Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Otkrivamo što pojačivači okusa rade našem organizmu

Poznato je da pojačivači okusa mogu imati negativan utjecaj na čovjekov organizam. Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali tako utječu i na apetit
27. listopada 2017. u 13:20 1 komentara 7794 prikaza
Suhomesnati proizvodi, naresci
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/2

Katkada se čini, ako se želimo zdravije hraniti, da moramo promijeniti apsolutno svaku naviku. U ubrzanom tempu života samo rijetki imaju vremena i novca pripremati svaki obrok kod kuće od svježih namirnica. Ali hraniti se zdravije ne mora biti skupo i komplicirano kao što se čini. Ne morate se odreći namirnice koju volite – samo izaberite varijantu koja je zdravija. Vaš organizam bit će zahvalan što ste ga rasteretili!

fast food imajte na umu Jedete zdravo, a onda se zaželite brze hrane? Evo zašto je to loša ideja...

Pojačivači okusa
Poznato je da pojačivači okusa mogu imati negativan utjecaj na čovjekov organizam. Njihova osnovna zadaća jest poboljšati i pojačati okus hrane, ali tako utječu i na apetit. Poznato je da dugoročnim i neumjerenim konzumiranjem proizvoda s dodatkom pojačivača može doći do pojave svojevrsne ovisnosti o pojedinim prehrambenim proizvodima. Istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu koja sadrži mononatrijev glutamat (MSG), jedu veće količine te iste hrane, što kao posljedicu ima i veći energetski unos. MSG se u prehrambenoj industriji koristi kao najčešći pojačivač okusa, ali postoje i brojni drugi koji također pojačavaju apetit i mogu stvarati ovisnost.

Umjetna bojila

U prehrambenoj industriji dopušteno je korištenje sintetičkih, odnosno umjetnih bojila, ali u strogo ograničenim količinama. Ograničenja postoje zato što je za neka umjetna bojila dokazana toksičnost, zbog čega se ovi aditivi moraju naglasiti na deklaraciji proizvoda, uz upozorenje da mogu prouzročiti alergijske reakcije, poremećaj aktivnosti i pažnje kod djece, ali i odraslih. Zbog svega navedenog sintetičke boje u proizvodnji mesa i mesnih proizvoda trebalo bi izbjegavati jer ih u modernoj mesnoj industriji lako zamjenjuju prirodni začini. Crvena boja i njezino očuvanje postiže se suhim ili mokrim soljenjem i dodavanjem prirodnih začina koji u
konačnici svojim izvornim svojstvima daju boju hrani (paprika, ružmarin, papar i dr.), a imaju i pozitivan učinak na organizam.

Gluten

Kako je gluten jedan od najčešćih alergena te u ljudskom tijelu može izazvati upalne procese kod osoba koje su osjetljive na njegovo djelovanje, potrošači su ga skloni sve češće izbjegavati u prehrani. Iako nije nužno da kod vas postoji glutenska intolerancija ili da bolujete od celijakije, pokušajte izbaciti gluten iz prehrane i vrlo je vjerojatno da ćete primijetiti bolje funkcioniranje probave i manje nadutosti.

Soja

Iako je sama po sebi soja vrijedna namirnica, u proizvodnji, primjerice, mesnih prerađevina koristi se kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora, ali neki proizvođači njome zamjenjuju i meso ili masti. Izabrati proizvode oslobođene svih ovih nepotrebnih dodataka uopće nije teško. PIK Vrbovec u proizvodnji mesnih prerađevina ne koristi pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju, a također je smanjio i udio soli za 25%. .

Riba jeste li znali? Što će vam se dogoditi ako pijete mlijeko prije ili nakon što pojedete ribu? restoran, hrana Izbjegavajte ih! 10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali restoran, hrana Ubacite ih u prehranu Ovo je 8 namirnica uz koje će vam koža blistati, a godine s vašeg lica nestati
Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste