Naslovnica Lifestyle Gourmet

U Fritulu na gastroputovanje, po recept i ćakulu

U romantičnoj rovinjskoj ulici Montalbano, u prostoru nekadašnje prve gradske ljekarne, otvorena je jedinstvena prodavaonica knjiga o gastronomiji
17. kolovoza 2012. u 13:37 0 komentara 71 prikaza
fritula
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
Pogledajte galeriju 1/4

 

Od Banje Luke i Sarajeva, preko riječkog  Sveučilišta do romantične rovinjske kale Montalbano vodi put dvoje mladih, Dijane Volkmer i Maka Krajine, vlasnika prve specijalizirane knjižare za gastronomiju u ovom dijelu svijeta. Fritula, kako su Dijana i Mak nazvali svoju knjižaru, jedino je mjesto na Starom kontinentu ovakve vrste: prodavaonica, izložbeni prostor, mjesto susreta i razgovora pa i 'guštaonica' u kojoj se okupljaju svi koji privlače neistraženi svjetovi okusa, mirisa i aroma, oni spremni eksperimentirati u kuhinji, ali i oni manje spretni koji će uživati čitajući o hrani, njenoj pripremi, sljubljivanju, ali i povijesti, dolasku namirnica u naše krajeve te trgovini.

Mladi par na putu prema uspjehu  

U prostoru u kojem se nekada nalazila prva rovinjska ljekarna, u prizemlju kuće na Montalbanu, mladi je par odlučio pokrenuti svoj prvi biznis.

Skrivana iza škura na kojima se umjesto rublja na vjetru zibaju novinski članci sa starim receptima, Fritula (Dijana i Mak tek su nakon otvaranja doznali da naziv za slasni šećerom posuti desert Rovinježi koriste i u ljubavnom žargonu) prvi je korak na gastronomskom putovanju kroz vrijeme. Mak i Dijana hrabro su kročili u posao iako, priznaju nam iskreno, ni jedno od njih o poslovanju baš ne zna puno. No, zato volje i ideja imaju na pretek.

– Na faksu smo imali prilike sudjelovati na radionicama i Mak je tako dobio ideju koju smo razrađivali dva dana i dvije noći, predstavili je i, eto, dobili malu pomoć te krenuli – kaže nam samozatajna Dijana dodajući kako imaju sreće jer je prostor u kojem su uredili knjižaru u njihovu vlasništvu.

– Većinu smo stvari sami uredili, pomogli su nam roditelji, prijatelji i znanci koji su darovali nešto starog namještaja, polica pa i raritetne komade koji su zaboravljeni stajali na tavanima. Tako su stigle i prve knjige, a većinu smo nabavljali po sajmovima, preko eBaya, Njuškala... Danas nam se sve više javljaju izdavači koji nam žele slati naslove gastronomske tematike koje također imamo i u ponudi – kaže nam Mak objašnjavajući kako se u knjižari mogu pronaći rabljene knjige, ali i posve novi naslovi.

Za sada tek 500-tinjak naslova

Nemaju puno knjiga, neke naslove samo po jedan primjerak, jer tek su otvorili, a opremanje knjižare zahtijeva ulaganje koje im još nedostižno. No, vesele dr jer barem, slikovito opisuju, 'nulu vide odozdo'.

Mak je racionalnija polovica para, smije se, jer razmišlja kao trgovac i prodao bi sve što se u Fritulici može pronaći. Dijana je, dodaje, emotivac i teško se odvaja od svakog naslova kojeg imaju po jedan primjerak, čak i od časopisa poput ''Zaposlene žene'' iz šezdesetih godina s prvim fotoreceptima.

– Nekako mi je teško rastati se od knjiga koje smo toliko dugo čuvali, a opet znam da je to sve posao – kaže Dijana prelazeći pogledom preko 500-tinjak naslova, koliko se u Fritulici ugnijezdilo na policama i košarama skriveno u hladu čekajući kupce. Rado će, dodaje, otkupiti dobru i očuvanu kuharicu ili sličnu knjigu.

– Dolazi nam dosta stranaca koji vole kupiti knjigu na dar. Zbog toga nam najbolje idu istarske kuharice s receptima za autohtona jela prevedene na engleski. Draži im je takav suvenir doli magnetić i neka kineska plastična figurica.

Od Rovinja do San Francisca

Odista, u Fritulicu je pravi doživljaj svratiti, ugnijezditi se u hladu kamene konobe na trosjedu i listati požutjele stranice knjiga poput Neues Kochbuch (Nove kuharice) iz 1858. godine ili zamišljati zašto je i kako Mira Vučetić opisivala postupke u knjizi Kuharstvo iz 50-ih godina.

Da su ovakva mjesta rijetkost i pravi dragulji za ljubitelje dobre literature, ali i 'gastromanijake', kazuje podatak da se priča o Frituli pronijela diljem svijeta. Za Dijanin i Markov projekt čulo se do San Francisca te su se povezali sa tamošnjom specijaliziranom knjižarom Omnivore s kojom planiraju razmjenjivati iskustva i naslove.

– Želja i ideja imamo napretek, no za sada tek slažemo dojmove prva dva mjeseca poslovanja. Željeli bismo da ovo postane mjesto na kojem se neće samo prodavati nego i pričati o hrani, razmjenjivati ideje, iskustva, dojmove, učiti o hrani, a možda i ponešto skuhati. Oboje volimo i kuhati i jesti, a ni izdavaštvo nam nije strano –- poručuju mladi vlasnici knjižare koju svakako valjda posjetiti.

 

Roštilj
Za sve grill majstore
Kako popraviti dojam na roštilju? Jednostavno, kobasicama

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.