Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubimci žele na put

Psić u avionu za vlasnika je dodatni trošak od najmanje 180 kuna

pas
Tanja Božić/VLM
02.08.2012.
u 17:53

Prava dlakavaca: Vlasnici životinja na mukama uoči odlaska na ljetovanje avionom, busom, vlakom...Psi su mnogim vlasnicima puno više od ljubimca

Obitelj na more, a kućni ljubimac, pas ili mačka na cestu – situacija je koja se (pre)često susreće. Među brojnim neopravdanim razlozima zbog kojeg psi i mačke završavaju na cesti jest i činjenica da je u Hrvatskoj pravi problem putovati sa životinjom.

 

Borba s pravilnicima

 

Osim borbe s pravilnicima i sveopće netolerancije prema četveronožnim putnicima, putovanje s njima je i popriličan trošak. U to smo se uvjerili pokušavajući legalno kupiti karte i rezervirati uz najavu putovanje za psa i mačku zrakoplovom, vlakom, autobusom, trajektom i katamaranom ...

 

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines odnedavno je, doznali smo u pokušaju kupnje karte, značajno povećao cijene prijevoza pasa i mačaka. Umjesto dosadašnje cijene od 10 kuna po kilogramu težine ljubimca (bez kaveza), naplaćuje se cijena po jedinki od 180 kuna u jednom smjeru za domaći promet, tj. 50 eura za međunarodni. Karta vlasnika mora biti kupljena puno ranije jer na letu smije biti samo jedna životinja koja s torbom ne smije težiti više od 8 kilograma. Air France i KLM također primaju pse do 8 kilograma u torbi ili kavezu, a cijena je 75 eura. Isto vrijedi i za pse vodiče slijepih.

 

Poprilično problema i još više različitih tumačenja pravila susrest ćete pokušate li putovati sa psom vlakom. Kondukteri pravila tumače proizvoljno. U HŽ-u objašnjavaju kako  kondukter psu ne bi smio uskratiti pravo da uđe u vlak ispunjavaju li psi uvjete (sanitarna knjižica, putna karta, brnjica i povodac), ali najvažnije je da se ne bune ostali putnici. Službeni policijski i vojni psi te psi HGSS-a mogu putovati, ali u vagonima 2. razreda i uz pristanak drugih putnika. U praksi to izgleda drukčije pa ako kondukter odluči da pas ne može putovati, uzmite u obzir mogućnost da ćete se morati iskrcati na prvom kolodvoru, a na kupljenu kartu – zaboravite.

 

Jednom može, drug put - ne

 

Na međunarodnim linijama psi, prema pravilima HŽ-a, nisu dopušteni, no presjednete li npr. u slovenski ili austrijski vagon na putu prema Njemačkoj, problema neće biti.

 

U autobusima kartu ne možete kupiti legalno jer tarife nema, a odluka hoće li vas povesti ovisi o vozačima koji se pak najčešće opravdavaju negodovanjem putnika, pa čak i kada je autobus poluprazan. Tako se, iskušali smo, na međunarodnoj liniji Zagreb - Trst jednom pas vozi bez problema, a tjedan dana poslije karta nam je propala zbog netolerancije vozača. Na trajektima je najlakše, no samo ako ste spremni ostati na vanjskim palubama, dok na katamaranima psi moraju u boks, koji je uz izvor buke što im strašno smeta.

Savjet plus – u međunarodnom prometu psi moraju biti čipirani, imati putovnicu te valjanu veterinarsku potvrdu, a težina s kavezom ili torbom ne smije prelaziti osam kilograma.

Zrakoplovi  – cijena karte je po jedinki, a  stoji 180 kuna za domaći promet, 50 eura za međunarodne destinacije

Vlakovi – dopusti li vam kondukter da putujete sa psom, cijena iznosi pola karte za 2. razred putničkih vlakova. Na međunarodnim linijama psi nisu dopušteni, no ondje ćete ih upravo najčešće sresti jer im putovanja dopuštaju Slovenija i Austrija.

Autobusi – kondukteri i vozači često odlučuju hoćete li smjeti uvesti psa ili mačku u vlak ili autobus

Trajekti  – na trajektima za pse nećete platiti dodatne karte, no uzmite u obzir kako s njima ne možete ni u jedan zatvoreni dio broda, bez obzira na vremenske uvjete .

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liskovaca
11:44 03.08.2012.

kažete netolerancija??? Dali je tolerantno kada te iste živine seru gdje stignu a kreteni od vlasnika ne čiste za njima? Evo jedan primjer koliko tolerancija moža biti glupa, npr. ako imam ličkog medvjeda za kućnog ljubimca, ni teoretski ne mogu s njim na put, po tome da i dopuštaju psima i mačkama putovanja ne bi bilo tolerantno prema medvjedu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije