Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA - MIMICE

'Prebrojila sam da ovdje žive 53 nacije! A nas je zimi tek stotinu. Posljednji je kuću kupio Crnogorac'

Turistička patrola Mimice i Večernjakove zvjezdice
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/11
01.08.2022.
u 10:52

Imamo pogled od 270 kilometara, zamislite da vidite od Zagorja do Zadra... E, tako se vidi u Mimicama

Turist koji projuri Jadranskom magistralom između dviju tabli "Mimice" i ne spusti se dolje do plaže ili popne iznad magistrale do Starih Mimica proučiti što sve tu ima – zeznuo se. Nije pazio, nije se pripremio, nije znao... Šteta. A tu, na pola puta između Omiša i Baške Vode, ima se što i čuti i za vidjeti.

Via Artistica

– Mi smo globalno selo! – govore domaći.

Stajemo kod crkve Svetog Roka, kod gospođe Mladenke Mimice (77), u njezin Garden Eden, Rajski vrt.

– Doživjela sam, kao mlada, kliničku smrt. I otad se sve promijenilo... Moj je cilj danas dovesti što više umjetnika u Mimice da oni oplemene naše mjesto. Kroz moju su ih kuću prošle stotine – govori M. Mimica pa pokazuje kuću prepunu umjetnina. Genijalka među Mimicama, za svoj je rodni kraj napravila pothvat. Nije gradila fontane nego – kipove! Na mjestu gdje je donedavno bio divlji deponij otpada, vešmašine, stari stojadini, televizori koji više ne rade, sada blista galerija na otvorenom. Via Artistica. Put umjetnika. Mjesto od 100 stanovnika ima – 38 velikih kamenih skulptura od bračkog kamena. Neke su i u Omišu, druge gore na Lokvi...

Turistička patrola Mimice i Večernjakove zvjezdice
1/11

– Toga nema nigdje na Mediteranu, a do sljedećeg ljeta bit će ih 43! Upravo se kleše i Gusar koji će uskoro osvanuti u Omišu, a za života još želim ostvariti i kip Alojzija Stepinca. I to je to, onda sam gotova! – govori ponosno Mladenka pa pokazuje na kartu Mimica na kojima su označene sve pozicije velebnih skulptura; Mimički plivači, Usnuli anđeo, Krist, Noina arka, Riba, Sea Shade, Žena u buri... Klesali su ih posljednjih godina ponajbolji dalmatinski kipari, ali i svjetski razvikani poput Haralda Oredama, čijim se skulpturama diče i u centru njegova Kopenhagena. Impresivno.

– Htjela sam biti kiparica, otišla sam u svijet s 14 godina... No tata Nikola je rekao: "Ne, u kiparstvu nema novca." I ja sam, kako sam ga voljela, krenula drugim putem, u biznis. Bila sam u Stuttgartu u upravi svjetskog koncerna Alcatel, jedina žena u muškom visokom poslovnom svijetu, tvrtka je to bila s 35 tisuća zaposlenih... No kiparstvo nisam zaboravila. I danas, eto, novac koji sam zaradila tijekom života, pretvaram u skulpture. Neka ostanu na ponos mojim Mimicama! – govori gospođa Mladenka Mimica.

Pokazuje i na kuće u okolici pa kaže:

– Prebrojila sam da u Mimicama žive 53 nacije! A nas je zimi tek stotinu. Imamo i Japanca, Amerikanca, Irca, Norvežanina... Posljednji je kuću kupio Crnogorac. I svi oni kažu "Čim doživimo mirovinu, eto nas u Mimice, stižemo vam, nećemo više nikamo odlaziti, živjet ćemo svi skupa."

Govori i o obitelji iz Njemačke koja je u Mimicama kupila – šest kuća!

P
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

– Bubnjar Gunther došao je prvo sam, kupio kuću. Pa je kuću kupio i njegov sin poliglot Max. Pa je došla i bivša Guntherova supruga Petra s novim mužem, i ona kupila kuću! Pa Gunther još jednu, pa Max još jednu, pa i njihova kćer Josephine još jednu! I kažu nam: "Ljepše su Mimice nego naš Dresden, što će nam kuće tamo..."

Spuštamo se dolje na plažu. Uživaju turisti na plaži Juto, ima ih i na Kutleši, ali i u susjednim Medićima, na plaži za koju domaći tvrde da je jedna od deset najljepših na Jadranu. Okrugli je tu pijesak, a u blizini i prije nekoliko tjedana otvoreni hotel Medistone. Imaju i hotel Pleter, vile s bazenima, ali i niz malih plaža... Dušu dalo za kupanje.

Zgodno je da je cijelo mjesto poteklo od Mije Mimice koji je s bratom Bartolom prije četiri stoljeća nastanio mjesto.

Centar Bračkog kanala

– Ne može se nitko s nama mjeriti, na centru smo Bračkog kanala, na padini Omiške Dinare, gdje se otvara pogled od 270 kilometara! Zamislite da vidite od Zagorja do Zadra, e tako se vidi u Mimicama. I Biokovo i Pelješac. I Hvar, Šolta, Mali Drvenik, a poslije bure vidi se i Korčula... – govore domaći.

Sjedimo, gledamo, pijemo na plaži Aperol Spritz sa susjedom Mare iz Mimica pa idemo na kupanje. Gdje ćeš ljepše za početak kolovoza...

UKUPNI POREDAK

1. JEZERA 96
2. PRIVLAKA 89
3. SVETI FILIP I JAKOV 89
4. MIMICE 87
5. MEDVEJA 86
6. RAŽANAC 86
7. VOLOSKO 86
8. BILICE 85
9. LUN 84
10. BANJOLE 83
11. JADRANOVO 82
12. KLENOVICA 82
13. POSEDARJE 82
14. ZEČEVO
ROGOZNIČKO 82
15. GLAVOTOK 81
16. ZABLAĆE 81
17. KRNICA 80
18. LUKOVO
ŠUGARJE 80
19. PEROJ 80
20. ROVANJSKA 80
21. KARIGADOR 78
22. PODSTRANA
23. IGRANE
24. BRATUŠ
25. MLINI
26. ŽULJANA
27. SLANO
28. KLEK
29. ZATON

 

OCJENA

Gostoljubivost i susretljivost 10
Čistoća i urednost mjesta 9
Plaže 9
Raznolikost smještaja 8
Kvaliteta ugostiteljske ponude 8
Sadržaji za djecu 8
Događanja 8
Opskrbljenost 8
Autohtonost 10
Opći dojam 9
UKUPNA OCJENA 87

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar morski
morski
12:55 01.08.2022.

Ono što naši novinari zovu "gužva" drugdje u svijetu je sasvim normalna stvar.

MO
montello
14:25 01.08.2022.

Lijepo za odmor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije