Naslovnica Lifestyle Gourmet

Sve tajne omiljene božićne slastice

Kremasti nadjev s orasima omotan savršeno aromatičnim dizanim tijestom. U jednoj rečenici bio bi to najbolji opis božićne „dizanice“ bez koje mnogi ne mogu zamisliti Božić. Vrijeme kada se tradicionalno peku prhki kolači i kolači od dizanog tijesta, orahnjače i makovnjače zauzimaju posebno mjesto u božićnoj tradiciji obiteljskog uživanja za stolom.
30. studenoga 2017. u 12:53 1 komentara 14617 prikaza
Foto: Shutterstock

Kao i za sva slatka dizana tijesta, nekoliko je stvari na koje trebate pripaziti prilikom pripreme. Kao prave slatke uzdanice svih domaćica, svaka ima dobro čuvani tradicionalni recept za uvijek savršeno rahlu i sočnu orahnjaču.

Zajedničko im je da se tijesto treba dobro umijesiti i ostaviti pokriveno da miruje na toplom mjestu. Različite varijante nadjeva daju poseban šarm slatkim dizanim tijestima pa tako u orahnjaču možete dodati čokolade, jabuke i raznih začina. Ljubitelji klasike držat će se dobro poznatog orašastog nadjeva koji uključuje orahe, mlijeko i šećer. Malo hrabriji klasičari dodaju grožđice, cimet, vanilin šećer, rum te citrusne arome. Kod pripreme nadjeva orahe prelijevate vrućim mlijekom, a za tijesto trebate – strpljenje prije svega.

Nakon što ga prvi put umijesite i ostavite na suhom i toplom mjestu da se odmara, poželjno je i drugo dizanje za delikatna slatka dizana tijesta. Kako biste aktivirali kvasac, ako koristite svježi, prethodno ga razmrvite i razmutite u malo mlake vode ili mlijeka sa žličicom brašna i šećera dok suhi možete dodati sa suhim sastojcima.

Koji god nadjev izabrali, prelijevanje vrućim mlijekom zajedničko je svima, čemu možete zahvaliti kremastoj strukturi suhastog orašastog nadjeva. Kada se nadjev ohladi, punite i rolate vašu orahnjaču, stavljate na pleh i ostavljate da još malo odmori. Odabrali makovnjaču ili orahnjaču, ovu slasticu pečete na 200 stupnjeva u dobro zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.

Za recept smo zamolili Božicu Brkan, glavnu urednicu web magazina Oblizeki i autoricu brojnih tekstova i knjiga o hrani te vam prenosimo orahnjaču i makovnjaču u izvedbi Sandre Šatović Diklić. Riječ je o reinterpretaciji nacionalne kuhinje pa je orahnjača manja i prhkija od tradicionalne. Ostale fotografije i priču pročitajte na Oblizekima

Tijesto (po 1 za svaki nadjev)

Sastojci:

  • 500 g brašna (miješano oštro i glatko)
  • 1 kiselo vrhnje (plavo!)
  • 1 margarin (250 g)
  • 1 paketić svježega kvasca
  • 3 žumanca
  • malo soli
  • 1 žličica šećera

Priprema:

Umijesite sve sastojke. Tijesto podijelite u tri kugle i ostavite ga da odstoji 30 min. Razvaljajte i nadjenite.

Nadjev od oraha

Sastojci:

  • 400 g oraha
  • 2-3 dl mlijeka
  • 350 g šećera
  • 3 bjelanca
  • 1 žličica ruma

Nadjev od maka

Sastojci:

  • 500 g maka
  • 2-3 dl mlijeka
  • 200 g grožđica
  • 3 bjelanca
  • 1 žlica ruma

Priprema:

Mljevene orahe ili samljeveni mak prelijte vrućim mlijekom, u orahe dodajte i šećer, a u mak grožđice namočene u vodi, bjelanca istučena u čvrst snijeg i rum. Dobro promiješajte i premažite razvaljano tijesto te ga savijte.

Nije naodmet

Nemojte zaboraviti tijesto da previše ne uzraste. Tada ćete ga imati previše i neće vam se dati ukrotiti, pa će vam manjkati nadjeva.

 | Autor : Mišo Lišanin/Acumen Foto: Mišo Lišanin/Acumen

 

Elipso