i dalje zemlja niskog rizika, zahvaljujući edukativnim i javnim kampanjama o HIV-u, putevima zaraze i načinima zaštite.

Prof. Josip Begovac ističe da naši pacijenti danas imaju dovoljno besplatnih antiretrovirusnih lijekova. Iako se virus još ne može u potpunosti eliminirati iz organizma zaražene osobe, rano otkrivanje bolesti i što raniji početak terapije iznimno su važni, jer je u tom slučaju zaraznost HIV pozitivne osobe slabija, a životni vijek gotovo isti kao i nezaražene osobe, kaže prof. Begovac. Ističe da je u svijetu pod antiretrovirusnom terapijom oko pet milijuna ljudi, a novozaraženih je manje pa SZO smatra da je vrhunac epidemije iza nas.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Maxich
Maxich
16:50 30.11.2010.

link na ovaj i ovakve članke bi trebalo slati kao komentare na članke u kojima se govori o \"sexu za jednu noć\" kao nečemu općeprihvatljivom i normalnom te stvari osobnog izbora i života. nažalost zbog takve neodgovornosti stradaju ni krivi ni dužni, ljudi koji su možda nečija žene ili muž, nerođena djeca itd.

CI
cickova
18:40 30.11.2010.

http://www.enovine.net/reportaze/04/1201/svjetski%20dan%20borbe%20protiv%20side.htm inače, sutra je, a ne danas.

SA
sanjin003
07:19 01.12.2010.

babac,odavno sam izgubio nadu da se s histericima kao ti da raumno raspravljati stiga ću ti samo reči-daj ne seri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije